Karaoğlan (Volkan Keskin)
Karaoğlan deyince akla ilk, bir çizgi roman; yiğit mi yiğit bir er, yanında güzel mi güzel; ancak bir o kadar da cesur bir hatun ve Moğollara karşı demir bilek gibi savaşan eski Türkler gelir. Her revaçta kitap, çizgi roman yahut destana olduğu gibi Karaoğlan’ın da filmi şu an sinemalarda izleyiciyle buluşuyor. Konu ise bahsedildiği gibi; yiğit bir er olan Karaoğlan, cenkten cenke koşmayı kendine bir borç bilirken, bir yandan da güzeller güzeli Bayırgülü cesareti ve güzelliğiyle onu büyülüyor, bir yandan da zarif, fakat politik olarak oldukça güçlü bir hatun olan Çise Hatun’u Altın Orda devletine gelin götürmesi ve bu yolda Moğollarla savaşması gerekiyor. Bu yolda ise Karaoğlan’a, yanında, babası ve yiğit bir kılıç ustası olan Baybora, yaman savaşçı Balaban ve Karaoğlan’ın akıl hocası Çalık eşlik ediyor.
Filmin konusunu böyle özetlemek mümkün, mümkün de; film Türk yapımı uzun metraj kalitesiz filmler arasında yerini büyük bir hızla almış maalesef. 12 milyon TL’lik bütçe bile görsel detaylara önem vermeye yetmemiş. Oldukça zayıf detaylarla işlenmiş filmde bilgisayar yapımı olan özel efektler, eğitimsiz bir gözün bile yakalayabileceği başarısızlıkta. Türk filmlerinin mizah konusu olan Tarkan ya da Cüneyt Arkın filmlerindeki imkansızlık derecesindeki cesur hareketlerden de oldukça fazla barındıran film, surlardan düşmesine, karnından kılıç darbesi almasına rağmen ölmeyen Moğolların cengaveri Camoka (Hasan Yalnızoğlu), bir bebeği kurtarmak için surlardan atlayıp son dakikada tek eliyle mızrağı yakalayıp havada asılı kalan ve tek başına koca orduları korkutan Karaoğlan (Volkan Keskin) ile beraber mizah seviyesine ulaşıyor demek de yanlış olmaz.
Çizgi roman uyarlaması olduğu düşünülecek olursa bu mizahın dozajının çok az kaçırılmış olduğunu, yine de başarılı olduğunu söylemek mümkün olsa da; beklentileri oldukça yüksek olan kadronun (rakamsal olarak ifade edilirse 10 milyon beklentileriyle ya da röportajlarında belirttikleri gibi seyirci rekoru kırma hedefleriyle) bu hedeflerine bu filmle ulaşamayacakları da aşikar.
Karaoğlan Filmi Ekibi
56 gün süren çekimleri, 6720 figüranı, 60 atı ve yapay olarak kurulan 12 bin metrekarelik büyük alanlarıyla beklentileri yüksek tutmakta haklı gibi görünseler de, görüntülerdeki yapaylığın görülebilir olması, “bu kadar da olmaz!” dedirten sahneleri ve konuya kıyasla oldukça havada ve içi boş kalmış replikleriyle seyirciyi tatmin edemeyeceğe benziyor.
Yine de, Moğollar ve Türkler savaşını görmeliyim diyenleriniz varsa; iyi seyirler.
Filmin fragmanı için: http://www.youtube.com/watch?v=GWTlymfvOgE