Batıda Playoff Zamanı: LEC-LCS

League of Legends bahar mevsimi normal sezonlarının sonuna gelindi ve bu hafta playoff mücadelesi başlıyor. Bu yazıda “major” batı liglerinde -LEC(Avrupa) ve LCS(Kuzey Amerika)- oluşan eşleşmeleri inceleyip tahminlere yer vereceğim.

LEC ile başlayalım.

Format:

Diğer liglerden farklı bir playoff formatı var LEC’de. İlk 2 sırada bitiren takımlar G2 ve Origen birbiriyle erken bir tur oynayıp kazanan direkt finale gidecek. Kaybeden ise Fnatic-Vitality ve Splyce-SK Gaming arasındaki tablonun galibiyle yarı final oynayacak. Yani bu sistemde ilk 2 sırada bitiren takımın final için 2 şansı oluyor. İlk maç 29 Mart’ta FNC-VIT arasında olacak. Final ise 14 Nisan’da Rotterdam’da oynanacak.

LEC playoff tablosu

Tahminler:
FNC-VIT şüphesiz en dikkat çekici eşleşme. Fnatic facia başladığı ligin ilk yarısından sonra metanın gereğini farkedip erken oyun odaklı oynamaya başladıktan sonra özellikle Broxah’ın ilk 10 dakika içerisinde koridorları öne geçirmesiyle bildiğimiz FNC görüntüsüne geri döndü. Ligi 3. sırada bitiren takım Vitality ile karşılaşmayı seçti. Vitality ise playofflara formsuz geliyor diyebiliriz zira top-laner Cabochard haricinde istikrarlı performans gösteren oyuncuları yok. Cabochard da zaten bu sene MVP adaylarından birisi olarak öne çıkıyor. Yine de Vitality, Jizuke ve Attilla’nın taşıyıcı performanslarına her maç güvenmek zorunda. Rekkles, Fnatic’in yükselişindeki değişiminde olduğu gibi erken oyuna daha odaklı oynarken, hele Atilla’ya karşı Draven gibi yasaklamaların geleceğini düşünürsek, Vitality’nin tek çıkış noktası Jizuke’nin Nemesis’i domine etmesi olacak. 5 maçlık bir seride bunun 3 kez Vitality lehine yaşanacağını şu anki form durumlarına göre söylemek çok zor. Zira Nemesis, Caps’in yani Avrupa’nın en iyi orta koridorunun yerine gelmesine rağmen çok iyi bir sezon geçirdi ve koridoru tutmakta oldukça iyi göründü. Vitality erken kartopu yakalayıp maçları kapatmaya çalışacak, FNC erken oyuna olan önceliğini devam ettirirse serinin net favorisi diyebilirim. İlk maçın moral açısından çok belirleyici olduğunu düşündüğüm seride, Vitality mutlaka, özellikle top-side’da Bwipo üzerine onu oyundan düşürmeye yönelik baskınlar deneyecektir. Bunun en fazla 1 maçta onlara kazandıracak avantajı sağlayacağını düşünüyorum, dolayısıyla tahminim 3-1 Fnatic lehine.

Jizuke yine ortalığı karıştırmaya çalışacak.

Splyce-SK Gaming serisine gelirsek, Splyce 36.8 dakika ile  LEC’nin en uzun oyun süresine sahip takımı, ve bunun planlarının parçası olduğunu sürekli dile getiriyorlar. Meta dışı bir oyun stili gibi görünse de Splyce bu tarza geçtiğimiz sezonlardan beri alışık bir takım. Türkiye’den tanıdığımız Xerxe harika bir split geçirdi, yine bu sene Şampiyonluk Liginden transfer ettikleri Humanoid ise beklenenden fazlasını verdi Splyce adına. SK Gaming adına söylenmesi gereken ilk şey sanırım ormancı Selfmade’in MVP yarışında adının anılmasını sağlayan performansı. Takımın taşıyıcısı görüntüsünde olan oyuncu etrafında, yeni kurulan bir takım olmalarına rağmen derli toplu bir oyun oynuyorlar. Fakat koridorda baskı noktaları yaratma konusunda eksik kalacaklarını düşünüyorum. Ancak bu Splyce karşısında ne kadar büyük bir problem olur emin değilim, zira Splyce bahsettiğim gibi koridor aşamasını kazanma üzerine oynayan bir ekip değil. Dolayısıyla SK’e çok ters geleceklerini düşünmüyorum ve genelde okuduğum, dinlediğim tahminlerden daha yakın bir seri öngörüyorum. Yine de Splyce tecrübesiyle galip gelmeye yakın. Tahmin 3-2 Splyce.

Buradan çıkması muhtemel FNC ve SPY için tahmin yapmak çok zor olmayacak, zira Fnatic yıllardır Splyce’a karşı inanılmaz bir üstünlüğe sahip. Splyce’ın iyi yaptığı her şeyi onlardan daha iyi yaptıklarını defalarca gösterdiler ve artık psikolojik bir avantajları olduğunu da söyleyebiliriz. Rekkles önderliğinde -eğer Splyce yine geç oyun kompozisyonu kuracaksa- kolay bir Fnatic galibiyet bekliyorum. FNC 3-0 SPY

Caps-Perkz ve G2 için şampiyonluktan başka her sonuç başarısızlık kabul edilecek.

G2-Origen için ise, son dönemde eleştirilerin odağında olan Caps ve nişancı pozisyonuna geçtiğinden beri istikrarsız görünen Perkz kritik isimler. Rüya takım kuran G2’da ikili büyük baskıyı taşımak zorunda olacak. G2 her ne kadar form düşüklüğüyle gelse de temiz bir 3-0 bekliyorum, bu kadar güçlü koridorların(Wunder’i de ekleyelim) playoffta performanslarını en üste çekeceğini göreceğiz. Bu formatta G2’nun finaldeki rakibini de olası bir Origen-Fnatic maçı belirleyecek ki Fnatic burada ağır favori durumunda olacaktır. Nukeduck ligin en iyi orta koridor performansı için yine parlasa da, OG’nin üst koridor ve ormancı eşleşmelerinde zorlanacaklarını düşünüyorum. Yine de Origen için lige geri döndükleri sezonda final göremeseler bile harika bir split geçmiş olacak. Bu eşleşme olması durumunda FNC 3-1 OG tahmin ediyorum. Beklenen ve benim de öngördüğüm G2-FNC finalinin gerçekleşmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Sezon sonundaki unutulmaz maçtan sonra 5 kez daha bu iki takımı izleme şansına sahip olma düşüncesi bile muhteşem. Bu finalin ise(eğer gerçekleşirse) G2 lehine biteceğini tahmin ediyorum. Caps ve Wunder tekli koridorlarda çok fark yaratacaklardır. Broxah erken oyunda farklı orman rotaları ve baskın denemeleri mutlaka yapacaktır. G2 koridorları bu denemeleri savuşturabilirse, tekli koridorları üstün kaldığı zaman -ki normalde olması gereken bu- Jankos’un tek başına oyunu sürüklediğini görebiliriz.

Final tahmini: G2 3-1 FNC.

LCS

Format: İlk 2 takım TL ve C9 direkt yarı finale yürüyecekler. TL ise rakibini seçme avantajına sahip olacak. Çeyrek finaller GGS-FLY ve TSM-FOX arasında oynanacak. Final ise 13 Nisan’da St.Louis’te gerçekleşecek.

LCS playoff tablosu

Tahminler:

GGS-FLY eşleşmesi tahmin edilmesi en zor serilerden birisi bana göre. İki takımın da rakibinden net olarak iyi yaptığı işler var fakat hangisinin üstün geleceğini söylemek çok zor. Fly Quest, lig boyunca geç oyun kompozisyonlarını ve takım savaşlarını daha iyi oynadı diyebiliriz. Üst koridor Viper beklenenden çok daha iyi mevsim geçirdi. Sürpriz TL galibiyetlerini atlamamak lazım. Wildturtle özellikle sezonun başını harika geçirdi fakat en güvenilir oyunculardan birisi olduğunu söyleyemeyiz. Golden Guardians orta koridoru Froggen bu serinin kesinlikle en iyi oyuncusu. Ligin MVP yarışında ismi geçen orta koridor oyuncusu, çoğu maçta aldığı üstünlüklerle takımını galibiyetlere taşıdı. Kendisinin rahat edebileceği(taşıma potansiyeli olan) eşleşmeler bulduğunda GGS’in rakibini sürklase ettiğini görebiliriz. Eğlenceli geçmesini beklediğim seri için tahminim bolca “clown fiesta” ve 3-2 GGS.

Bjergsen-BrokenBlade

TSM-Echo Fox arasındaki 2. çeyrek final oldukça tek taraflı görünüyor. Echo Fox sürpriz galibiyetlerle çok yakın olan playoff yarışında son anda kendini içeri atmayı başardı. Ancak, takımın belirgin bir baskı noktası olduğunu söylemek çok güç. Apollo-Hakuho alt koridoru onların en belirgin güç noktaları fakat playofftaki rakiplerine karşı yeterli olmayacağı açık görünüyor. Üst koridor oyuncuları Solo, belli eşleşmelerde taşıyabilecek özelliklere sahip olsa da FOX sürprizin ötesinde bir şansa sahip değil. Bilhassa son haftalardaki NA’in en iyi takımı görüntüsündeki formu ile birlikte TSM, taraftarlarına eski günlere dönüş umudu aşıladı. Çok sevdiğimiz Broken Blade için rahat edebileceği pik/ban aşamaları geçiren TSM bu yatırımının karşılığını Sergen’in muhteşem performanslarıyla aldı. Takımın soru işaretli oyuncuları Akaadian ve Zven de özellikle son 1.5-2 aylık dönemde performanslarını yukarıya çektiler. Takımın yıllardır yükünü çeken süperyıldız orta koridor Bjergsen ise tek kelimeyle olağanüstü bir sezon geçirdi. Takım seçim/yasaklama ekranında ona yönelik hamleler yapmasa da her rolün karşılığını vermeyi başardı ve hem BrokenBlade’in hem de takımın hızla gelişmesini sağladı. Takımın “abi”si Bjergsen önderliğinde TSM ikna edici (özellikle makro) oyunlarla playoffa giriş yapıyor ve asıl hedefleri yarı final olacak. Bu seriden 3-0 dışında bir sonuç beklemek sürpriz olur. Tahmin 3-0 TSM.

TL, tecrübe ve kalite olarak niteleyebileceğimiz kadrosuyla GGS-FLY eşleşmesinden gelecek takıma 1 maç bile düşürmeyecektir. Ligin son 2 haftasını “takılarak” geçiren ekip “acaba kazanamayacaklar mı?” sorusunu akıllara getirse de ben bunun bir rahatlama olduğunu düşünüyorum. Nitekim ligi 1. sırada bitirip rakiplerini seçme avantajları olacağını biliyorlardı. Playoff zamanı Team Liquid hala rakipsiz diye düşünüyorum. Onlara ters gelen tek ekip TSM oldu fakat olası bir finalde tecrübe ve özelikle alt koridor(Doublelift-CoreJJ) -belki dünyanın en iyi bot lane ikilisi- avantajıyla çok zorlanmadan şampiyon olacaklarını düşünüyorum. Tek dikkat etmeleri gereken nokta seçim/yasaklama aşamasında kaybeden koridorlara yönelmemek. Cloud9, geçen sezondan bu yana Jensen-Nisqy değişikliği haricinde çok farklı görünmedi. Çok iyi Worlds performanslarından sonra Nisqy kariyerinin en iyi mevsimini geçirdi ve Jensen’i kesinlikle aratmıyor. C9, sezon içinde 2-0 kazandığı TSM’e karşı yarı finalde yine favori olacaktır. Yakın bir seri bekliyorum, sanırım LCS’in en keyifli serisi TSM-C9 yarı finali olacak. Ormancı performansları bence çok belirleyici olacaktır. Bunun haricinde Sneaky’e olan güvenim Zven’den daha yüksek olduğu için ve Licorice kötü eşleşmeye sahip olsa da “idare edebilecek” kalitede bir oyuncu olduğundan tahminim C9’nın finale çıkacağı yönünde.

Rüya bot-lane (DL-CoreJJ)

Muhtemel Tahminler: TL3-0 GGS/FLY, C9 3-1 TSM, ve finalde TL 3-1 C9.

Referanslar

https://liquipedia.net/leagueoflegends/LEC/2019/Spring

https://eu.lolesports.com/en/articles/the-2019-lec-format-explained

LEC 2019 Spring Regular Season Team Statistics

 

Leave a Reply