Sizin için nasıldır bilmiyorum ama, tiyatronun yeri bir ayrıdır bende. Ülkemizde tiyatro yok, öldü diyorlar; fakat buna inanmıyorum ben. “Mezarsız Ölüler”, Türk tiyatrosunun değerini gözümde bir nebze daha yükseltti desem hissettiklerimi söylemiş olurum. Lafı fazla uzatmadan yaşadığım deneyimi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum açıkçası. Varoluşçuluk felsefesinin öncülerinden biri olan Jean Paul Sartre’nin ölümsüz oyunu “Mezarsız Ölüler” 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye’de sahnelenmemiş. Yaklaşık 25 yıl sonra bu oyunu mükemmel bir şekilde ortaya koyan isim ise Erdal Beşikçioğlu oldu. Oyunun yönetmenliğini üstlenen Beşikçioğlu, aynı zamanda oyunda bir role de sahip. Onun dışındaki diğer oyuncular ise; Elvin Beşikçioğlu, Ayça Eren, Fatih Artman, Ali Yoğurtçuoğlu, Aytek Şayan, Baran Eraslan, Adem Aydil ve Berkan Şal.
2. Dünya Savaşı’ndaki Nazi zulmünü konu alan Mezarsız Ölüler, ilk duyduğumda konusu itibariyle pek ilgimi çekmemişti aslında. Biraz derine indiğimizde ise anlıyoruz ki; yazar kendi zamanının korkunç ve anlamsız dünyasına doğan insanın, kendi yaptıklarından sorumlu olduğunu düşünmelerini istiyor. Ben de bir arkadaşımın şiddetli tavsiyesi üzerine, genellikle gittiğim komedi oyunlarının yanı sıra, Mezarsız Ölüler’e de gitmeye karar verdim ve seyrettiğim oyunlar arasında 1. sıraya yerleştirdim.
Oyun başladığı ilk andan itibaren sizi adeta içine çekiyor ve sonuna kadar içinden çıkmanız mümkün olmuyor neredeyse.O derece gerçekçi ki, adeta karakterlerin gördüğü işkenceyi bire bir yaşıyormuşsunuz gibi hissetmek hiç zor değil.Hatta oyunu izlemeden önce, oyun sırasında bayılanlar olduğunu bile okumuştum. Başlangıcı çok etkileyiciydi bana göre. Oyuncular, morgda yer alan ölülerin yerleştiği yerlerden çıkarak oyuna dahil oluyorlar. Böyle bir senaryoyu oynamak, oyuncuların performansına hayran kalmamak elde değil. Adeta gözlerimi kırpmadan izledim desem yalan olmaz. O morgun içinde saatlerce kalabilmeleri bile takdire şayan doğrusu. Gerçekten, şimdiye kadar gördüğüm en etkili oyunculuk örnekleri karşımdaydı ve bir saniye bile oyuncuların ritmi düşmedi; son dakikaya kadar karakterlerini korumayı başardılar. Bu eşsiz oyunu kaçırmak istemeyenler için; oyun önümüzdeki günlerde Adana, İzmit ve Bursa’da seyircisi ile bulaşacak. Ankara’da gitmek isteyenler içinse takvimde Kasım ayının başlarında yine sahnede olacak gibi gözüküyor, takip etmekte fayda var. Oyun Ankara’da Tatbikat Sahnesinde oynanıyor.
Bir tiyatro severseniz kaçırmak istemeyeceğiniz bir oyun: Mezarsız Ölüler.