Geleceği inananlar yazacaktır ama gerçekten inananlar. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz anda, ağzımızı açık bırakıp soluğumuzu kesen teknoloji çok da uzak değil. Gökyüzünü delen bir mimari, 3 boyutlu basılmış binalar, kendi giden arabalar ve birçoğu, çok da uzak olmayan bir gelecekte bizi bekliyor. Sizleri hayallerin gerçeğe dönüştüğü, bilim ve teknolojinin sıradaki başkenti Dubai ile tanıştırmama izin verin.
Dubai, Birleşik Arap Emirliklerindeki 7 emirlikten en büyüğü ve en ihtişamlısı. 2016 Ocağında ziyaret ettiğimde gökdelenleriyle, yemekleriyle ve ışıl ışıl parlayan otelleriyle nutkumun tutulduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Zaten günümüz için fazla fütiristik olan bu şehir, hem çoktan tamamlanan hem de planlanan projeleriyle geleceği baştan inşa etmeye kararlı gibi gözüküyor. Haydi hep beraber Dubai’nin neden gerçekten geleceğin şehri olduğuna bakalım.
Geleceğin Müzesi
“Geleceği gör, geleceği yarat”- 2018 Aralığında açılacak geleceğin müzesi slogan olarak benimsemiş. Bu müzenin geleneksel müzelerden en büyük farkı geçmişin izlerini taşımıyor, aksine gelecekte planlanan yeniliklerden toplumun haberdar olması için kurulmuş. Ülkenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütüleceği, aynı zamanda şehrin karşılaştığı problemlere çözümler aranacağı bir merkez olacak. Gerçekten Dubai için gelecek günümüz olacak gibi duruyor.
Robot Olimpiyatları
Evet sırada beni en çok heyecanlandıran projelerden birine geldik. Dubai 2018 yılından itibaren her iki yılda bir düzenlenecek Robot Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oyunlar 9 ana başlık altında toplanacak: Şoförsüz araba yarışı, insanlı ve insansız drone yarışları ve robotların yer alacağı koşu, futbol, yüzme, masa tenisi ve ata sporumuz güreş. Dubai 2018 yılında itibaren yakın geçmişte rekorlar ile adı anılan Michael Phelps, Usain Bolt gibi isimlerin yerine robotları koymayı düşünüyor gibi gözüküyor. Atletler şimdiden daha sıkı çalışmaya başlasalar iyi olur.
Hız yuvarı sistemi(Hyperloop system)
Bugünün dehası Elon Musk ilk olarak hız yuvarı sistemini tanıttığında seneler 2013 yılını gösteriyordu. Geçen 4 yılda taslaklar gerçeğe dönüştü ve ilk hız yuvarı sistemi 2016 yılında test edildi ve inanılmaz veriler elde edildi. Dubai’de bu muhteşem yenilikten geri kalmamak için 105 km’lik mesafeyi 10 dakikadan az sürede kat edecek bir sistemin hazırlıklarına şimdiden başlamış. Bununla da kalmayıp kargo taşımacılığını da bu süper hızlı sistemle yapmayı planlıyorlar.
Drone prix
Geçtiğimiz 2017 Mart ayında Dubai ilk dünya drone yada TDK tarafından Türkçeleştirilmiş haliyle uçangöz yarışlarına ev sahipliği yaptı. Dronelar için özel olarak dizayn edilmiş 591 metrelik parkurda, 150 yarışmacı kıyasıya mücadele ettiler. Şampiyon Britinya’dan bir genç oldu ve 250.000 dolarda ödül kazandı. Ülkemiz henüz drone’un Türkçe karşılığını bulmaya çalışırken Dubai işi eğlenceye ve paraya dökmüş durumda. Bu yeni akımda biteceğe hiç benzemiyor.
Sürücüsüz toplu taşıma
Günümüzde otonom teknolojisi ile Mercedes ve Tesla gibi araba sektörünün önde gelen şirketleri kendi kendine giden otomobiller için çalışmalar yapmakta. Bunun bir adım ötesini 2030 yılına kadar Dubai yapmaya hazırlanıyor. Dubai şeyhlerinden Mohammed bin Rashid, aynı zamanda halihazırda Dubai emiri, yapay zeka ve sürücüsüz sistemlerle Dubai toplu taşıma sisteminin dörtte birlik kısmının 2030 yılına kadar ultra teknolojik araçlarla değiştirmeyi planlıyor. Tabii, henüz bu projeye dair kesin bir adım atılmış değil. Dubai’nin günümüzde içinde bulunduğu finansal problemleri de göz önünde bulundurursak projenin tarihi biraz ileriye sarkabilir. Fakat eğer başarılı olursa, bu körfez ülkesi dünyadaki en akıllı ve büyük olasılıkla en güvenli toplu taşıma sistemine sahip olacak.
El yapımı dağ
Herkesin bildiği 4 mevsim Dubai için geçerli değildir. Dubai’nin kendine has 4 mevsimi kuru, daha kuru, sıcak ve daha sıcak olarak anlatılabilir. Dubai’nin coğrafi konumundan dolayı olan bu şansızlığı bilim insanlarının dikkatini çekmiş olacak ki iklimi düzenleyen insan yapımı bir dağ projesi ortaya atılmış. Dubai hükümeti gerektiği zaman yağmur yağdıracak bir dağ için 1 milyar dolarlık bir fon ayırmış durumda. Bu biyomühendisliğin geldiği son nokta!
Yukarıda kısaca anlattığım projeler onlarca projelerden sadece birkaçı. Dubai’nin 10 sene öncesiyle bugün arasındaki farka baktığımızda, bir çoğumuz için hayal olan bu projelerin gelecek 20 yıl içerisinde uygulanabilir olması içten bile değil. Bizim yapmamız gereken kendimizi bilimin ve teknolojinin güvenli kollarına bırakmak ve bekleyip görmek, gözlemlemek. Dubai her geçen gün geleceğin şehri olmaya bir adım daha yaklaşıyor. Ülkemizin şehirlerinin de bilimin aydınlattığı yolda gelişmelerini umuyorum.
Kaynakça:
- http://www.dubaifuture.gov.ae/our-initiatives/
- https://arstechnica.com/gadgets/2016/03/dubai-world-drone-prix-photos/,
- http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/11/10/500mph-hyperloop-train-will-travel-from-dubai-to-abu-dhabi-in-12/
- https://www.dezeen.com/2016/05/05/united-arab-emirates-uae-plans-man-made-mountain-increase-rainfall-cloud-seeding/
- https://www.khaleejtimes.com/us-firm-vimana-to-introduce-unmanned-aerial-taxi-in-dubai