Sevakin ada olmaktan önce aslında Sudanın kuzeydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında yer alan bir liman şehridir.Şu zamanlarda haberleri takip edenleriniz de fark etmiştir, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın sevakin adasını çeşitli sebepler için Sudan Cumhurbaşkanı El Beşirdenn istedi.El Beşir de onun bu isteğine olumlu yanıt verdi.
Sevakinin Türkiye tarihi için önemine gelirsek; bu şehir 1517de Yavuz Sultan Selimin mısırı fethi ile osmanlı topraklarını katıldı.Osmanlının bu kentteki idaresi 19. yüzyıla kadar sürdü.Kentin idaresini 1865te Mısır Hidivliği devraldı.1882de İngilizlerin işgal etmesiyle Türk denetiminden çıkan ve Lozan Antlaşmasıyla kesin olarak İngiliz idaresindeki Mısıra bırakılan kent, Sudanın 1956 yılında bağımsızlılğını kazanmasıyla sudan topraklarının bir parçası oldu.
Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan ada, ticari ve ekonomik öneminden dolayı Sudanlılar tarafından “Afrika’ya açılan kapı” olarak nitelendiriliyor. Sevakin Adası, geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanıydı.
Türkiye, 2011’den bu yana adayı turizm sektörüne kazandırmak isteyen Sudan’a destek veriyor.
TİKA, adada Hanefi ve Şafi camilerinin yer aldığı kompleksin restorasyonunu ve çevre düzenlemesini tamamladı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1821’de inşa edilen ve gümrük işlemlerinin yapıldığı tarihi binayı da aslına uygun restore eden TİKA, binanın önüne ayrıca seyir iskelesi inşa etti. Kurum, Muhafaza Binası’nın yenileme çalışmalarına 2016’dan bu yana devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu konuda : Türkiye’den umreye gitmek isteyenler gelecekler Sevakin Adası’ndaki tarihi yerleri gezecekler. Oradan da gemiyle Cidde’ye geçecekler. İşte buna aynı zamanda turizmde paket turizm deniyor. Bu da halklarımızın da kaynaşmasını getirir ve tarih yeniden dirilir ve biz de TİKA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile devreye girmek suretiyle hazırlanan projeye göre ve aslına uygun olarak orayı yaparız ,diyor.
Umre gezilerinde durak yeri olarak kullanılması düşünülen ada, sudan ekonomosine sıcak kan olacak gibi duruyor.Umarım ki sudan halkı için refahı ve afrika ülkelerinin de bizler gibi gelişmesini amaçlayan bir bakış açısıyla bu proje hayata geçirilir.Umre gezisinde Sevakine uğramak bir kez daha tarihi tatmak ardından deniz yoluyla Ciddeye geçmek umre gezisini daha da cazip hale kılacaktır.
Kaynakça
http://aa.com.tr/tr/dunya/afrikanin-kapisi-sevakin-adasi/1015097
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sevakin
Fotoğraf Kaynakçası