“Ronnie does care- he has the record in mind” (Rekor Ronnie’nin aklında ve bunu umursuyor) bu sözler 2017 Birleşik Krallık sonrası tarihte kazandıkları anlamında O’Sullivan’ın tek rakibi sayılabilecek Stephen Hendry tarafından Ronnie 6. Birleşik Krallık kupasını kazandıktan sonra söylenmişti. Her ne kadar umursamadığına dair açıklamalar yapmayı sürdürse de Hendry’nin bahsettiği, Ronnie’yi oyuna dair hâlâ tutkulu kılan etmenlerden biri rekorları altüst etmek.

Birleşik Krallık Şampiyonası (UK Championship) snookerda Dünya Şampiyonası’nın ardından Masters ile birlikte en prestijli 2 veya 3. turnuva olarak kabul ediliyor, zira bu 3 turnuva “Triple Crown”(üçlü taç) olarak anılıyor. Bu kupayı genç O’Sullivan daha 17’sinde kazanarak büyük sahneye adımını atmıştı. 2018 edisyonunda ise zafer 25 sene sonra yine taraftarın favorisi “Roket”in oldu. 7. Birleşik Krallık şampiyonluğu ona 19. Triple-Crown zaferini getirdi. Böylece idolü ve rekor kitabındaki rakibi Hendry’yi(18) geride bırakıp rakamsal olarak da tarihin en iyisi olma iddiasını kuvvetlendirdi.

Turnuva özeline bakacak olursak, Roket büyük isimlerin erken vedasının avantajıyla nispeten kolay bir yolla finale geldi (sırasıyla Simmonds-Doherty, Yuelong, Lisowski, O’Donell, Tom Ford). Bazı maçları yüzde yüzüne çok uzak görünse de kazandı. (örn. 2.tur Ken Doherty) Finale doğru ise vites büyüten Ronnie karşısında sezonun en parlak oyuncularından Mark Allen’ı buldu. Allen sürpriz 2018 Masters zaferi sonrası istikrarı koruyarak kendini elit sınıfa atmayı başardı ve her turnuvada bunun hakkını vermeyi sürdürüyor. Kolay geçmesi beklenmeyen finalde 1-2 geri düştükten sonra ilk seansı kusursuza yakın oyunla 6-2 kapatmayı başaran Ronnie maçı büyük ölçüde cebine koymuştu, akşam ise malumun ilânı, Ronnie’nin rekor 19. üçlü taç zaferini izledik.

Ronnie-Mark, sezonun(şimdilik) en iyi 2 oyuncusu

Buraya kadar olan kısmı belki tahmin edilebilir, Ronnie’nin bir “major” kazanmasına kimse şaşırmaz ancak bu zaferi kutlayışı daha önce görmediğimiz türden oldu. Yakın tarihte O’Sullivan’ın böylesi bir kutlama yaptığını hatırlamıyorum, duygusal ve seyirciyle bütünleşen bir reaksiyon gördük seremonide. Son frame ve kutlama için meraklıları göz atabilir. Bu sevincin ardında yatan sebep bence Ronnie’nin snookerdaki rolünü iyiden iyiye özümsemesiyle ilgili. Turnuva sonrası verdiği demeçte “I’m the people’s player” cümlesini kurdu. Bu tanım bana Alex Higgins, Jimmy White gibi isimlerin bir dönem sahip olduğu popülariteyi ve yarattıkları etkiyi hatırlatıyor. Ronnie yıllardır oyunla olan aşk-nefret ilişkisini daha dizginlemiş ve halkın şampiyonu olma rolünü üstlenmiş görünüyor. Her demecinde taraftarlar için oynadığını söylemesi, şampiyonluğa verdiği reaksiyon bunu destekler nitelikte. Bunun Ronnie ve snookerseverler için harika haber olduğuna şüphe yok. Mutlaka en büyük hedef olarak Hendry’nin 7 Dünya Şampiyonluğu’nu gözüne kestiriyor ve bunu başarabilecek süresi ve azmi olduğunu söyleyebiliriz.

Ronnie kupayla seyirciyi selamlarken

Son olarak, Ronnie’nin 25 yıldır hiç aday gösterilmediği BBC Yılın Spor Kişiliği ödülüne adaylığı gündemde ve yoğun destek alıyor. Bu bile tek başına O’Sullivan’ın yarattığı etkinin göstergesi. Kim bilir belki seneye muhtemel bir Dünya Şampiyonluğu ardından bu ödülü kazanması bile konuşulabilir. Uzun lafın kısası: Ronnie yeniden zirvede, eğlendirmeye devam ediyor ve durmaya niyeti yok. (ben değil, kendisi böyle söylüyor!)

Yaklaşan büyük turnuva: Masters 2019! (13-20 Ocak)

Referanslar
https://www.rte.ie/sport/snooker/2017/1211/926440-hendry-ronnie-does-care-he-has-the-record-in-mind/


https://video.eurosport.co.uk/snooker/uk-championship/2018-2019/ronnie-o-sullivan-i-m-the-people-s-player_vid1143677/video.shtml

https://www.eurosport.co.uk/snooker/ronnie-osullivan-i-dont-want-to-stop-here_sto7046343/story.shtml

Leave a Reply