Bir önceki yazımda Urfa’da gezilmesi gereken yerlerden bahsetmiştim; ancak Urfa’da gezilecek yerlerin fazla olması nedeni ile yazıyı 2 parçaya böldüm. Bu yazımda 2. parçayı ele alacağım.

Yazıda kullandığım fotoğraflar bana aittir.

11- Balıklıgöl

Derinliği 3-5 metreyi bulan gölün içinde sazan türü balıklar bulunmaktadır. Balıklara kimse dokunmamaktadır ve asla avlanmamaktadırlar. Mekânın önemi nedeni ile halk arasında balıklara saygı gösterilir. Rivayete göre; Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşmesi sonucu ateş suya, odunlar da balıklara dönüşmüştür. Böylelikle Hz. İbrahim ateş yerine güllük gülistanlık bir yere düşmüştür.

Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar tarafından ziyaret edilen gölün etrafında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Hz. İbrahim Mağarası, Hz. Eyüp Sabır Makamı, Ayn Zeliha Gölü, Gümrük Hanı, tarihi camiler ve kiliseler vardır. Bu nedenle arabayı uygun bir yere park ettikten sonra yaklaşık olarak 4-5 saatte birçok yeri gezebilirsiniz.

12- Hz. İbrahim Mağarası

Üç semavi dinin atası kabul edilen Hz. İbrahim’in doğduğu mağara, Balıklıgöl’ün yakınlarındadır.

Mağara, Mevlid-i Halil Camii’nin içinde bulunmaktadır ve halkın ziyaretine açıktır. Mevlid, kutlu doğum anlamına gelmektedir, bu nedenle camiye bu ad verilmiştir.

Hz. İbrahim’in 7 yaşına kadar kaldığı bu mağaradan çıkan suyun, zemzemden sonra en şifalı su olduğuna inanılır.

Tarih boyunca bu mağaranın yanına havra, kilise, cami gibi birçok tapınak yapılmıştır. En son olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından cami yapılmıştır. Her yıl binlerce turistin ilgisini çekmesi nedeni ile bir süre sonra bir çifte minareli cami daha inşa edilmiştir.

13- Hz. Eyüp Sabır Makamı

Rivayete göre; Allah tarafından sınanan Eyüp Peygamber, bütün malını ve çocuklarını kaybetmiş, daha sonra ağır bir hastalığa kapılmıştır ve kimsenin olmadığı bir mağarada yaşantısını sürdürmeye çalışmıştır. Bütün bunlara rağmen isyan etmeyip Allah’a bağlılığını göstermiş ve Allah da onun bu sabrına karşılık ona birçok mal ve çocuklar bahşetmiştir. Bu nedenle çok sabırlı insanlara halk arasında “Sende Eyüp sabrı var” denir.

Günümüzde cami içinde bulunan Hz. Eyüp Mağarası ve Kuyusu halkın ziyaretine açıktır. Mağaranın küçük olması nedeniyle, gruplar içeride sadece 5-10 dakika vakit geçirecek şekilde ayarlanmaktadır.

14- Ayn Zeliha Gölü

Balıklıgöl’deki balıkların benzerinin bulunduğu göl hakkında değişik rivayetler bulunmaktadır.

Bir rivayete göre, Nemrut’un kızı Zeliha, babasına Hz. İbrahim’in dinine inandığını söylediği için babası tarafından ateşe atılır ve can verir, daha sonra Zeliha’nın düştüğü yerde bir göl oluşur ve ismine Ayn Zeliha Gölü denir.

Başka bir rivayete göre Zeliha, Hz. İbrahim’in ateşe atılmasından dolayı çok ağlamıştır, Zeliha’nın gözyaşlarından bu göl oluşur ve göle Arapça’da “Zeliha’nın gözyaşları” anlamına gelen Ayn Zeliha ismi verilir.

Gölün etrafında rahatlıkla oturabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz yerler mevcuttur.

15- Gümrük Hanı

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 16. yüzyılda yaptırılan tarihi han, Balıklıgöl’ün yukarısında yer almaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “Yetmiş Hanı” olarak anılmaktadır.

Günümüzde çaycıların, terzilerin iş yerlerinin bulunduğu ve tesbih gibi bazı eserleri satın alabileceğiniz han, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Çay içip dinlenmek ve bazı eserlere göz atmak için uğrayabileceğiniz bir yerdir.

 

 

Kaynakça:

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sanliurfa/gezilecekyer/mevlid-i-halil–derg%C3%A2h–camii-ve-magarasi–hz–ibrahim-in-dogdugu-makam-

https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/osmanli-doneminden-kalan-gumruk-hani-ticari-canliligini-koruyor-390484.html

https://www.sanliurfa.bel.tr/icerik/225/30/aynzeliha-golu

Leave a Reply