Hayır, elbette Donald değil, ondan yaşça çok daha küçük (28), snookerın süper yeteneği Judd Trump’tan bahsediyoruz, o artık bir Dünya Şampiyonu! Judd bu zaferle birlikte üçlü taca sahip 11 dev isim arasına adını yazdırdı. Ayrıca 2003 Mark Williams’tan bu yana aynı sezonda Master ve Dünya Şampiyonluğu zaferi yaşayan ilk oyuncu olmayı başardı ve toplamda sezonluk 1,000,000 pound ödülü aşarak bu alanda rekor kırdı.

17 günlük Crucible macerası fazlaca sürpriz ve heyecanla dolu geçti. Bitişinin üzüntüsünü yaşıyor olsam da tanık olduklarım için sevinçliyim. Şampiyonadan aklımda kalanları ilk turdan itibaren toparlamaya çalışacağım:

Ronnie’nin turnuva performansını özetleyen görüntü.

  • Ronnie O’Sullivan’ın ilk turda fazlaca enerjisiz ve umursamaz görüntüyle amatör statüdeki oyuncu James Cahill’e ilk turda kaybetmesi turnuvanın şüphesiz en büyük sürpriziydi. Harika sezon geçiren Ronnie, bahis şirketlerinin ve taraftarların şampiyonluk için 1 numaralı favorisi konumundaydı.
  • 2 eski Dünya şampiyonunu buluşturan maçta Greame Dott’un 8-1 geriden gelip Decider’da Bingham’a kaybettiği maç unutulmazlar arasına girdi.
  • Judd Trump, şampiyonluğa ulaşacağı serüvenin ilk ayağında Taylandlı Thepchia’ya Un-nooh karşısında 8-5 geri düşmesine rağmen decider ile güldü. Decider’da masaya geldiği ilk pozisyonda güvenli olarak denediği “double” pot olurken, beyaz top ise esas planladığından (güvenli noktadan) çok daha kısa kaldı ve seri üretme şansı bulmuş oldu. Böylece şansının da yardımıyla turu geçen Trump kariyerinin ilk şampiyonluğuna ulaşma yolunda ilk adımı atmış oldu.
  • Gary Wilson-Luca Brecel arasında oynanan decider frame’i Crucible tarihindeki en uzun frame olarak kayıtlara geçti (79dk). Yine bu frame’de Wilson birbirinden güzel vuruşlarla geri dönüş yapıp turu geçmeyi başardı.
  • David Gilbert kariyerinin en iyi snookerını oynayarak dikkatleri topladı.

    2.turda son şampiyon Mark Williams, ilk kez ilk 16’da yer alarak ile ana tablo gören David Gilbert’a kaybetti. Burada dikkat çeken nokta Gilbert’ın müthiş ve sinyal veren performansıydı. Aynı turda bir başka büyük sürpriz, formu nasıl olursa olsun 3 kez Dünya Şampiyonu Mark Selby’nin Gary Wilson’a kaybetmesiydi.

  • Çeyrek finallere gelirken sezonun en formda oyuncusu (aynı zamanda kariyerinin en iyi sezonunu yaşayan) Neil Robertson, tam zıttı bir forma sahip John Higgins önünde açık favoriydi. Birçok kişiye göre Neil turnuvanın da 1 numaralı favorisiydi fakat “Wizard of Wishaw” sürprizi yapıp Neil’ı durdurmayı başardı. Oyuncuların masadan çok şikayetçi olduklarını ve bunun -bana göre- Higgins’in oyun stiline yaradığını söylemek lazım. Yine de “erken final” görüntüsündeki çekişmeli maç iz bırakanların başında geliyordu.
  • Diğer çeyrek finallerde ise Gilbert ve Wilson peri masallarını devam ettirerek Kyren Wilson ve Ali Carter’ı turnuva dışına ittiler. Judd ise ilk 2 seansta çok zorlandığı maçta Ding’i üst üste 6 frame kazanarak ivmeyi yakalıyordu.
  • Yarı finalde Judd, Ding maçının sonunda olduğu gibi yine maç sonunu müthiş oynadı ve Gary Wilson’u çaresiz bıraktı. Higgins-Gilbert maçı ise tam bir klasikti. Bir noktada 12-7 üstünlüğü bulunan ve o noktaya kadar berbat performans gösteren Higgins, son seansta epik bir geri dönüşe imza atıp decider ile maçı kazandı ve 2011 finalinin tekrarı için finalde Judd Trump’ın rakibi oldu.

    Higgins-Trump 2019

    Higgins-Trump 2011

  • Final, en sıcak olarak hafızalarda olan maç tabii ki, skor 18-9 ve çekişmesiz görünse dahi iki oyuncu da çok üst düzey snooker ile finale katkı verdi. Higgins bana göre turnuvadaki en iyi maçını oynamasına rağmen bu skora engel olamadı zira Judd, finaller tarihinin belki de en iyi performansına imza attı. Evet, 2011’den bu yana değişen tek şey Judd’ın saç stili değildi. Bu kez finalde oyunun her yönüyle durdurulamaz bir Trump vardı.

Ek olarak, beni çok etkileyen 2 harika seri videosunu buraya bırakıyorum:

Sayılarla 2019 Snooker Dünya Şampiyonası:

6 maç karar frame’ine yani “decider”a taşındı.

11 Final maçında yapılan yüzlük seri sayısı. (Aynı zamanda resmi maçlarda yapılmış en yüksek miktar)

100 Yapılan toplam yüzlük seri sayısı ve bu bir rekor! (Önceki rekor 86’ydı)

143 Turnuvadaki en yüksek seri sayısı (John Higgins)

500,000 pound şampiyon Judd Trump’ın cebine giren ödül miktarı oldu.

79 dk.Crucible tarihine geçen en uzun frame süresi (G.Wilson-L.Brecel)

0 İlk kez Crucible’da sahneye çıkan Luo Honghao, ilk turda Shaun Murphy önünde frame kazanamadı. (10-0)

7 Crucible’a ilk kez çıkan oyuncu sayısı. İsimler: Scott Donaldson, Michael Georgiou, Luo Honghao, Tian Pengfei, Li Hang, Zhao Xintong, James Cahill.

 

Referanslar

https://cuetracker.net/statistics/tournaments/most-titles-from-triple-crown

Story of the 2019 Betfred World Championship

 

 

 

 

 

Leave a Reply