Türk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından pirince hemen hemen her gün sofralarımızda yer verdiğimiz doğrudur ama “pirinç keki” kavramına çok azımız aşinayızdır. Köken itibariyle Asyalı olan ve dünyada üretimi en yoğun Muson Asya’sında yapılan pirinç, Türk mutfağının olduğu kadar Uzakdoğu mutfak kültürlerinin de önde gelen besin maddelerinden biri. Farklı çeşitleri ve değişik pişiriliş teknikleriyle kendi çevresinde bir kültür dairesi oluşturan bu basit ancak hayati öneme sahip yiyeceğin Kore mutfağındaki özel formlarından biri de Türkçe’de “pirinç keki” olarak adlandırılabilecek olan “tteok”(떡).
Geleneksel Kore mutfağında pilav hemen hemen her öğünde yan yemek olarak tüketilirken, pirinç kekinin anlam ve önemi biraz daha farklı. Tek başına yenebilmesinin yanı sıra birçok yemeğin içinde diğer malzemelerle karışık olarak da karşımıza çıkabilen pirinç kekleri, hem tatlı hem de tuzlu seçenekleriyle çok geniş bir damak tadı yelpazesine hitap eder. Koreliler arasında daha törensel bir yiyecek olarak görülen tteok’u geleneksel Kore yılbaşında çorba olarak, doğum günleri ve evlilik merasimlerinde ise tatlı haliyle yemek Kore’de gelenektir. Bu törensel anlamları bir yana, yüzlerce farklı çeşit pirinç keki günlük hayatta da çok yaygın olarak yenmeye devam ediyor.
Yapılış yöntemleri ve farklı malzeme kullanımları nedeniyle farklı isimler alsalar da, pirincin devasa havanlarda macun kıvamına gelene kadar dövülmesi ve şekillendirilmesi, pirinç keki yapımının esasını oluşturuyor. Orijinal tarihi yöntem olarak bilinen buharda haşlama yöntemi ya da tavada pişirme ise karşılaşabileceğimiz diğer tekniklerden bazıları. Çevirideki “kek” kelimesine rağmen Türk mutfağından lokumla daha fazla benzerlik taşıyan tteok, lokumdan daha esnek ve sert bir kıvama sahip. Genellikle ince silindir şeklinde karşımıza çıkan tteok’ların, çeşidine ve çeşnisine bağlı olarak yuvarlak, elips, bohça şeklinde ya da farklı desenlerde tasarımları sıkça karşımıza çıkıyor.
Hasat bayramı (Chuseok), yılbaşı, düğün, doğum günü gibi özel günlerde ya da turistik zevklere hitap eden geleneksel dükkân ve çay evlerinde bolca tüketilen tatlı tteok’larda, Kore tatlılarının vazgeçilmezi tatlı kırmızı fasulye ezmesi, geleneksel kullanımı olan baharat ve otlar ya da hurma gibi meyvelerin kurutulmuş hali lezzet vermek için kullanılıyor. Et ve yumurtayla pişirilerek çorbası yapılan (tteokguk) ya da acı kırmızı sosla servis edilen ve Mehmet Yaşin’i tabiriyle damak çatlatan tteokbokki ise tteok’un ana yemek haline verilebilecek en güzel örnekler. Modern yorumlamaları da yapılan pirinç keklerinde artık mozzarella peyniri dolgulusunu bulmak bile mümkün.
Pirinci çok sevdiğimiz ve neredeyse her öğünde bir şekilde tükettiğimiz düşünülecek olursa, pirinç kekinin de Türk damak tadına uygunluğunun da şüpheye yer vermeyecek yükseklikte olması beklenebilir. Doyuruculuğunun yanı sıra çok çeşitli sunum ve tat seçenekleriyle geleneksel lezzet meraklıları için akıllarında bulundurmaları kesinlikle tavsiye edilebilecek bir lezzet tteok. Türkiye’de üretim ve satışı ne yazık ki mevcut olmasa da, gün olur da yolunuz Güney Kore topraklarına düşecek olursa bu lezzeti kaçırmadan önce iki kez düşünün.