2010 yılı itibariyle Ankara’yı besleyen ve  en önemli kültür merkezlerinden biri haline gelen CerModern, dinamik ve yenilikçi yelpazesini güçlendirmeye devam ediyor.  Farklı kulvardaki sanatçıları ve sanat eserlerini ağırlayan CerModern, bu sefer Dirimart ile işbirliği içinde, yeni bir sergiyi Ankara’yla buluşturma heyecanı içinde. 1995 yılında kısa filmi Koza ile Cannes Film Festivali’ne giriş yapan ve o günden bugüne kendine ait bir tarz yaratan ve bunu Türkiye sinemasına benimseten Nuri Bilge Ceylan, Ankara’ya bu sefer kişisel fotoğraf sergisiyle konuk oluyor. 2003 yılından itibaren bugüne kadar çekilen 50 fotoğrafın yer aldığı ‘Panoramik Bakış’ sergisi, 26 Aralık 2014-26 Mart 2015 arasında CerModern ana galerisinde Ankaralı sanatseverlerle buluşmayı bekleyecek.

Nuri Bilge Ceylan Beyoğlu’nda Tramvaylar/ Trams in Beyoğlu, İstanbul, 2004

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde okurken fotoğrafla ilgilenmeye başlayan Nuri Bilge Ceylan, ilk sergisini 2006 yılında Yunanistan’da açmıştı. Bu zamana kadar ülkemiz dışında; İngiltere, Polonya, Amerika, Fransa, İspanya’da sergiler açan Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerindeki uzun sekansları ve sinematografik görüntüleri bu denli birbirine yedirmesi fotoğrafçılık geçmişiyle ilişkilendirilir. 1980’lerden günümüze dek fotoğraf çekmeye devam eden Ceylan, zaman zaman programının yoğun olması sebebiyle fotoğrafçılığa ara vermiş. 2003 yılında, Uzak filminden sonra gittiği Kapadokya’da bir kare çekmesiyle ise bu 50 karelik serginin temelleri atılmış. Gittiği yerlerde filmleri için mekan bakan Ceylan; Türkiye’nin farklı köşelerini, bilinmezliklerini ve sırlarını kadrajıyla buluşturmuş. Filmlerinde yer alan veya kıyıda saklanan köşeleri şimdi görebilme şansıysa bizde.

Nuri Bilge Ceylan Motorsikletli Genç/Motorcycle Boy, Urfa, 2004

Hep gördüğümüz insanların, hep gördüğümüz tavırlarının yanında; hiç görmediğimiz, uzağımızda kalan insanlara, hiç görmediğimiz şehirlerdeki hiç görmediğimiz yaşantılara fotoğraf kareleriyle girmek, onlarla tanışacak olma fikri heyecan verici. O fotoğraf karesine sığan kişinin o an ne düşündüğü, ne hissettiği üzerine düşünmek hayal gücü adına çok besleyici. Bu fotoğraf karelerinin ardında yaşananlar kadar, kadrajı ayarlayan ve deklanşöre basan kişinin yaşadığı hazzı hissetmek de oldukça ilgi çekici. Hem de sinema yönü kuvvetli, filmleri uluslararası alanlarda yarışan bir yönetmen, senarist ve kurgucunun gözünden görebilmek… Onun gibi görmenin ötesinde, onun gördüğünü görebilmek farklı bir deneyim olacaktır.

Serginin küratörü Heinz Peter Schwerfel de çok yönlü bir sanatçı. Belgesel sanatçısı, sinemacı ve yazar olan Heinz Peter Schwerfel, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Panoramik Bakış’ sergisini şu sözlerle tanımlıyor. “Bu fotoğraflar, ne dondurulmuş birtakım anlar, ne gerçekçi belgeler, ne geçmişin tanımları ne de günümüzün mevcudiyetine dair değiller, zamansızlar; fakat mekanlılar, bizi çevreleyip içine çeken panoramik boyutun yarattığı mekan. Biz, insanlar, yüzleştiğimiz sanatın bir parçası oluveriyoruz ve bu evren bizim dünyamız oluveriyor.”

26 Aralık-26 Mart aralığında Ankaralılarla buluşmayı bekleyen sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilirsiniz: http://www.cermodern.org

Leave a Reply