Eğer Amerikan liglerine olan ilginiz yüksekse ya da Cleveland’ın büyük bir taraftarıysanız, bu 52 yıllık laneti bilmemeniz çok düşük bir ihtimaldir. Artık yeter dedirten, senelerdir Cleveland’ın üstüne yapışmış ve ‘’King James ‘’ in evine geri dönüp Cleveland Cavaliers’ın şampiyonluğu ile son bulduğu düşünülen bu ilginç efsaneyi gelin yakından inceleyelim.                                                   

NASIL BAŞLADI?

Bu efsane, Ohio, Cleveland şehrinin 3 farklı profesyonel lig takımının bir türlü büyük liglerde şampiyonluk kazanamaması ile ilgili: National Football League (NFL), Major League Baseball (MLB) ve NBA. 1964 yılından 2016’ya kadar geçen 52 yıllık bu lanet her ne kadar kulağa garip gelse de insan bir yandan da inanmadan duramıyor.

AMERİKAN FUTBOL TANRILARI VE BAŞ DÜŞMAN CLEVELAND BROWNS

Çoğunluğa göre bu lanetin kökeni koç sorunları, hayal kırıklığı ile son bulmuş yenilgiler ve başarısız draftlari ile NFL ekibi Cleveland Browns’ın 1964’ten beri bir şampiyonluk kazanamamasına dayanıyor. Browns on yedi senede 7 şampiyonluk kazanıp  NFL ve daha önceden oynanan All America Football Conference (AAFC) I domine etmişti ta ki Art Modells ile birleşene kadar. Browns, playoffsuz geçen 3 sezondan sonra, son olarak 1964 yılında Colts takımını yendi ve lanet başladı. İşte Browns sona çok yaklaşmışken sonu kötü biten, hafızalara kazınmış 4 olay:

Red Right 88:

Oakland Riders’a karşı 1981’de oynanan bu oyunda, maçın bitimine 1 dakikadan daha az bir süre kala 14-12 galip olan Browns, yaptığı taktiksel hata ile son anda oyunu kaybetmiş. Oakland Riders, AFC şampiyonasına ve sonrasında Superbowl’a ilerlemiş. Browns’ın koçu Sam Rutigliano tarafından adlandırılan bu oyun Red Rights 88 olarak biliniyor.

The Drive:

1986’da Denver Brancos ile oynanan bu oyunda, takımının oyun kurucusu  John Elway, 90 metrelik bir hamle ile takımını Superbowl’a taşımış ve Browns bir kere daha hayal kırıklığı ile evine geri dönmüş. 

The Fumble:

1987 yılında Brancos takımına karşı oynanan ve sonucu yine hayal kırıklığı olan bir oyun. 1987’de Browns’a geri dönen Earnest Byner,  Broncos’un hattında topu düşürmüş ve Browns’ın kaybetmesine sebep olmuş.

 The Move:

1995 yılında Browns’ın sahibi Art Modell, büyük tartışmalara sebep olan, Cleveland Browns’ı Baltimore’a taşıma kararını aldı ve Cleveland’ın 1998’e kadar olan üç yıllık süreçte futbol takımı olmadı.

CLEVELAND INDIANS

Cleveland Indıans da CAVS ve Cleveland Browns gibi lanetten nasibini alanlardan. 1954’te Major League’de harika bir sezon geçiren Indıans, 1948’deki şampiyonluğundan sonra zafere ilk defa bu kadar yakındı. Rakip New York Giants takımından Willy Mays topu yakaladı ve oyun Indıans’ın yenilgisiyle sonuçlandı.

1995’te Indıans yüz galibiyet aldı ve kırk bir yılda ilk defa Dünya Serisi’ne geçti. Fakat Atlanta Braves ile yaptığı 6 maçı da kaybetti.

2007 Amerikan Ligi Şampiyonası serisinde 3-1lik avantajı olan Indıans, Dünya Serisine sadece 1 oyun kalmışken 3 maç art arda Boston Red Sow’a kaybetti. Yenilgilerin ardı arkası kesilmedi. 2013 yılında tekrar playoff oynamak için sezonun son 10 maçını kazanan Indıans, Wild Card oyununda Tampa Bay Rays’e karşı 4 oyunu da kaybetti.

2016’da CAVS’ın NBA şampiyonluğundan sonra, Dünya Serisi’ne giderek Cleveland’a CAVS ile beraber 2 farklı şampiyonluk getirme fırsatını elde eden takım, 3-1’lik üstünlüğünü değerlendiremedi. Son olarak 2017’de Amerikan Ligi’ndeki birçok maçı kazanıp rekorla kayıtlara geçseler de 2-0 önde oldukları seride New York Yankees’e 3 maçı da kaybederek lanetini sürdürmeye devam etti.

52 YILLIK HASRETİN SONU: CLEVELAND CAVALIERS

2016 yılında finallerde karşı karşıya gelen 2 dev: Evinde 2 maç kaybetme olasılığının sıfır olduğu düşünülen Golden State Warriors ve inanan bir Cleveland. İnsanlar böyle düşünmekte haksız da sayılmazlardı. CAVS final serisinde 3-1 yenik durumdaydı ve o ana kadar finallerde 3-1 geride olup şampiyonluğu kazanan hiçbir takım olmamıştı. Finallerden önceki 2 maçın galibinin de Warriors olması olasılığı iyice azaltıyordu. Fakat ne CAVS, ne Cleveland taraftarı inancını yitirmedi. Kral, 3 yıllık Miami Heat macerasından 2014 yılında evine geri dönmüştü ve dönüşünün ardından ikinci kez üst üste takımı finallere taşımıştı. 2015’te iki yıldız oyuncu Kyrie Irving ve Kevin Love’ın playofflarda sakatlanması ile laneti sürdüren takım, 2016’da 3-1 gibi moral bozucu bir skorla yeniliyor olsa da, henüz her şey bitmemişti. Sonunda beklenen oldu. CAVS inanılmaz bir geri dönüşle Golden State Warriors’ın evinde oynanan iki maçı da kazandı ve işler son 1 maça kaldı. Final serisi 7.maçında da Golden State Warriors’ı 93-89 yendi ve Cleveland taraftarının dört gözle beklediği 52 yıllık laneti sona erdirdi. CAVS aynı zamanda ligde final serisinde 3-1 yenilirken şampiyon olan ilk takım oldu.

Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Kaynaklar:

http://bleacherreport.com/articles/392399-the-ultimate-sports-curse-the-city-of-cleveland

https://www.theodysseyonline.com/the-cleveland-sports-curse?altdesign=socialux&utm_expid=.oW2L-b3SQF-m5a-dPEU77g.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com.tr%2F

http://bleacherreport.com/articles/27074-cleveland-curse-believe-it-or-not-it-is-real

http://www.nba.com/2015/news/features/lang_whitaker/05/29/cleveland-a-cursed-city-for-championships-nba-finals-cleveland-cavaliers/

Leave a Reply