Şehirlerin de hisleri vardır; ne hikayelere şahit olurlar, nice insan büyütürler. Ah bir dilleri olsa da konuşabilseler sizinle, neler anlatır ,ne duygular yaşatırlar. Ama bazıları vardır ki sizi alır ve zamanda bir yolculuğa çıkarır. İşte böyle bir kenttir Pergamon nam-ı diğer Bergama. Öyle bir yer düşünün ki parşömenin keşfi, eczacılığın çıkış noktası, dünyanın ilk psikiyatri hastanesi ve dünyanın en dik tiyatrosu…tüm bu özellikler bu yere ait olsun. İşte burası Pergamon, hoşgeldiniz !
Öncelikle minik bir dipnot düşmek iyi olacaktır: Bergama günümüzde İzmir’e bağlı bir ilçedir ve Pergamon geçmişte Bergama’nın yerinde kurulu olan antik kentin adıdır. Bu antik kent MÖ 282-133 arasında Pergamon Krallığı’nın başkentiydi ve krallık döneminde tapınak, tiyatro ve heykeller başta olmak üzere binbir çeşit sanat eseri insanlığın ortak mirasına kazandırıldı. Daha sonra Pergamon Krallığı’nın Roma’ya bağlanmasıyla var olan ortak mirasa kiliseler de eklendi ve sonuç olarak Pergamon 2014’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Kenti olarak seçildi.
Parşömen burada bulundu, eczacılığın kurucusu olarak nitelendirilen Hekim Galenos bu şehirde yaşadı, dünyanın ilk psikiyatri hastanesinin temelleri bu şehirde atıldı, insanlar dünyanın en dik tiyatrosundan oyun izleme şansını ilk kez burada elde ettiler, İncil’de adı geçen Anadolu’daki 7 kiliseden biri burada…Peki neden kalbin kırık Pergamon?
Hadi bir düşünelim, kim kırdı Pergamon’un kalbini…Her yaz giderim Bergama’ya, etrafta yerli turist görmek bir hayli zordur. Turlarla gelen yabancı turistlerin sesi haricinde sessizdir Bergama Müzesi. Güneş batarken yalnızdır Bergama Kalesi , antik tiyatro bırakır kendisini Bakırçay Ovası’nın sessizliğine. Kalbi kırıktır Pergamon’un çünkü yalnız bırakılmıştır, en acısı da bizim tarafımızdan yalnız bırakılmıştır.
Ne yazık ki çok az kişi Bergama’nın sahip olduğu potansiyelin farkında. Bunun sorumluluğunu sadece bireylere yüklemek adil olmaz çünkü farkındalık ancak ortak bir çalışmayla sağlanabilir.Örneğin , Kültür ve Turizm bakanlığı Pergamon başlığı altında bir tanıtım kampanyası düzenleyebilir ve bu da bireylerdeki farkındalığın artmasına yardımcı olabilir.
En azindan bir konuda mutluyum: şu an bu yazıyı okuyorsunuz ve zihninizin bir köşesinde Pergamon’a ait kırıntılar kalacak. Özetle; attık hafızaya ve beyin bedava !
Kaynakça
- Bergama Belediyesi: http://www.bergama.bel.tr/
- Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pergamon
https://en.wikipedia.org/wiki/Pergamon
Görsel Kaynaklar