Yıllardır ülke olarak bir yerli otomobilimiz olsun istedik. Politikacılarımız tarafından da hep söylenirdi: “Çok yakında bir yerli otomobilimiz olacak” diye. Hayırlı uğurlu olsun inşallah. Bin bir denemeden sonra da olsa, hala geliştiriliyor olsa da sonunda oldu: “GEN”.
Gen Otomobil markası(!) geliştirdiği 2 modeli İstanbul’da tanıttı. TM-265 HB ve TM-480 Sedan. Tamamen elektrikli. Sedan olan model için 200.000 TL ücret talep ediliyor. Yerli olan bir otomobilde hepimiz yüksek menzil ve düşük fiyat gibi bir kombinasyon ile ekonomiye dev bir katkı beklerken tam tersi oldu. Menzili yüksek gibi gözükse de rakipleri olan Alman Opel Ampera-e(520-750 km) ve Amerikalı Tesla Model S (450-542 km) gibi modellerin sunduğu menzillerin epeyce gerisinde kaldı.
Değerler şu şekilde:
Model: TM-265 Model: TM-480
Menzil: 350 km Menzil: 400 km
Her şeyden önce bir yerli otomobil ortalama halk düzeyindeki bir kullanım için üretilmek üzere geliştirilir. Bu sebeple ucuz ve ulaşılabilirdir. Fakat ekonomimizde sahip olduğumuz güncel enflasyon değerine rağmen 200.000 TL gibi faiş bir fiyat talep ediliyor.
İkinci nokta ise en azından yüksek bir fiyat talep ediliyorsa ödenecek miktara değmelidir. Bu sebeple aracın sunduğu şarj özelliği de halk seviyesine uygun planlanmış olmalıdır.
Gen Otomobil tarafından sunulan değerler şu şekilde:
Model: TM-480: Şarj süresi: Şehir şebekesi ile 12 saat, hızlı şarj ile 1 saat
Model: TM-265: Şarj süresi: Şehir şebekesi ile 8 saat, hızlı şarj ile 1 saat
Bence böyle bir durumda şu soruları yöneltmek lazım:
Türkiye gibi bir ortamda kaç elektrikli şarj istasyonu var? Kaç kişi var olan az sayıda istasyona ulaşabilir mesafede yaşıyor veya çalışıyor?
8 ile 12 saat arasında değişen şarj süresine sahip olan bu araçlarda, şarj bittikten sonra yaklaşık 8-12 saat arası araçsız kalmamız anlamına gelmez mi? Araç hızlı şarj opsiyonuna sahip olsa da araç zaten 200.000 TL iken kaç kişi bu özellik için ekstra ücret ödeyebilecek durumda?
Sadece bu özellikleri ile dahi bu aracın halkın ortalama seviyesi üstünde yaşayan, para sahibi olan tabakasının hedef kitle olarak seçildiği görülmektedir. “Milli ekonomiye dev yatırım” felsefesi ile yola çıkılan bir aracın sonunda “yalnızca parası olanlar” için yapılmış olması manidar.
Değinmek istediğim diğer bir nokta ise araçların tasarım olarak pek de özgün olmadığı. İlk bakışta bile TM-480 modelinin önden biraz Fiat’ın Linea’ sına biraz da Volkswagen’ in Arteon’ una benzediği görülüyor. Arka bölümde ise buram buram Nissan esintileri var (tabi ki bana göre). TM-265 ise Opel’ in Corsa modelinin makyajlanmış ve elektrik motoru ile donatılmış haline benziyor. Eğer birisi bu aracın Gen markasına ait olduğunu ben bilmeden önce Opel’ e ait olduğunu söyleseydi kesin inanırdım. Bazıları bu noktada “ne güzel işte, tasarımcılar Opel seviyesinde tasarım yapmış” diyebilir ama bu durumun daha çok Opel gibi tasarım yapmakla ilgisi var (kopyalamaya lüzum yok yani).
Her iki aracın ortak noktası ise iç tasarım olarak oto sanayide modernize edilmiş Tofaş’ ın Şahin modeline benzemesi. 200.000 TL’ nin karşılığı olarak daha çok Mercedes-Benz seviyesinde bir iç tasarım beklerdim. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. 90’lı yılların başında kullanılan basit düzeyde ince plastik kullanılmış bir göğüs ve orta konsol bulunuyor. Açıkçası orta konsol biraz da 80’ li yılların sonunda, 90’lı yılların ise başında çıkan Toyota marka araçları andırmıyor değil. Koltuklar bile 90’ lı yılların modellerinden birinden kurtarılmış ve yenilenmiş çıkma parça gibi duruyor. Direksiyon ise bir bilgisayar oyununa ait bir konsol parçasından çıkarılarak monte edilmiş gibi görünüyor.
Diğer bir deyişle bu araçlar tasarım yönünden bana göre birer tasarım faciası. Üretildiği yıla göre bir özgünlük yakalamış olan Devrim Otomobili hangi noktada, Gen hangi noktada…
Üstelik sadece henüz söz konusu noktaya kadar ilerlemeyi başarabilmiş bu araçlar için 6.5 milyon dolar Ar-Ge harcaması yapılmış. Aracın 200.000 TL olmasını geçtim, madem lüks sınıf olması hedeflenmişti, bari 6.5 milyon dolar ile Mercedes-Benz seviyesinde bir araç ortaya çıkarılabilmiş olsaydı.
Sonuç olarak sizlere sunmuş olduğum bilgiler ışığında, yapılan ar-ge harcamasının karşılığını veren bir araç olup olmadığının ve yerinde bir yatırım mı, yoksa yersiz bir yatırım mı olduğunun kararını siz okuyucular verin isterim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Kaynakça:
- https://www.google.com.tr/search?biw=1536&bih=754&tbm=isch&sa=1&ei=0THKW_mUBcKDsAfs4bboBQ&q=vw+arteon&oq=vw+arteon&gs_l=img.3..0i67k1j0j0i67k1j0l7.6794.8692.0.9033.7.4.0.3.3.0.128.482.0j4.4.0….0…1c.1.64.img..0.7.493….0.IRge1j2Ha6o#imgrc=8zLS-vRKDKfYJM:
- http://www.genotomobil.com/otomobil/tm-265
- http://www.genotomobil.com/otomobil/tm-480
- https://tr.motor1.com/news/180681/opel-ampera-e-750km/
- https://tr.motor1.com/features/229513/2018-en-iyi-menzilli-elektriklileri/2872180/
Cemalettin Büyük
-Keşke iç trimini gösterdiğiniz araç ile kabuk tasarımını gösterdiğiniz aynı araç olsa.
-Keşke batarya fiyatlarından haberiniz olsa.
-Keşke hitap edilen sınıf araçların ortalama ağırlık seviyelerinden haberiniz olsa.
-Keşke elektrik motorlarından ve yazılımlarından haberiniz olsa.
-Keşke Linea ve Arteon u aynı sınıf sanmasanız.
-Keşke 200.000TL ne alır ne satar bilseniz :D
Hacer
Oldukça saçma bir haber olmuş. Mercedes Opel vs diğer markaların 100 yıllık tecrübesiyle daha yeni bu işe girmiş yerli girişimcileri karşılaştırmak yerine cesaret veren haberler yapsanız. Sadece size bir sorum var: söylesenize siz bu güne kadar ne yaptınız.
Anonim
Yaptığınız haber mi şimdi? Hiç bir şey hakkında bilginizin olmadığı bariz belli. Yazıda bahsettiğiniz Devrim Otomobilleri zamanını yaşamış olsanız eminim o aracında karşısında olurdunuz. Araç tasarımının özgünlük ve benzerlikle bir yere varamayacağınızı sokağa çıktığınızda anlarsınız. Birbirine benzetebileceğiniz onlarca farklı markanın arabasını pek ala görebilirsiniz. Hangi arabaya hangi markayı vurursanız sırıtmaz zaten. 200.000 TL ücretle haberi yazdığınız tarihlerde bir Mercedes almanız imkansız. Üstelik elektrikli bir Mercedes almanız tamamıyla imkansız. Şehirde 200.000 TL üzeri alınmış araçlar kol gezerken bu aracın halk için yapılmadığını söylemek için biraz hayattan kopuk yaşıyor olmanız gerek. Ayrıca 5 yılda 6.5 milyon dolar bir hiçtir. Özellikle bu tarz projelerde hiç bir ehemmiyeti yoktur. Bu paralara neler yapıldığını görürseniz bu noktaya bu parayla gelmeleri bir mucizedir. Bu tarz girişimler yerlidir ve gereklidir. Başarıya ulaşmaları ve satışa sunulmalarını dört gözle bekliyoruz.
Anonim
Bu vatan için bir çivi çakanlardan; yerli otomobil yapanlardan Allah razı olsun
kötü bile olsa cesaretlendirmek yüreklendirmek gayretlendirmek gerek
Acımasız eleştirileri yapanlar hodri meydan siz daha iyisini yapın takdir edelim