Minimalizme ilişkin yönelimlerin günümüzde pek çok alanda kendisini gösterdiğini mutlaka fark etmişsinizdir. Dekorasyondan insan ilişkilerine kadar hayatımıza girmeye başlamış ve gittikçe daha çok kabul görmeye başlamış olan bu akımın etkileri modada da yadsınamayacak ölçülerde kendini göstermeye başladı. Minimalizmin modaya dokunmasıyla ortaya çıkanlardan biri de bugün yazımda bahsedeceğim “Project 333”.

Basitçe tanımlarsak, Project 333 için, insanları 3 ay süre boyunca 33 ya da daha az parçayla giyinmeye davet eden minimalist bir moda akımı diyebiliriz. Amacının da “az”la nasıl “çok” olunabildiğini insanlara fark ettirerek, alışılagelmiş davranış kalıplarını sorgulamaya sevk etmek  ve sadeliğe yönlendirmek olduğunu söyleyebiliriz.

Project 333 sosyal medyada son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz “challenge” lardan biri olarak lanse edilmiş olmakla birlikte akıma dahil olabilmek için uyulması gereken kurallar da şu şekilde sıralanmış:

  • Öncelikle meydan okuma üç aylık bir süre ile devam edeceği için hiçbir zaman başlamak için çok geç değil. Ayın başı, sonu ya da ortası fark etmeksizin hayatınızdan gereksiz parçaları çıkarma ihtiyacı hissettiğiniz herhangi bir zamanda siz de bu “challenge”ı kabul edip ona göre düzenlemeler yaparak değişim yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

  • 3 ay içerisinde en fazla 33 parça eşya kullanarak kendinizi sınırlarken kullandığınız takılar, mücevherler, ayakkabılar, elbiseler ve dışarıda giyeceğiniz her türlü kıyafet bu 33 parçanın kapsamı içerisinde. Bununla birlikte bahsedilen bu 33 parça, sizin için manevi öneme sahip olan, sürekli taktığınız evlilik yüzüğü veya çok sevdiğiniz bir arkadaşınızın hediye ettiği ve boynunuzdan çıkarmadığınız bir kolye gibi objeleri kapsamıyor.

  • Yukarıda bahsedilen manevi yönden önemli ve üzerinizden çıkarmadığınız eşyalar dışında gündelik olarak kullandığınız çamaşırlar, pijamalar, evdeyken giydiğiniz gündelik giysiler ve spora giderken giydiğiniz egzersiz kıyafetleri de ayrıyeten kapsam dışında. Belirtilen egzersiz kıyafetlerinin kapsam dışı olması bir şart ile kabul edilmiş; o da bu parçaların gerçekten de spor yapmak amacıyla kullanılması.

  • Tüm bunlar yapılırken seçilen 33 parça dışındaki objelerin de kutulara konularak odanın uzak bir köşesine atılması tavsiye edilmiş. Böylelikle caydırıcı unsurların gözden uzak olacağı düşünülmüş.

  • Gardırobunuzu oluştururken 3 ay boyunca giyilecek parçaların günlük hayatta, iş ve eğlence hayatında kullanılacağının göz önünde bulundurulması gerektiği ve bunlar arasında dengeli bir dağılıma gidilmesinin daha mantıklı olacağı da ayrıyeten belirtilmiş.

  • Tüm bu kurallar sayılırken bunun bir acı çekme “challenge”ı olmasının kesinlikle amaçlanmadığı; dolayısıyla kilo alma veya verme ya da kıyafetlerin kullanılmaya elverişsiz hale gelmesi halinde kıyafetlerin yenileriyle değiştirilebileceği de ayrıca vurgulanmış.

Maddelerden de görüldüğü gibi, minimalizmin modaya daha önceki yansımalarının aksine, sıkı kurallara bağlanmış bir meydan okuma halini almış bile “Project 333”. Bununla birlikte özellikle eşyaların kullanılmayacak kısmının uzağa koyulup kaldırılması maddesinden dolayı, akım belli açılardan uygulanması zor ve uğraştırıcı bir izlenim uyandırdı bende açıkçası. Zamanında çok fazla alışveriş yaptığım için ortak alana sığmayan ayakkabı, mont ve çantalarımı koyduğum ayrı bir dolap var odada. Bunları koyacak yeri bile bu şekilde sağlayabilmişken neyi nereye oynatabileceğimi düşünmedim desem yalan olur. Benim gibi çok insan olduğuna da eminim. Öte yandan, bu akımın kadın erkek fark etmeksizin kaynaklarını alışveriş yolunda har vurup harman savuranlar için faydalı bir hareket olabileceğini düşünmemek de elde değil.

Minimalizmin, eldeki kaynakları en verimli şekilde kullanma amacı güderek sizi sınırlı sayıdaki parçalarla uyumlu kombinler yaratmaya zorlamasının, zaman içerisinde alışveriş sırasında da doğru seçimler yapmaya iten bir beceri halini alacağı düşünülebilir. Bu şekilde aslında şıklıktan pek de bir şey kaybetmeden de parayı elde tutabilme ve daha anlamlı şeyler için harcama potansiyelini genişletme yolunda da yardımı olabileceği söylenebilir. Fikrimce zorluklarına rağmen tam olarak hayata birebir uygulayamasanız bile, kendisinden esinlenebileceğiniz ve hayatınıza uyarlayabileceğiniz farklı bir hareket olmuş “Project 333”. Siz de bu akımı hayatınıza uyarlayabileceğinizi düşünüyor ve akım hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız buraya, buraya ve buraya göz atabilirsiniz. Kolay gelsin…

 

 

Görsel Kaynaklar:

https://www.haberturk.com/saglik/haber/1275005-kosu-yapmanin-faydalari

https://www.gittigidiyor.com/taki-saat?k=%C3%A7ekmece

https://evgezmesi.com/post/5285/bahar-temizligi-konmari-metoduyla-evinizi-duzenleyin

http://www.milliyet.com.tr/alisveris-bagimliligi–bir-hastalik-mi-/cafe/haberdetayarsiv/20.01.2010/1153048/default.htm

www.bakimlieller.com/bayramda-ne-giysem-bayrama-ozel-giyim-kombinleri

https://tr.depositphotos.com/62825199/stock-photo-messy-rack-of-clothes-and.html

www.bakimlieller.com/bayramda-ne-giysem-bayrama-ozel-giyim-kombinleri/

www.sudanhikayeler.com/gardirop-detoksu/

Leave a Reply