Punk ve Klasiğin Modern Birleşimi: Vivienne Westwood

Vivienne Westwood, doğum adı Vivienne Isabel Swire olarak 1941’de Glossop, Derbyshire, İngiltere’de dünyaya geldi. 17 yaşında ailesiyle beraber Londra’ya taşındı. Günümüzde Westminster Üniversitesi olarak bilenen Harrow Moda Okulu’na 1958 yılında başladı. Bir eğitim dönemi sonunda modayı kendini de dahil ettiği “işçi sınıfı kızı” algısına uygun bulmadığı için okulu bıraktı. Bir fabrikada işe başladı ve aynı zamanda öğretmen olmak için eğitim aldı. İlkokul öğretmeni olarak çalışmaya başladığı sıralarda Londra Portobello Road üzerinde kendi tasarladığı takıları satmaya başladı.

1961 yılında ilk kocası Derek Westwood ile tanıştı ve bir yıl sonra evlendiler. Gelinliğini kendisi tasarladı. 1963 yılında oğlu Benjamin Westwood dünyaya geldi. 1965 yılında Derek Westwood ile boşandı.

Aynı yıl müzik grubu menajeri Malcolm McLaren ile tanıştı. McLaren ile beraber yaşamaya başladılar. Vivienne ilkokul öğretmenliğine devam etti. 1967 yılında Joseph Corre isimli bir oğulları oldu. 1971 yılında McLaren Chelsea’de rock müzik plakları ve punk kıyafetleri satan bir butiğin alt katını aldı ve burayı Vivienne ile “Let It Rock” isminde bir butiğe çevirdiler. Vivienne butik için motorcu, fahişe ve fetiş gruplarından ilham alan yırtık, üzerinde sloganlar yazılı, punk stilinde t-shirt’ler tasarlamaya başladı.

Vivienne Westwood ve Malcolm McLaren, 1977
Vivienne Westwood ve Malcolm McLaren, 1977

Let It Rock butiğinin patronları olan The Teddy Boys için Vivenne ve McLaren tasarımlar yapmaya başladılar. Tasarımları “The Rocky Horror Show” ve “That’ll Be The Day” isimli prodüksiyonlarda yer aldı.

1973 yılında çift New York’a bir butik panayırı için gittiler. Orada New York Dolls isimli rock grubuyla tanıştılar ve sahne kostümlerini tasarlamak için anlaşmalar yaptılar. 1974 yılında McLaren butiğin adını “SEX” olarak değiştirdi. Böylece dükkanın erotik, başkaldıran ve protestocu stili vurgulandı. McLaren Sex Pistols isimli rock grubunun menajerliğini yapmaya başladı. Vivienne ve McLaren rock gruplarının tasarımcıları olarak ün kazanmaya başladılar.

1981 yılında Vivienne ve McLaren ilk satış koleksiyonları ve moda defileleri olan Pirates adlı koleksiyonlarını yayınladılar. Koleksiyondan sonra ilişkilerini bitirdiler. Ancak Vivienne 1982 yılına kadar profesyonel camiada McLaren ile çalışmaya devam etti. Daha sonra 1992 yılında Andreas Kronthaler ile evlendi ve hayatının sonuna kadar evli kaldılar.

1985 yılında Vivienne kendi tarzını ortaya çıkardı. İlkbahar-Yaz koleksiyonunda bundan sonra ilham alacağı 19. yy modasını ve İngiliz monarşisinin tarihi kıyafetlerini tasarımlarında ilk defa kullandı. Vivienne’in tasarımlarında “mini-crini” olarak bilinen, 19. yy kabarık eteklerinin kısa versiyonları görülmeye başlandı ve marka değerini eskiden ilham alarak oluşturdu. Böylece, punk dönemi de Vivienne için kapandı ve “mini-crini” imza tasarımı haline geldi.

“Geçmişten canlılığını hiç kaybetmemiş bir parçayı alır -crinoline gibi- ve üstünde saatlerce, şiddetlice çalışırım. Sonunda ortaya çıkan tasarım orijinal olur çünkü kendi fikirlerimi geçmişin katmanı üzerine inşaa ederim.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood tasarımlarında gelenekseli ve sıradışıyı karıştırmasıyla ünlendi. Tartan kumaştan çantaları, dramatik gece elbiseleri ve gelinlik tasarımları kariyerinin en ünlü parçaları ve marka bilinirliği haline geldi. McLaren ile geçirdiği yıllarda t-shirt’lerin üstüne politika sloganları bastığı gibi ilerleyen kariyerinde de  politik ve aktivist kişiliğini korudu. GreenPeace’e ve Nükleer Silahsızlaştırma kampanyasına destek verdi. İlkim değişimi ve sosyal adaletsizlik hakkında No Man’s Land isimli internet sitesinde yazılar yazdı.

Vivienne Westwood geçtiğimiz günlerde (29 Aralık 2022) Londra’da hayatını kaybetti. Moda camiası tarafından “aktivist” ve “çatlak” tasarımcı olarak tarihin sayfalarına adı yazıldı. Vivienne Westwood’un hayatı ve tasarımları, kendi ağzından yazdığı biyografisiyle moda tarihindeki yerini aldı.

Vivienne Westwood, eşi Andreas Kronthaler ve Bella Hadid
Kaynakça ve İleri Okuma:
  • Gorman, Alyx, and Sian Cain. “Dame Vivienne Westwood: Fashion Designer Dies Aged 81.” The Guardian, Guardian News and Media, 30 Dec. 2022, https://www.theguardian.com/fashion/2022/dec/29/dame-vivienne-westwood-fashion-designer-dies-aged-81.
  • “V&A · Vivienne Westwood: A Taste for the Past.” Victoria and Albert Museum, https://www.vam.ac.uk/articles/vivienne-westwood-a-taste-for-the-past.
  • “Vivienne Westwood.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 29 Dec. 2022, https://www.britannica.com/biography/Vivienne-Westwood.
  • Dudbridge , Saxony Dudbridge. “Vivienne Westwood Biography.” Catwalk Yourself, http://www.catwalkyourself.com/fashion-biographies/vivienne-westwood-biography/. ,
  • https://blog.viviennewestwood.com/

Leave a Reply