Yemek yerken değişik renkteki besinleri tercih etmemiz gözümüze hitap edebilir, başka bir değişle gözümüz doyabilir. Ancak farklı renklerdeki besinler seçmemiz cazibeli görünmenin yanında çok daha fazla önem taşır. Her renk besin belirli bir hastalığı önlemek için gereken içeriklerle donanmıştır. Sağlıklı kalmak için çeşitli renkteki meyve ve sebzeleri tabağımızdan eksik etmemek yeterli.
Alev Renkleri
Kırmızı ve aynı zamanda mor renkteki besinler kanserle savaşmada, kalp sağlığını korumada ve bünyemizin genel dengesini sağlamada fazlasıyla etkili. Kırmızı-mor besinler gücünü içerdikleri antioksidanlara borçlu; mesela A vitamini, C vitamini, manganez ve lifler bu antioksidanlara örnek olabilir. Kırmızı elma bolca kuersetin içeriyor ki, bu sayede kırmızı elma vücudu virüslere, kansere ve alerjilere karşı koruyor. Bunun yanında karpuz ve domates ise likopen adlı pigment sayesinde kansere ve genlere zarar veren serbest radikallere karşı koruyucu özellikte. Çilek, üzüm, yaban mersini, pancar ve elma kabuğunda bolca bulunan flavanoidler hücre yaşlanmasını erteler, hücresel hasarı önler, iltihapları önler, kanserle savaşır ve kalp-damar sağlığına iyi gelir. Ayrıca kırmızı-mavi renk grubu besinlerde bulunan antosiyaninler kanserojen maddelere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Esas olarak mor renkli besinler uzun ömür için önerilirken, kırmızı da kalp sağlığı için önerilir.
Dinamik Turuncu
Turuncu renkli besinler kansere karşı savaşla bağdaştırılır. Kalp rahatsızlıklarını ve doğuştan gelen kusurları engelleyici yapıya sahip olan folik asit ve C vitamini turuncu renkteki besinlerde bulunur. Bu besinler kanserle savaşan alfa karoten ve vücudun A vitaminine çevirdiği beta karoten içerir ki bu sayede göz sağlığımıza iyi gelir. Bu yüzden bal-kabağını, havucu, portakalı, şeftaliyi, mandalinayı, mangoyu diyetinize mutlaka ekleyin.
Parlak Sarı
Kramp önleyen, sindirimi kolaylaştıran ve vücudu oksidatif stresten koruyan sarı besinleri de tüketmemizde fayda var. Potasyum, B6, A vitamini, manganez ve lif içeren sarı besinlere örnek olarak muzu, sarı biberi ve mısırı gösterebiliriz. Ayrıca sarı renkteki besinler cildi güzelleştirir.
Üretken Yeşil
Hücre çoğalmasını sağlayan ve doğumsal bir anomali olan nöral tüp defektini engelleyen folik asit, genelde yeşil sebze-meyvelerde bulunur. İçerdikleri zeaksantin ve lutein sayesinde göz sağlığını katarak ve sarı nokta hastalığı gibi tehditlere karşı koruyup, görme gücünü artırır. Birçok vitamin ve mineral içeren yeşil sebze ve meyveler halk arasında şah damar hastalığı olarak bilinen Karotis Arter hastalığına(inme, felç, sakatlık ve ölümle sonuçlanabilir) karşı koruyucudur. Detoks etkileri sayesinde de yeşil renkli besinler önerilir. Ayrıca kanser riskini de azaltırlar ki bu sebepler ıspanak, brokoli, lahana ve kuşkonmaz gibi besinleri hayatımızın ayrılmaz parçası haline getirmek için yeterli. Bir başka önemli nokta da genelde yeşil sebzelerin piştikten sonra faydalarının artıyor olması.
Aydınlık Beyaz
Beyaz renkteki besinler özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir.Gastrit ülsere, kalp hastalıklarına ve damar tıkanıklığına karşı koruyucu; kan basıncını ve kolestrolü düzenleyen; anti-bakteriyel özellik taşıyan allisin beyaz renkteki besinlerde bulunur. Ayrıca bu besinler lifli olup folat, vitamin K ve vitamin C içerir. Bu sebepten sofranızdan soğan, sarımsak, karnabahar, beyaz şalgam ve yabani havuç eksik olmasın.
Sağlıklı beslenmek büyük bir çaba gerektirmiyor ve son derece basit. Yediğimiz yiyeceklere bakıp renk dengesini görüyorsak sorun yok, doğru yoldayız.
Kaynakça
http://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/choosing-foods-by-color/
http://www.everydayhealth.com/healthy-recipe-pictures/pick-from-a-rainbow-of-beautiful-fruits-and-veggies.aspx#07
http://www.foodandwine.com/articles/a-guide-to-eating-by-color