“ Eğer kış hiç olmasaydı, bahar bu kadar arzulanmazdı.“ Anne Bradstreet’in bu sözleri beni bir nebze avutsa da gri kış günlerimi renklendirmeye yetmiyor. Neyse ki o anlarda imdadıma Kopi Luwak filtre kahveleri ve Audrey Hepburn filmleri koşuyor. Tabi, soğuk kış günlerinin kuşkusuz en heyecan verici yanı yenilenmeyi bekleyen kıyafet dolapları. Amacım kimseyi tüketime itmek değil ama itiraf edelim her kış dolabımıza yeni bir kaşmir kazak ekleniyor. Ben de bu amaçla yeni sezonda ne var ne yok karıştırırken gözüme hiçbir sezon eskimeyen mor parçalar çarptı. Plato’ nun Devletine dahi girmiş, moda çevrelerince de filozoflar tarafından da ‘royal colour’ sıfatını kazanan, her sezon tasarımlarda yerini kimseye kaptırmayan mor renginin biraz derinliklerine inmek istiyorum.
Güç, varlık ve asaleti simgeleyen mor, Birleşik Krallıkta Kraliçe Elizabeth I tarafından halkın giyimine yasaklanmış ve sadece kraliyet üyelerinin huzuruna sunulmuş, bu yüzden de elde etmesi çok güç ve pahalı kumaşlara işlenmiş bir renkti. Lübnan’ da yetişen küçük bir yumuşakçadan elde edilmesi de değerini bir nevi ispatlıyor. Bir gramını elde etmek için 9000 tane yumuşakçaya ihtiyaç duyulan bu renk; Roma, Mısır, Fars ve görkemli Elizabeth çağında üst tabakayla ilişkilendiriliyor ve aynı zamanda eski krallıklarda mor renkte giyinen kişileri tanrı veya tanrı yolundaki insanlar olarak düşünüldüğünden ötürü maneviyat ve kutsallığı temsil ediyordu.
Günümüze biraz daha yakın bir çağda, 19. yüzyılda ise İngiliz bir kimyagerin sentetik moru keşfi ile renk, toplumun her kesimi tarafından daha ulaşılabilir bir hal alıyor. Hatta daha sonra renk tire moru diye adlandırılarak da günümüze geliyor.
Asırlar önce Klopatra’ nın 1 ons elde edebilmek için uğruna 20.000 salyangoz harcadığı bu renkle günümüzde yılın her sezonu karşılaştığımız için şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Bu yüzdendir ki algıda ihtişam ve çekicilik etkisi yaratan mor, hem tüketiciye hitap etmek için hem de mücevherden giyime tasarımların değerini artırmak için her sezon vitrinlerde ve dolaplarımızda yerini alıyor.
Kaynakça:
http://www.livescience.com/purple-royal-color