Judd Trump ve Alex Higgins Kupası

Geçtiğimiz hafta Home Nations serisinin Kuzey İrlanda ayağında 2019’un en formda ismi Judd Trump, Ronnie O’Sullivan’ı 9-7 mağlup ederek bu sezondaki 3. şampiyonluğuna ulaştı. Belfast’ta düzenlenen Kuzey İrlanda Açık, hafta boyunca büyük isimlerin de katılımı sayesinde oluşan güzel atmosfer ve oyun kalitesiyle izleyenlere keyif verdi. Trump-O’Sullivan eşleşmeleri, Judd’ın artık iyice diş geçirmeye başlamasıyla beraber bir “klasik” oldu diyebiliriz. Bu finalde 4 Trump, 2 Sullivan olmak üzere 6 adet yüzlük seri izledik. Son dünya şampiyonu Trump artık kariyerinin zirve dönemini tam ve uzun soluklu olarak yaşamaya başlamışa benziyor. Şu anda oynadığı herhangi bir maça favori çıkacak oyuncu konumunda, ki bu konum çok uzun süredir, finalde devirdiği ve birçoklarınca tarihin gördüğü en iyi oyuncu Ronnie’ye aitti.

Judd Trump geçtiğimiz sezon üçlü tacı tamamladıktan sonra bu sezona da harika başlayınca gözler ister istemez rekorlara kayıyor. Bu sezondaki 3. sıralama turnuvası şampiyonluğunun henüz Birleşik Krallık Şampiyonası öncesinde gelmesi rekor olan 5 şampiyonluk sayısını geçme ihtimalini bir hayli kuvvetlendiriyor. Bununla birlikte bir sezonda yapılan en fazla yüzlük seri miktarı (103-Neil Robertson, 2013-2014) için de şimdiden yaptığı 45 “century” ile elini kuvvetlendirmiş durumda. Eğer üçlü taç turnuvalarında son günlere kalmayı başarırsa bu rekoru genişleteceğinden emin olabiliriz diye düşünüyorum. Kendi adıma en etkilendiğim ve Trump’ın beklenen sıçramayı neden sonunda yapabildiğinin bir kanıtı olarak gördüğüm konu ise devamlılık meselesi. Belfast’a gelmeden 2 gün evvel Coventry’de görece en prestijli birkaç turnuvadan biri olan Şampiyonlar Şampiyonu turnuvasında şampiyonluk topunu attıktan sonra(Neil snookerdan geri dönerek kazanmıştı) kupayı finalde Robertson’a kaybeden Trump, 2 gün içerisinde kendisini toparlayıp bir kupada daha kendisine şampiyonluk şansı yaratmayı başardı. Karşılaştırmak gerekirse Robertson, Kuzey İrlanda Açık’ta ilk turda Mark Joyce’a berbat bir görüntü vererek elenmişti. Judd durmuyor, duracak gibi de görünmüyor. Sonuçlar iyi veya kötü olsun, çalışmaya ve oyunundan keyif almaya devam ediyor. Bir zamanlar daha genç ve istekli Ronnie ne ise Judd şu anda ona çok benzer bir hava yakalamış durumda. Bu da kafalara otomatik olarak bir “bayrak devri” yaklaşıyor mu sorusunu getiriyor. Acaba Judd temelli olarak Ronnie’nin hanedanlığını devralıyor mu? Snooker, bu tarz bayrak devriyelerine ve “maverick” denen özel oyuncuların hem oyunu hem ilgiyi zirveye çekmesine alışkın bir spor. Alex Higgins, Jimmy White, Ronnie O’Sullivan akımının bir sonraki temsilcisi olmaya, insanları salonlara ve ekran başına toplayacak 1 numaralı isim olmaya uzun süredir adaydı zaten. Bununla birlikte, Steve Davis, Stephen Hendry, Ronnie O’Sullivan diye sıralayabileceğimiz daha “kazanma makinası” tarzındaki listenin de bir sonraki temsilcisi olmak için hazır görünüyor. Böylelikle Ronnie O’Sullivan sonrası snooker sporunun geleceğine dair soru işaretlerini de kafalardan silmeye başladı Trump.

Birleşik Krallık’ta son şampiyon Ronnie

Ronnie ise son şampiyon olarak turnuva öncesi sponsor Betway’e yaptığı açıklamalarda Trump’ın “GOAT” ünvanını alması için daha çok erken olduğunu ifade etti. 10 sene sonra bunu konuşmanın daha mantıklı olacağını söylerken, tarihin en iyisi klasmanına girebilmek için seviyesini 10-15 yıl koruması gerektiğini söyledi. Bunları söylerken “veliahtı” olarak görülen oyuncuya övgülerini dizmeyi ihmal etmedi fakat yeteneğin uzun vadede tek başına yeterli olamadığının altını çizdi. Elbette bunu oyuncu tarzı olarak da Judd’a benzerliğinden ötürü en iyi bilecek isim de “roket” ten başkası değil. Geçtiğimiz yıl 19. üçlü taç zaferini Birleşik Krallık şampiyonluğuyla kazanan Ron, tüm zamanlardaki rekoru Stephen Hendry’nin elinden almıştı ve bunun kendisi için ne kadar önemli olduğunu hem kutlaması hem de açıklamalarıyla

Boynuz kulağı geçiyor mu?

göstermişti. Judd için de, Ronnie’nin dediği üzere kariyerinin devamında istikrar en büyük sınav olacak. Açıklamalardan sinyallerini alıyoruz ki, O’Sullivan henüz meydanı Trump’a bırakmaya niyetli görünmüyor. Dolayısıyla önümüzdeki her sıralama turnuvası, bilhassa “major” turnuvalarda bu ikilinin kapışmasını dört gözle bekleyeceğiz.

Salı(26 Kasım) günü start alacak 2019-2020 snooker sezonun ilk “major” turnuvası Birleşik Krallık Şampiyonası’nda, Judd’un ilgin merkezi olarak gelip neler yapacağını göreceğiz. Bu turnuvayı da kazanırsa 2019 yılı içerisindeki tüm üçlü taç turnuvalarını kazanmış olup bir manada “takvim grand slam” yapmış olacak. Son şampiyon “roket” ile birlikte Trump yine en büyük iki favori olarak geliyorlar York’a. Bu ikiliye katılabilecek olağan şüpheliler: biraz toparlanan Higgins ve Selby’nin yanında uzun süredir iyi form grafiğine sahip Robertson olacaktır. Shaun Murphy ve Mark Allen elbette daha önce bu sahnede iyi anılara sahip ve formda sayabileceğimiz isimler. 128 kişiden oluşan ana tablosu sayesinde yoğun maç programıyla, Judd-Ronnie rekabetiyle -ki bu rekabet aynı zamanda güncel dünya 1 numarası yarışını içeriyor- Birleşik Krallık, Barbican Center’da 12 günlük bir snooker festivaline hazır olun!

Bonus: 2019 Kuzey İrlanda Açık en iyi vuruşlarından bir derleme

Referanslar

https://cuetracker.net/

An Interview with a Rocket

Supreme Trump Defends Belfast Title

Leave a Reply