Sokak Lambası Projesi ile Topluma Kazandırılan Çocuklar

 

11281719_1592057334365809_59426540_n (1)
Sokak Lambası Projesi; Toplumsal Duyarlılık Projeleri(TDP) kapsamında, 2004 yılında 30 gönüllü ve 34 öğrenci ile başlayan, sokakta çalışmak zorunda kalan veya çalışma potansiyeline sahip çocukları hedef kitlesi haline getirmiş bir proje. Projenin öncelikli amacı ise çocuklara özgüven duygusu aşılayarak eğitimlerine devam etmelerini sağlamak ve onları, topluma yararlı bir birey olarak kazandırmak.

 

Sokak Lambası Projesi’nde çalışan gönüllüler,11258560_1592057344365808_1082642104_n çocukları farklı bir sosyal ortam ile tanıştırmayı hedefleyerek; okulda öğrendikleri bilgileri gerçek hayatta görmelerini ve uygulamalarını sağlıyorlar. Proje altında çalışan her bir bireyin öncelikli amacı; çocukların farkındalık duygularını geliştirmeyi sağlayacak etkinlikler (Anıtkabir, tiyatro, bilim merkezi gezileri) ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak kampüs içinde yapılan eğitici çalışmalar (diş sağlığı eğitimi, bilgisayar eğitimi, münazara) ile çocukların sağlıklı, sosyal anlamda kendini geliştirebilen, nitelikli bireyler olabilmelerine katkıda bulunmak.

 

Sokak Lambası Projesi’nin Genel İşleyişi

 

Öncelikli olarak; eğitimine devam etmekte olan; fakat, maddi durum yetersizliğinden dolayı sokakta çalışma potansiyeli bulunan öğrencilerin çoğunlukta olduğu semt seçiliyor. O semtteki okulların müdürleri ile görüşülerek en uygun okulun seçilmesi sağlanıyor. Proje kapsamında; son 3 yıldır Altındağ semtindeki ilkokullarda çalışılmış.

Uygun olan okulun seçilmesinin ardından; çocukların maddi durumu, eğitim başarısı ve sosyal ortamdaki davranış 11303604_1592057337699142_881713428_nbiçimini belirleyen bir anket hazırlanıyor. Öncesinde kaçıncı sınıf öğrencilerle projenin devam ettirileceği kararlaştırıldığından; hazırlanan anket, seçilen okulun o sınıftaki öğrencilerine uygulanıyor.

Anketlerin değerlendirilmesinin ardından, projeye uygun çocuklar belirleniyor. Bir haftalık tanışma sürecinin sonunda seçilen çocuklarla devam edileceğinin son kararı veriliyor ve bu doğrultuda, gönüllüler tarafından yürütülecek olan etkinliklerin uygulamasına başlanıyor.

Sokak Lambası Projesi’nde gönüllü olarak çalışan ve daha sonrasında Halil Onur Fedai ile eş koordinatör olarak projedeki varlığını sürdüren, Bilkent Üniversitesi İşletme bölümü 2. sınıf öğrencisi Pınar Buse Buldak, sorularımızı yanıtlayarak; bizlere, Sokak Lambası Projesi’ nin misyonundan, amaç ve hedeflerinden; etkinlikler doğrultusunda, çocukların kazanımlarından bahsederek, bizlerle deneyimlerini paylaştı.
Röportaj için tıklayınız

 

Toplumsal Duyarlılık Projeleri Hakkında..


indir     
 Toplumsal Duyarlılık Projeleri, Öğrenci Dekanlığı bünyesinde, 2000 yılı Şubat ayında Gönüllü Eğitim Projesi adı altında resmen çalışmalarına başladı. 2001-2002 Akademik Yılı’nda proje kapsamı geliştirilerek Toplumsal Duyarlılık Projeleri adını almıştır ve çalışmalarını Öğrenci Dekanlığı bünyesinde devam ettirmektedir.

Projelerin başlıca amaçları; Bilkent Üniversitesi öğrencileri öncülüğünde çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek; çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenli, girişimci ve duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak; gençlerin enerjilerini toplumsal faydaya dönüştürmeye çalışmak; toplumda sosyal sorumluluk yönünde farkındalık oluşturmaktır.

Eş kordinatör Buse Buldak’a vermiş olduğu röportaj için teşekkür ediyor, tüm SLP ekibinin göstermiş oldukları duyarlılığa teşekkür ediyoruz. Siz de bu güzel eylemin bir parçası olmak istiyorsanız dönem başlarında yapılan tanışma etkinliklerine davetlisiniz.

 

(Bu içerik İletişim ve Tasarım bölümü 3. sınıf öğrencisi Ece Mızraklı ile birlikte hazırlanmıştır. )

Leave a Reply