Bilkent Üniversitesi öğrencisi olan herkesin yolu bir kez bile olsa Meteksan’dan geçmiştir. Bazıları derse yetişirken abur cubur almak için, bazılarıysa sınava koşarken kalem, silgi eksiğini tamamlamak için girer. Hepimizin ortak nedeni ise alınması mecburi olan ve sadece Meteksan’da satılan ders kitapları.image
Ortalama bir Bilkent öğrencisi, bölümden bölüme değişse de, dönemde yaklaşık altı ders alır ve bu derslerde kullanılacak genelde oldukça kalın olan kitaplara sahip olması gerekir. Okulun ilk haftasında hocalar istedikleri kitapları belirttikçe Meteksan’ın doluluk oranı da artar. Neredeyse hepsi 100 lira civarında olan kitapları almak için bile bir yarış olur. En başta kitabın fotokopisini çektirmek, sahtesini ya da ikinci elini almak gibi çözümler düşünülse de, kitapla birlikte verilecek olan ve hatırı sayılır puanlara sahip ödevler için kullanılacak kod ya da özellikle dil derslerinde gerçekleşen sahte kitap kontrolleri gibi durumlar bizi kitapların orijinallerine ve dolayısıyla Meteksan’a iter.
Bir internet sitesinin yaptığı habere göre; Bilkent Üniversitesi öğrencileri, kitap fiyatlarından oldukça şikayetçi olduklarını ve fiyatların bilerek yüksek tutulduğunu belirtmiş. Hatta okul yönetimini yürüyen Avro ve Dolar olarak gördüğünü ifade etmişler. Bu ifadeler ile ilgili bir genelleme yapılamaz fakat ben de Bilkent Üniversitesi’nde 5. yılını okuyan ve sahte kitaplara karşı olduğu için her kitabını Meteksan’dan almış biri olarak söyleyebilirim ki: Bu zamana kadar aldığım bütün kitapların parasıyla çok daha yararlı şeyler yapılabilirdi.
Kalınlığından dolayı çoğu zaman okula taşıyamadığımız, sadece sınav dönemlerinde kapağını açtığımız ve dönemin sonunda bir köşede kalan kitaplara bu kadar büyük paralar vermek ne kadar doğru bilemiyorum. Bu konuya okul yönetimi mi, Meteksan mı yoksa bambaşka yetkililer mi çözüm bulabilir onu da bilemiyorum. Fakat bence öğrencilerin önemli problemlerinin başında gelen bu fahiş fiyatlara acilen bir çözüm bulunmalı. Bu doğrultuda, fiyat yüksekliğinin tek açıklaması olarak sunulan ve ilgili konu için çözüm bulmayı sınırlayan kitapların ithal edildiği gerçeğine karşılık, bu satım işlemindeki muhatabın biz öğrenciler olduğu gerçeği bir nebze daha ön planda tutulmalı.

Leave a Reply