Onu ilk olarak Carelsss Whisper şarkısıyla tanıdığımda henüz çok küçüktüm. Babamın eski şarkıları kaydettiği bir kasetinde rastlamıştım. Duyar duymaz, adını bilmediğim ama duyunca hep tanıdığım, zaman zaman dilime dolanan, kendi kendime mırıldandığım şarkılar arasına girmişti Careless Whisper. Şarkının ismini ve söyleyen kişiyi çok sonraları öğrendim. Bir kasette duyduğum bu şarkıyı indirip ben de bir CD’ye kaydettim. Anlayacağınız bu şarkı da aslında hiçbir zaman ölmeyen, yok olmayan şarkılardan. Kaset devrinden, CD devrine de varlığını unutturmamış bir şarkı. Bestecisi George Michael ise, her ne kadar  2016’nın son günlerinde henüz 53 yaşındayken hayata gözlerini yumsa da, şarkısı gibi, aslında hiç yok olmayacak ve unutulmayacak sanatçılardan.

careless

Ardında hepimizin diline donanmış kült olmuş şarkıları, sayısız rekor ve başarıları bırakan Micheal,Grammy ve BRIT olmak üzere birçok ödülün de sahibi. Ölümünün ardından sadece şarkılarını bildiğim George Michael’ın biraz da hayatı hakkında bilgi sahibi olmak istedim. Michael müzik kariyerine üyesi olduğu Wham grubunda Andrew Ridgeley ile birlikte başladı. Okul yıllarından arkadaş olan ikili henüz gençlik yıllarında kurdukları müzik gruplarıyla kaygısız, tasasız, ilk gençliğin verdiği heyecanlarla enerji dolu birçok parça yaptılar ve 1982 haziranında ilk parçalarını çıkarttılar. İlk birkaç parçaları bekledikleri gibi başarılı değildi. Esas çıkışları Michael’ın klibinde süet bir ceket, dar bir kot pantolon ve espadril giydiği Young Guns ile oldu. Top 40 listesine 24.sıradan giriş yapan şarkı, daha sonra üçüncü sıraya kadar yükseldi. Art arda parçalar çıkarmaya başlayan grubun Club Tropicana şarkısı günümüzde havuz başlarının, Wake Me Up Before You Go ise 80’ler temalı partilerin vazgeçilmez şarkıları arasında.

wham

Bütün bu başarılardan sonra Careless Whisper bir George Michael solosu olarak çıktı karşımıza. Ardından tekrar Wham ile dönüş yapan Micheal, Freedom adlı parçayla UK listelerinde bir numaraya yerleşti.

Michael’ın genç kitleden çok, yetişkinlere hitap eden şarkılar yapma isteği ile 1986’da Wham resmi olarak ayrıldığını ilan etti.  Yollarını ayırmadan önce ikili bir veda şarkısı olarak The Edge of Heaven‘ı piyasaya çıkarttılar. Ve en önemli hitlerini The Final adlı bir albümde topladılar. Grubun son parçası benim de sözlerini çok sevdiğim Where Did Your Heart Go şarkısı oldu.

Where did your heart go

Did you put it on a train

Did you leave it in the rain

Or down in Mexico

İkili, Londra’daki Wembley Stadyumu’nda son konserlerini vererek birbirlerine ve hayranlarına duygusal bir şekilde veda ettiler. Sekiz saatlik konsere yaklaşık 72000 insan katıldı.

son

Bütün bu olaylar size yıllar içinde gelişmiş gibi gelebilir. Oysa bütün bu başarıları, 150 000 kopya satan parçaları, Wham sadece 5 yıla sığdırdı. Ayrılığın ardından Andrew Ridgley kariyerine Formula 3 yarışçısı olarak devam ederken, Michael solo konserler vermeye ve birkaç parça çıkarmaya devam etti. Yıllar içinde ikili zaman zaman özel konserler için bir araya geldiler.

Ve 25 Aralık 2016 tarihinde George Michael olabilecek en huzurlu şekilde Oxfordshire’daki evinde 53 yaşında hayata veda etti. Erkek arkadaşı Fadi Fawaz Noel’i dört gözle beklediklerini ve o öğlen birlikte Noel yemeği yiyeceklerini söylemiş:“Öğlen Noel yemeği yiyecektik. Onu uyandırmak için yanına gittim ve o artık yoktu, yatağında huzur içinde yatıyordu.”

Leave a Reply