Üniversite hayatı, kendini keşfetmenin ve yeni beceriler geliştirmenin bir parçasıdır. Ancak, akademik yoğunluk nedeniyle çoğu zaman sanatsal tutkularımızı yaşama şansı bulamayız. Bilkent Üniversitesinde müzik fakültesi dışındaki öğrencilere de bu tutkuyu yaşama fırsatı veren özel bir program var: IMS (Individual Music Studies).
IMS, müzikle ilgilenen ve daha önce bir enstrüman ya da şan konusunda eğitim geçmişi olan öğrencilere müzik fakültesi öğrencisi olmasalar bile kendilerini geliştirme şansı sunuyor. Bu, üniversitenin diğer fakültelerindeki öğrencilerin de sanatsal yönlerini keşfetmeleri ve derinleştirmeleri için sunulmuş bir fırsat. Üniversitede farklı alanlarda okuyan ve müzikle yakından ilgilenen pek çok öğrencinin IMS sayesinde tutkularını sürdürmek için bir yol bulduğunu söyleyebiliriz.
GazeteBilkent okurları için programın detaylarını kapsayan bir yazı hazırladık. Bu süreçte IMS koordinatörü Deniz Hoca ders kapsamını bizlere açıkladı.
IMS’in Genel Amacı Nedir?
IMS, Bilkent Üniversitesi’nde farklı bölümlerde okuyan ve enstrüman veya şan dalında belli bir eğitim almış olan öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için açılan bir derstir.
IMS’e Katılmak İçin Şartlar Nelerdir?
Öğrencinin IMS dersini alabilmesi için 3 koşulu sağlaması gerekmektedir: İlgili sanat dalında en az 2 yıl eğitim, bu dersin ilk şartıdır. Burada yaygın olan bir yanlış anlaşılmaya da açıklık getirmek isterim: Bu ders, bir enstrümanı veya şarkı söylemeyi sıfırdan öğrenmek için açılan bir ders değildir. IMS dersi, halihazırda var olan altyapının geliştirilmesi için uygundur. İkinci olarak, öğrencinin başvuruda bulunduğu enstrümana sahip olması gerekmektedir. Elbette piyano için bu şart geçerli değildir. Son olarak ise, başvurular tamamlandıktan sonra öğrencilerin yapılan sınavda başarılı olması beklenmektedir.
Programın Kapsamı Nedir?
IMS dersi, haftada 1 saat birebir olarak yapılmaktadır. Dersin içeriğine enstrüman öğretmeni ve öğrenci birlikte karar vermektedirler. Geçmiş yıllarda bu ders ile, yurtdışında bir entsrüman sınavına hazırlanan öğrencimiz de oldu; yandal programına başvurmak için belli eserler üzerinde çalışan öğrenciler de oldu.
Şu Anda Kaç Kişi IMS’ten Yararlanmaktadır?
2023-2024 Bahar döneminde 57 öğrenci IMS dersi almaktadır. Ağırlıklı olarak, şan ve piyano öğrencileri yoğunluktadır.
İleride Programı Geliştirmek İçin Atmayı Düşündüğünüz Adımlar Var Mıdır?
Öğrencilerin programa göstermiş oldukları ilgiden memnunuz. Bugüne kadar IMS programı ile ilgili hiçbir olumsuz geri bildirim almadık. Öğrencilerin bu ders ile ilgili farklı görüş ve önerileri olursa, elbette her zaman değerlendirebiliriz.
Sonuç: Sanatsal Yeteneklerin Geliştirilmesi için Bir Platform
IMS, müzik fakültesi dışındaki öğrencilere müziğe olan tutkularını canlı tutmanın harika bir yolunu sunar. Birebir eğitim yapısı, esnek müfredat ve öğrenci odaklı yaklaşımı ile IMS, sanatsal yeteneklerini derinleştirmek isteyen öğrencilerin ihtiyaçlarına yanıt verir. IMS’in gelecekte daha geniş kitlelere hitap edecek şekilde geliştirilmesi, öğrencilerin önerilerine dayanarak programın sürekli iyileştirilmesi, Bilkent Üniversitesi’nde müziğe olan ilginin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Eğer müzik sizin için de bir tutkuysa, Bilkent Üniversitesi’nde sanat yolculuğunuza devam etmenin güzel bir yolunu bulmuş olabilirsiniz. IMS, müzik fakültesi dışındaki öğrenciler için akademik başarının yanı sıra sanatsal tatminin de mümkün olduğunu gösteriyor. Sanatın hayatınıza nasıl bir zenginlik kattığını ve müziğin günlük stresi nasıl hafifletebileceğini keşfetmek için bu fırsatı değerlendirmeyi unutmayın.