Tam 4 yıl önce bu zamanlar Bilkent’i kazanmış olmanın heyecanıyla evinden kalkıp bambaşka bir şehre gelmenin endişesi sarmıştı her yanımı. Nerede yaşayacaktım, yurtlar rahat olur muydu, arkadaş bulabilecek miydim ve daha nice sorular kafamda dört dönerken kendimi merkez spor salonunda kayıt sırasında bulmuştum. Eminim birçoğunuzda şuanda aynı sorularla mutluluk ve endişeyi bir arada yaşıyorsunuz. Ben de bir parça da olsa size yardımcı olmak adına; şehir dışından Ankara’ya yeni gelen bir öğrenci yurtlarda neler yaşar, nelere hazırlıklı olması gerekir, çevrede neler vardır gibi konuları anlatmak istedim bu yazımda.
Eğer üniversitemizin meşhur hazırlık geçme sınavı olan COPE’u geçemediyseniz ve benim zamanında zar zor okuduğum İngilizce hazırlığı siz de okuyacaksanız büyük ihtimalle Bilkent maceranız Doğu Kampüs yurtlarında başlayacak demektir. Doğu Kampüs hazırlık binalarını, Turizm bölümünü, Bilkent İlköğretim Okulu ve Lisesini barındıran, Merkez Kampüse oranla daha küçük olan ve birçok Bilkentlinin okula başladığı yerdir. Bunların yanı sıra 4 adet yurt vardır bu kampüste. Kızlar için 90 ve 93. yurtlar, erkekler içinse 91 ve 92. yurtlar. Benim de Bilkent’te ilk yılımı geçirdiğim 90. yurt diğer yurtlardan çok da bir farkı olmayan ve içinde çeşitli oda tiplerini bulunduran bir yurt seçeneği. 93. yurt ise odasında konfor ve rahatlığı arayanlar için güzel bir tercih. Erkekler içinse 91. yurt klasik standartlarda bir yurtken, 92. yurt konfor arayanlar içindir. İlk günlerde fazlasıyla yadırgayacağınız bu yurtlara, yerleştiğiniz odalara kısa sürede alışacak ya da alışmak zorunda kalacaksınız. Çünkü bir süre sonra o odalar sizin eviniz ve eğer şanslıysanız oda arkadaşlarınız da aileniz olacaklar. Bu alışma sürecinden sonra etrafınıza bakınmaya başlayacak, arkadaşlarınızla olabileceğiniz yerler aramaya başlayacaksınız fakat üzülerek söylüyorum ki hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Çeşitli arkadaş gruplarının oluşmasına sıklıkla şahitlik eden ve 90- 91. yurtlar arasında bulunan banklar, yurtların köşesinde bulunan kantin ve Doğu Kampüs çim alanı dışında hiçbir yer olmadığını gördükten sonra saatte bir kalkan ve şehre inen servisler sosyal hayatına düşkün olanlar için vazgeçilmez olacak.
Zorlu ilk yıl bittikten ve şanslı olanlarınız bölüme geçtikten sonra, kendinizi merkez kampüs yurtlarında iyi bir odaya atmak için elinizden geleni yapıyor olacaksınız. Doğu Kampüse göre hem yurt sayısı hem de oda tipi artacağından kendinize uygun odayı bulmak daha da zorlaşacak ama bulduğunuzda da mezuniyetinize kadar bırakmak istemeyeceksiniz. 76.yurdun altında bulunan ve cuma geceleri dışında her gün 24 saat açık olan, ‘Bilka’ olarak adlandırılan kantin ve önündeki geniş çimler yurtta kalan her öğrenci gibi vazgeçilmeziniz olacak. Bazen ders çalışacak, bazen arkadaşlarınızla güneşi doğuracak, bazen de saatlerce sürecek sohbetlere dalıp gideceksiniz. Sporla kendine gelenler ise akşam 11 civarına kadar açık olan Yurtlar Spor Salonunda rahatlayabilecek. Fakat bir süre sonra bunlar da yetmeyecek size çünkü koskoca Merkez Kampüste sabaha kadar açık tek yer bahsettiğim kantin olacak. Bu nedenle kendinizi yine Bilkent servisinde, şehirdeki favori yerlerinize giderken bulacaksınız.
Kısacası yurtlarda kalıyorsanız ve eğlenceyi de seviyorsanız okul içinde çok da bir alternatifiniz olmayacak. Fakat 4 yıldır yurtta kalan ve Bilkent’te son senesi olan biri olarak söyleyebilirim ki kampüste geçirilen her dakika çok anlamlı ve değerli. İçindeyken şikayet ettiğimiz odalarımız, arkadaşlarımızla gitmek zorunda kaldığımız hep aynı yer, hatta bazılarımızın hiç memnun olmadığı yurt personelleriyle yaşadığımız küçük atışmalar bile geriye dönüp baktığımızda farklı anılar olarak hayatımızın en güzel yıllarının içinde olacak. Zorluklarıyla, güzellikleriyle ve sahip olacağınız bol anılarınızla yurt hayatınızda şimdiden bol şans, hepiniz hoş geldiniz!