Son sınıf öğrencisi olarak, şu sıralar en yoğun hissettiğim şey “sonun yaklaştığı”. Sonumu hayır, ailemi mutlu, geleceğimi yaşanabilir kılmak amaçlı yaşıtlarım gibi ben de bir çırpınıştayım şu aralar. Sebep ise bir sonraki cümlede saklı. Ülkemizde her 5 gençten biri (%18.9) işsizken, toplam işsiz sayıysa en iyi ihtimalle 3,2 milyon, en kötü ihtimalle 6,2 milyon kişi* .
Hal böyleyken telaşa vermememiz için tabii ki hiçbir sebep yok, gönül rahatlığıyla telaşlanabiliriz. Hiçbir iş bulamama oranımız gayet yüksekken bize pazartesi sendromu yaşatmayacak, “Aa saat ne ara 8 olmuş!?” diye sorduracak, çalışma hayatımızı uğruna feda edebileceğimiz “o” işi bulmak, “olsa iyi olur”lara kalmış durumda şu an.
Panik için çok sebep varken, umutsuzluk için hiç yok. Elimiz kolumuz bağlı değil, var olan potansiyelimizi geliştirmek için imkanlarımız (maddiyata dayanmayan), farkımızı gösterebilmek için onlarca çözüm var. Bu yazı onlardan biri hakkında. O da infografik özgeçmiş: infographic cv
İş verenlerin önüne gelen yüzlerce cv’den en dikkat çekici olanı şüphesiz içinde Harvard yazanı. Ancak bembeyaz A4 deryasından, tek düze puntolardan sıyrılabilir ve cv’yi okuyan kişinin bakışlarını yakalayabilirse. Bu boşluğu ve insanoğlunun zayıflıklarını kullanarak içinde Harvard yazmayan cv’nizi okutabilir ve tüm dikkatleri üstünüze çekebilirsiniz.(Gönül isterdi ki insanlar bir kağıt parçasına yazılan sözde deneyimlerle değil kendileri oldukları için değerlendirilsinler ama-fakat-lakin düzen bu şekilde)
İnfografik cv adından da anlaşılabileceği gibi grafiklerle özgeçmişinizdeki bilgileri verebileceğiniz bir cv yazım stili. Özgeçmişinize yazmadan yaratıcılığınızı kanıtlayabileceğiniz bu yolla, dikkatleri üstünüze çekeceğiniz kesin. İnternette birçok siteden bu konuda yardım alabilirsiniz. Mesela; www.canva.com,www.piktochart.com,www.kinzaa.com …
İnfografik bir cv hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç ufak detay var. Yoksa şu arkadaşlara benzeyebilirsiniz (kendi kanaatim olduğunu ve zevklerin tıpkı renkler gibi farklı olduğunu sanırım belirtmeme gerek yok):
Dikkat etmeniz gereken şeyler ise şunlar:
- İnfografik cv’ler zaten dikkat çekicidir ek görsel ve grafiklerle itici ve okunamaz olmaya gerek yok. (bkz. doğal güzellik X abartı makyaj)
- Renk skalasından kullanabildiğiniz tüm renkleri kullanmak yerine 2 yumuşak, 1 dikkat çekici renk seçin. İnternette renk seçiminde size yardımcı olacak siteler de mevcut. ( www.paletton.com -kendileri favorim olur- , www.flatuicolors.com , www.materialui.co/colors)
- Hayatınızın her detayını paylaşmaya çalışmayınız, başvuruda bulunduğunuz pozisyonla ilgili olabilecek ve yeteneklerinizi ortaya koyan deneyimlerinizi anlatmanız tarafımca kafi olacaktır. (bkz. işe alım sürecinde direktörlerin bir cv’ye en fazla on saniye ayırmaları efsanesi)
Şu örnekleri de başarılı buldum:
Dünya üzerindeki hiçbir yöntem bence kesinlik vaad etmemeli. Çünkü, herhangi bir istisna gayet kaideyi bozabilir. Büyük konuşmalara, iddialara bu sebeple hep şüpheyle yaklaşırım. Bunu nasıl infografik cv’ye bağlayacaksın derseniz o da şöyle:
İş alımı konjoktürlerinin belirsiz olduğu el yordamıyla geleceğimizi çizmeye çalıştığımız bu ortamda, herhangi bir “Mülakatta Yapmanız Gereken 10 Şey!” veya “Bu 5 şeyi CV’ye yazarsanız kötü olur!” başlıklarını içeren öğütler ve sayfalar usulca kapatılmaya mahkumdur. Bu yazıda ise yazar okuyucuya hiçbir şey vaad etmeden ona yardımcı olabileceğini düşündüğü bir seçenek sunuyor. Umarım iş’e yarar.
*Türkiye’deki işsiz sayısına ilişkin herkesçe aynı telaffuz edilen tam bir rakam yok, fakat teoriler var: http://www.hurriyet.com.tr/calisma-bakani-resmi-issiz-sayisini-acikladi-29192970
Kaynaklar:
http://www.theguardian.com/careers/careers-blog/stand-out-applying-work-infographic
http://www.topdesignmag.com/34-examples-of-bad-resume-designs-that-will-bring-you-a-lot-of-free-time/
http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=18643