Klasik bir Pazartesi, işe ya da okula gitmek için sabahın köründe belki de güneş bile daha doğmadan uyandınız. Her sabah olduğu gibi kendinize kısa bir duş için söz verdiyseniz bile yine her sabah olduğu gibi duş için tahmininizin 3 katı zaman harcadınız. Hemen ardından kişisel bakım ve günün en önemli öğünü olan mısır gevreğinizi ya da kızarmış ekmeğinizi yediniz. Ancak bir türlü uyanamadınız. En sonunda yine her sabah yaptığınız gibi kendinizi büyülü kokusu ve acı tadı olan sert bir bardak kahveye verdiniz ve yine aklınızdan geçirdiniz bu içecek olmasa ben ne yapardım. Sabahların vazgeçilmezi kahve diğer kültür ve ülkelerde olduğu gibi bizim kültürümüzde ve ülkemizde de büyük bir yere sahip. İster Türk kahvesi, ister filtre kahve, ister espresso olsun Türkiye nüfusunun büyük bir bölümü kahveye bağımlı. Bu tabii ki kötü bir şey değil çünkü kahvenin yararları zararlarından çok.
Kahvenin tarihinden bahsetmek gerekirse, kahve ilk başta Afrika kıtasında bulunan küçük bir kasabada bir çobanın keçilerinin kahve çekirdeklerini yemesiyle ve aynı çobanın bu çekirdekleri güneşte unutup kavrulmalarına sebep olup onları kaynatıp içmesiyle bulunmuş ardından bu kahveyi Araplara satıp gelir elde etmişler. Araplardan da Osmanlı’ya ulaşmış ve aşırı sevilmiş. Aynı nedenden dolayı Osmanlı’da kahve kültürü başlamış. Osmanlı da bu durumdan gelir elde etmek istemiş ve çekilmiş kahveyi başka ülkelere satmaya başlamış. Başka ülkelerde yetişmesin diye çekirdekleri çekilmemiş olarak satmamışlar. Ancak iki farklı neden yüzünden kahve batılı ülkelerde yetişmeye başlamış. Birinci neden Hindistanlı bir adamın çekirdeği çalması ve Hindistan’da yetiştirmeye başlaması ve bu nedenle Hollanda’ya Hindistan üzerinden kahve çekirdeği satılması… İkinci neden ise Osmanlı, Viyana kuşatması sırasında iki çuval kahve çekirdeğini geri çekilirken unutulması yüzünden Viyana’da kahve yetiştirilmesi ve oradan da bütün Avrupa’da yetişmeye başlanmasıdır. Daha sonra Amerika’ya giden bir kahve bitkisi yüzünden orada da yetişmeye başlamış ve böylelikle bütün dünyaya yayılmış.
Tabii bir de çeşitleri ve markaları var bu güzel içeceğin. Bütün dünyaya yayılmış markalar örnek vermek gerekirse Starbucks Coffee ve sadece bir bölgede türünün tek örneği olan kafe yada kahvehaneler var. Starbucks’dan çok bahsetmek istemiyorum nasılsa herkes Starbucks nedir, ne yapar, kaç liraya kahve yapar biliyoruz. ABD’de her köşe başında bir ya da iki bayiisi olan Türkiye’de de her ilde, büyük şehirlerde her semt veya ilçede bir bayiisi olan ve çoğalmaya devam eden ve fiyatları bu kadar fazla olmasına rağmen en çok tercih edilen bir kahve markasıdır Starbucks. Her ne kadar kahveleri bu kadar iyi olsa da küçük işletmeler yerlerini korumaya devam ediyor. En azından Türkiye’de. Size benim en sevdiğim kahveciyi örnek vermek istiyorum. Bu kahveci Muğla ilinde, Fethiye ilçesinde, şehir merkezindeki balıkçılar halinde bulunan büyüklüğü iki metrekare olan bir dükkan. Burayı işleten beyefendinin kibarlığı ve hikayeleri de bir ayrı tabii… Uzun zamandır orada bulunan bu kahvecinin kahveleri tek kelime ile mükemmel. Türk kahvesi de, çekilmiş kahvesi de mükemmel. Bu kadar güzel olmasına rağmen fiyatları da inanılmaz ucuz. Bir gün yolunuz Fethiye’ye düşerse mutlaka bu kahveciye uğrayın.
İlk paragrafta dediğim gibi yararları da fazla kahvenin. Bazılarının da dediği gibi mucize içecek… Bu sihirli içecek cilt kanseri riskini, Alzheimer riskini azaltıyor, kalp yetmezliği ve diyabet riskini azaltıyor, dikkati arttırıyor ve karaciğer sağlığını olumlu yönde etkiliyor kahve. En azından en yeni araştırmalar bu yönde. Harvard’da yapılan bir araştırmaya göre ise her gün iki ve dört fincan arası kahve içenlerin intihar etme olasılığı daha az. Araştırmalarda 200.000’den fazla kişinin 16 sene takip edilmesi sonucunda her gün iki fincan kahve içmeyenlerin %50 oranında intihar riskinin daha fazla olduğu ortaya çıktı. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre ise kahvenin kadınlarda %15 oranında depresyonu azalttığı doğrulandı. Aynı şekilde baş ağrısı için de iyi geldiği kanıtlandı. Tabii zararları da yok değil ancak yararları zararlarından daha fazla.
Bunlar dışında içi kahve dolu kupalarımızı bu güzel içecek için bir kez daha havaya kaldıralım. Bize her gün yaptığı yardımlar için!
[box_dark]Kaynaklar[/box_dark]
www.chorltoncoffeefestival.com
www.endininmutfagi.com
www.stevennoble.com
www.whyfiles.org