PDC Dünya Şampiyonası, alışılageldiği üzere yeni yılın ilk gecesinde fakat bu sefer her zamankinden daha anlamlı bir Londra akşamında, Phil Taylor’un son profesyonel maçında, kendisini Robert Cross ile karşı karşıya getiren final ile son buldu. Efsane, erişilmesi imkansız gözüken 16 şampiyonluğu 17’ye taşımaya yakındı ve seyircinin Alexandra Palace’taki mutlak favorisiydi fakat Rob Cross bütün sene kanıtladığı, resmen bağırarak gelen formunu şampiyonlukla taçlandırmayı başardı. Taylor’un vedası üzerine yazılıp çizilecek elbette çok fazla şey var, bu spora 90’ların başından beri gönül vermiş herkes için çok duygusal bir veda ve tüm bunlar ayrı bir yazının konusu olmayı bekliyor. Fakat bugün, şu anda Cross’un yazdığı hikayenin boyutu bütün övgüyü ve dikkati hakediyor.

Cross, henüz bir sene önce amatör statüsünde dart oynayıp, hayatını elektrikçi olarak kazanan bir adamdı. Bugün ise Dart Dünya Şampiyonu. Çalışma, yetenek, şans… Ne derseniz deyin bu adamın yaptığını tarif etmekte zorlanırsınız. 107.27 ortalama ile 60% double performansı mücadele edilebilir bir seviye değil. Phil Taylor kesinlikle kötü oynamadığı maçı  7-2 kaybetti ki kendisi de bir an için 7-0’ı aklından geçirdiğini ifade etti. İlk kez çıktığı en büyük sahnede en iyi oyununu finale getirmek olağanüstü bir işti. “Voltage” lakaplı sporcu bugün -meslek icabı mı bilinmez- yüksek voltajı, yani gerilimi doğru yerde ve dozda vermeyi başardı. Oyunun 2 efsanesini (vanGerwen ve Taylor) üst üste mağlup ederek bu başarıyı tatması da oldukça anlamlı oldu. Cross’un oyunu soru işareti bırakmayacak kadar iyiydi.

Rob Cross kupayı Taylor ile “paylaşırken”

Dikkat çekmek istediğim diğer bir nokta ise Cross’un şampiyonluğu karşılama şekli. Taylor’un son maçı olduğunun bilinciyle birlikte şampiyonluğu sıradan bir maç galibiyeti gibi oldukça sakin karşılaması Rob Cross’un hanesine büyük artı yazacaktır. Bunun ilk şampiyonluk olmadığının sinyallerini veren bir reaksiyondu bu. Sahnede ne kadar sakinse kazandığında da çizgisini bozmadı ve kutlamayı Taylor ile birlikte yapmayı uygun gördü. İlk şampiyonluğu almak için daha anlamlı bir zaman olamazdı, tıpkı Taylor, 1990’da -tam da Cross’un dünyaya geldiği sene- kendi idolü ve büyük efsane Eric Bristow’u mağlup edip ilk şampiyonluğuna ulaştığındaki gibi. Duygusal bir gecenin sonunda Phil Taylor’u uğurlarken onun tahtına aday yeni bir şampiyonla tanışmış olmak mutluluk vericiydi.

Ayrıca genç oyuncular Dimitri Van den Bergh(23) ve Jamie Lewis(26), şampiyonanın diğer flaş isimleri oldular. Dart büyümeye ve farklı ülkelerden sporcu çıkartma konusunda yol almaya devam ediyor. İlerleyen yıllarda çok sayıda ismin büyük ödül için mücadele ettiğini görmemiz sürpriz olmayacaktır. Rob Cross örneğindeki gibi kendini bu spora adamış olanların ise rüyayı gerçeğe çevirme şansı hiç az değil.

Leave a Reply