FARKINA VARILMASI GEREKEN BİR GÜZELLİK; SU ALTI

Su altı yaşamını tanımak isteyenler için dalgıçlık güzel seçeneklerden biridir. Bilimsel, ticari veya hobi amaçlı dalgıçlık yapılabilir. Hobi amaçlı dalgıçlık son zamanlarda insanların ilgi odağı olmuş ve eskiden yüksek fiyatlara tabi olan dalgıçlık, şimdilerde ise her kesimden insanın bütçesine uygun şekilde yapabileceği bir duruma gelmiştir. Dalgıçlık özellikle deniz merakı olanların muhakkak denemesi gereken bir spordur. Su altında sizi eşsiz bir güzellik beklemekte ve hayatınızda daha önceden görmediğiniz bir ortamda birbirinden farklı ve görkemli canlılar ile karşılaşmaktasınız.

Dikkat edilmediği takdirde tehlikeli bir spor olan dalgıçlık, gereken önlemlerin alındığı bir ortamda yapılmalıdır. Bu nedenle dalış yapılan yerlerin dikkatle seçilmiş olması gerekir. Dalış tüplerinin temiz olması, dalış öncesinde gereken önlemlerin alınması, dalış yapılan yerlerin dikkatle seçilmiş olması, eğitmenlerin tecrübeli olması ve acil durumlarda müdahale etme yeteneğine sahip ekibin bulunması, dalış merkezi seçilirken dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

Her insanın dalış yapabilmesi mümkün olmamaktadır. Özellikle solunum veya kulak ile ilgili sağlık sorunları olanların bu sporu yapmamaları gerekmektedir. Dalış yapmak isteyenlerin sağlık sorunlarının olup olmadığının tespiti gerek kişinin kendisi, gerekse dalış ekibi için büyük önem arz etmektedir ve olası kazaların önlenmesi için gereklidir.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri için bir ayrıcalık olan Su Altı Topluluğu (Underwater Society) değişik tarihlerde dalgıçlık yapmak amacı ile deniz kenarlarına geziler düzenlemektedir. En önemlisi bu organizasyonların rahat edebileceğiniz bir ortamda ve uygun fiyat dâhilinde yapılmasıdır.

Bilkent’te dalgıçlığı engelleyen sağlık sorununuz olup olmadığı tespit edildikten sonra gereken teorik eğitimler tamamlanmakta ve pratik eğitimleri almak üzere gezi nereye düzenlenmiş ise oraya hareket etmektesiniz. Yakın zamanda ben de bu etkinlikler çerçevesinde Marmaris’e gittim. Dalgıçlık serüvenim boyunca başımdan geçenlerden söz edeceğim.

Dalgıçlık hakkında okulda yapılan genel bilgilendirmeler doğrultusunda sınava girdik, ardından belli bir geçerlilik notu alanlar için pratik eğitimleri almak üzere Marmaris’e yolculuğumuza başladık. Aslında pratik eğitimler, teorik olarak öğrenilen bilgilerin uygulamaya konulmasından oluştuğu için pratik eğitimler herkesin kolaylıkla tamamlayabileceği aşamalardan oluşuyor. Marmaris’teki pratik eğitimler 3 gün sürmüştü, öğleden önce ve sonra olmak üzere toplam 6 kez dalmıştık.

Dalış serüvenine geçmeden önce dalgıçlık hakkında kısa bir bilgilendirme yapmayı faydalı görüyorum. Dalgıçlık için gerekli ekipmanlar: Maske, şnorkel, palet, BC (dalış denge yeleği), dalış bıçağı, dalış elbisesi, basınç göstergesi, regülatör, ahtapot, ağırlık kemeri ve dalış tüpünden oluşmaktadır.

Öncelikle bazı ekipmanların işlevinden söz edeceğim:

Regülatör; tüpteki havayı ihtiyaç duyduğumuz ortam basıncına getirerek su altında nefes almamızı sağlar.

Ahtapot; tüpteki havayı ihtiyaç duyulan ortam basıncına getirerek gerekli bir durumda dalış ekibimizde ihtiyacı olan kişinin nefes almasını sağlar.

BC (Buoyancy Controlling Device) ya da diğer adıyla yüzerlik dengeleyici alet; bir dalgıcın dalmasını, su altında yüzmesini ve su üstüne çıkışını sağlayan denge yeleğidir.

Gezimizin ilk gününde öğleden önce, işaret dilleri yardımı ile eğitmenimiz herkesi kontrol ettikten sonra suya dalışlar başladı. Daldığımız mesafe, herhangi bir acil durumda zarar görmeden rahatlıkla çıkabileceğimiz bir derinlikteydi, bu derinlik yaklaşık olarak 3 metre civarındaydı.

İlk aşamada, BC’mizdeki havanın nasıl şişirip nasıl boşaltılacağını öğrendik. Ardından, BC’mizdeki havamızı boşaltıp dalışımızı gerçekleştirdik. Daha sonra, su altında nasıl sabit ve düzgün bir şekilde kalacağımızı öğrendik. Dizlerimizdeki koruma derisi sayesinde vücudumuza herhangi bir zarar gelmeyecek şekilde dizlerimizin üstünde kalarak ardından bacaklarımızı V şeklinde açarak sabit şekilde kaldık. Sonraki aşamada, regülatörü ağzımızdan çıkarıp boşluğa salıp, sonra nasıl bulunacağını öğrendik. Son olarak “body”mizin (dalış partnerimiz) olası bir durumda havasının bitme ihtimaline karşı nefes almasını sağlayan ahtapotun nasıl kullanılacağını öğrendik.

İlk gün öğleden sonra, kontrollü bir şekilde su altında maskenin takılıp çıkarılması gösterildi. Bu aşamada ilk olarak maskenin az bir kısmını su doldurup tahliye ettik, sonradan maskenin tamamını su doldurup tahliyesini sağladık. En son olarak maskenin kafadan çıkarılıp geri takılmasını öğrendik. Burada etrafımdan gözlemlediğim kadarıyla ve aynı zamanda kendi tecrübelerim ile de en çok zorlanılan kısım maskenin tamamen kafadan çıkarılıp 1 dakika kadar beklendikten sonra geri takılması kısmıdır. Kafadan çıkarılıp bir dakika kadar beklememiz gerekmekte ve ardından kafamıza geri takıp yine aynı şekilde su tahliyesi yaparak normal halimize geri dönüyoruz.

İkinci gün öğleden önce, ekipmanların nasıl çıkarılacağı gösterildi. İlk önce teknede teorik olarak anlatıldı, daha sonra ise su altında uygulamalı biçimde gösterildi. İlk olarak dalış yeleğimizi çıkarıp yeniden kuşanmayı daha sonra ise ağırlık kemerini çıkarıp yeniden takmayı öğrendik. Bu aşamaları hem su üstünde hem de su altında tekrarladık. Bu aşamaları da çok zorlanmadan geçebildim.

İkinci gün öğleden sonra, ya “body”miz ya da eğitmenimiz regülatörünü ağzından çıkararak bizden işaret dili ile ahtapotumuzu istedi ve biz de ters tutmadan doğru bir şekilde ahtapotu karşı tarafa verdik ardından birbirimize kenetlenerek su üstüne çıkış yaptık. Aynı zamanda nasıl en verimli şekilde su altında yüzülmesi gerektiğini pratik ettik, buna göre bacaklarımızı düz bir şekilde tutarak, diz kısmından değil ayak kısımlarından paleti sallayarak yüzmemiz gerektiğini öğrendik.

Üçüncü gün eğitimlerimizi bitirdik ve 18 metreye dalış yaptık. Bu benim için çok heyecanlı bir deneyimdi. Dalış sırasında aslan balığı, ahtapot ve ismini bilmediğim daha birçok canlı gördüm. Ayrıca diğer dalış ekibi dalışları sırasında Müren balığı da görmüşlerdi.

Genel olarak çok eğlendiğimi söylemeliyim ayrıca eğitimi tamamladığınız takdirde dalış sertifikası alıyorsunuz ve bunun gerek ülke içinde gerek uluslararası geçerliliği bulunmaktadır.

İlk defa dalgıçlık eğitimine gelenler teorik ve pratik eğitimleri tamamladıktan sonra 1 yıldız dalgıç sertifikası alıyorlar. Eğer isterseniz, bir sonraki gezilere katılarak dalgıçlık seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Bilkent’te yer alan Su Altı Topluluğu’nun aktivitelerine katılmak hem fiyat konusunda avantajlı oluyor hem de güvenilir bir şekilde dalgıçlık eğitiminizi baştan sona tamamlayabiliyorsunuz.

Herkese hayatları boyunca bir kez de olsa bu deneyimi edinmelerini ve su altının eşsiz güzelliğini kendi gözleri ile görmelerini tavsiye ederim, farklı bir dünyada serüvene çıkmak istiyorsanız su altı tam size göre.

 

Kaynakça:

TSSF(Türkiye Su altı Sporları Federasyonu) Bir Yıldız Dalıcı Eğitimi Kitabı

http://nasilkolay.com/dalgiclik-nasil-bir-spordur

http://www.uzmantv.com/dalis-icin-gerekli-olan-malzemeler-nelerdir

https://derinkesif.com/su-alti/dalis-malzemeleri-nelerdir.html

https://pixabay.com/tr/photos/dalg%C4%B1%C3%A7-kaplumba%C4%9Fa-meksika-dalma-549369/

https://www.maldiveclub.com/maldivler/maldivlerde-dals

https://www.etstur.com/Labranda-Mares-Marmaris

https://dtmag.com/diveshop-category/buoyancy-compensators/

https://finz.org/most-shared-scuba-diving-articles/

http://www.bali-indonesia.com/diving/learn-to-dive.htm

https://www.idckohtaothailand.com/how-to-teach-the-padi-mask-removal-and-replacement-skill/

https://www.groupon.co.uk/deals/diverse-scuba-1

https://www.balikavcisi.com/balik-turleri/aslan-baligi

http://www.hayatkolay.com/eglence/video/muren-baligi-ile-tehlikeli-yakinlasma/

http://www.tinybubblesscuba.com/2012/12/finshing-off-2012-with-a-snorkel-tour-and-some-scuba/olympus-digital-camera-89/

Leave a Reply