Kanser tedavisinde ‘ritmik saat’ buluşunu yaparak adını dünya çapında duyuran Türk asıllı ABD vatandaşı olan Prof. Dr. Aziz Sancar, dün bir kez daha Türkiye’ye sevindirici bir haber verdi. 2015 Nobel Kimya ödülüne sahip üç bilim insanından biri olan Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaya imza atmıştır.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, Paul L. Modrich, Tomas Lindahl ve Aziz Sancar’ın “hücrelerin hasar gören DNA’larını nasıl onardığını ve genetik bilgiyi nasıl koruma altına aldığını” buldukları için Nobel Kimya ödülüne layık görüldüklerini bildirdi. Toplantıda ayrıca bu çalışmanın hücrelerin nasıl işlendiğini öğrenmeye dair önemli adımlar atılmasından dolayı, söz konusu bu çalışmanın yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağıda vurgulandı. İnsan DNA’sının her gün ultraviyole ışınlra ve diğer kanserojen maddeler nedeniyle zarar gördüğünden bahsedilen açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:
“Ancak bu tür dış saldırılar olmadan da DNA molekülleri, kalıtımsal olarak değişken bir yapıya sahiptir. Hücrenin genomunda her gün çok sayıda değişiklik meydana gelir. Daha da ötesi insan vücudundaki hücreler her gün milyonlarca kez bölünür ve bu esnada DNA kopyalanır. DNA’nın kopyalanması sırasında bazı bozukluklar ortaya çıkar. Genetik materyalin tam bir kimyasal kaosa düşmemesinin nedeni, hiç durmadan DNA’yı izleyen ve meydana gelen hasarları onaran moleküler sistemler barındırmasıdır. 2015 Nobel Kimya Ödülü, bu onarım sistemlerinin nasıl işlediğini moleküler düzeyde gözler önüne seren çalışmalarıyla alanlarında çığır açan üç bilim adamına verilmiştir.”
Ödülün sahiplerinin açıklanması ayrıca Twitter’da ‘The Nobel Prize’ isimli hesaptan da duyuruldu.
Peki ya Aziz Sancar Kimdir?
Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1971 yılında İstanbul Tıp Fakültesini bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu. 1997 yılından bu yana ise Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aziz Sancar, hayata geçirmiş olduğu bilimsel makaleler ve bu makalelere yapılan atıflarla, bilimsel araştırmada çok önemli bir başarıya imza atmıştır.
8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) olan para ödülü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta ödül sahiplerine verilecek.
Kaynak:
- http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2015/press.html
- http://www.med.unc.edu/biochem/people/faculty/primary/asancar