Akbank Sanat, 11. İstanbul Japon Filmleri Festivali‘ne ev sahipliği yapıyor. 4-14 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikte; Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Japan Foundation ve Akbank Sanat’ın iş birliğini görüyoruz. Etkinlik ücretsiz olup; festival süresince Mitsutoshi Tanaka’nın başyapıtları ‘Rikyu’nun Yolunda’ ve ‘Tomurcuklar Açarken’ ile Miyazaki’nin eşsiz filmi ‘Ruhların Kaçışı’nın da olduğu altı Japon filmi gösterilecek. Gelin, biraz da filmlerin içeriğine bakalım.
japon film 1İlk olarak Rikyu’nun Yolunda (Rikyu Ni Tazuneyo) filmine göz atalım. 2013 yapımı olan ve yönetmenliğini Mitsutoshi Tanaka’nın yaptığı filmin süresi 121 dakika. Film, yazarı Kenichi Yamamoto olan ve 140. Naoki Sanjugo ödülüne layık görülen aynı adlı kitaptan esinlenerek çekilmiştir. Ayrıca dikkat çeken bir diğer özelliği ise, 37. Japon Akademi Ödülü’nde 9 dalda Üstün Performans Ödülü, ayrıca 37. Montreal Film Festivali En İyi Sanata Katkı Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Konusuna baktığımızda, başrolde bir Çay seremonisi ustasını görüyoruz. Sen no Rikyu’nin etrafı üç bin asker tarafından kuşatılır. Rikyu,  İmparator Vekili Hideyoshi Toyotomi’nin emrettiği üzere harakiri yapacakken eşi ona bir soru sorar. Bunun üzerine, Rikyu 10’lu yaşlardan itibaren hayatında yaşadığı olağanüstü iniş ve çıkışları hatırlamaya başlar ve buna bağlı olarak olaylar gelişir. Peki, bu değişik ve etkileyici film ne zaman gösterimde olacak? 5 Şubat Perşembe günü saat 19:00’da ve 13 Şubat Cuma günü gene aynı saatte, Akbank Sanat izlemek isteyenlere kapılarını açıyor.
japon filmi 2İkinci filmimiz ise, Tomurcuklar Açarken (Sakurasaku) Yönetmenliğini bir önceki filmimiz gibi Mitsutoshi Tanaka’nın yaptığı 2014 yapımı film; büyük bir şirkette çalışan Shunsuke‘nin, eşi, iki çocuğu ve babasıyla birlikte yaşantısını ele almaktadır. Shunsuke tamamen işine konsantre olduğundan, farkında olmadan evle ilgili tüm konular eşinin üzerine yıkılır. Aile ilişkileri çok sağlam değilken, babasına demans teşhisi konur. Shunsuke bu durumu kabullenmek istemez ve ailesi ile aralarında duygu çatışmaları olur. Sonunda gerçekleri anlayan Shunsuke, katılması gereken önemli bir iş toplantısına gitmeyip ailesiyle birlikte bir geziye çıkar. Shunsuke’nin bu davranışına şaşıran aile üyeleriyle beraber,  ilkbaharın ilk günlerini geçirmek üzere Shuntaro’nun doğduğu şehire giderler. Burada değişim başlar ve yaşadıkları daha farklı haller alır. Filmin süresi 107 dakikadır. Ayrıca film, Masashi Sada tarafından yazılan aynı adlı kitaptan esinlenerek çekilmiştir ve 38. Montreal Film Festivali “Dünya Sineması’na Bakış” kategorisinde de gösterilmiştir.
film 3Kaligrafinin Gücü (Kızların Zaferi – Shodo Girls), yönetmenliğini Ryuichi Inomata’nın yaptığı 2010 yapımı bir film ve süresi 121 dakika. Film 6 Şubat Cuma günü saat 19:00′ da izleyicisiyle buluşacak. İçerik olarak ise aslında diğerlerinden biraz daha farklı; çünkü film Japonya’nın başlıca kağıt üretim merkezi olan Shikoku Chuo’da, diğer adıyla “kağıt şehri”nde geçmekte. Filmde, ekonomik durgunluğun etkisiyle şehrin yaşam kalitesi düşmeye başlar. Bu sıralarda Satako, Shikoku Chuo Lisesi Kaligrafi Kulübü Başkanı görevindedir ve yazı ustası olan babasının beklentileri nedeniyle üzerinde baskı hisseder. Satako’nun öğretmeni yerine bir süreliğine öğretmenlik yapmaya başlayan Ikezawa, Kaligrafi Kulübü’nün danışmanı olarak görevlendirilir. Ikezawa’nın müzik eşliğinde yaptığı ve çok beğenilen bir gösteri, Kaligrafi Kulübü için dönüm noktası haline gelir. Hem Başkan Satoko’nun, hem de kulüp üyelerinin kaligrafiye olan merakı birden daha çok artar.

Bunlardan başka üç filmimiz daha var ve ben de kısaca onlardan da bahsetmek istiyorum. Bu filmlerin ortak özellikleri, anime tarzında olmaları. Bu da aslında böyle bir etkinlikte çeşitliliği sağlayarak anime sevenlerin de ilgisini çekebilir. Gelin, konularına ve detaylarına birlikte bakalım.
film 4Kelime Bahçesi (Kotonoha No Niwa)… 45 dakika süren film, 2013 yapımıdır. Yönetmeni ise, Makoto Shinkai’dir. Film, ayakkabı tasarımcısı olmak isteyen bir genci (Takao) anlatmaktadır. Takao, okula gitmek yerine yerine eski Japon tarzı bir bahçeye gidip, ayakkabı çizimleri yapmaktadır. Fakat bir gün, kendisinden yaşça büyük Yukino adında gizemli bir kadınla tanışır ve ikilinin yolları sık sık kesişmeye başlar. Karşılaşmaların dikkat çeken yönü ise, hep yağmurlu günlerde olmasıdır. İkisi de ilişkilerini derinleştirip, birbirlerine hissettiklerini anlatmaya çalışmaktadır. Filmde yaşlı kadın ve Takao’nın yaşadığı duygular, aralarındaki ilişki; yağmur mevsimi ile bağdaştırılmıştır. 7 Şubat Cumartesi günü, diğer filmlerin aksine daha erken saatte gösterilecek film, 17:30 ‘da seyircisiyle…

Diğer iki filmimiz; Ruhların Kaçışı (Sen To Chihiro No Kamikakushi) ve Miyori’nin Ormanı (Miyori No Mori) ise daha çok doğa üstü yani gerçek dışı konular içermekte.film 5Ruhların Kaçışı‘nın yönetmen koltuğunda Hayao Miyazaki’yi görmekteyiz. Festival filmlerinin arasında, yapım yılı en eski olan (2001) filmdir ve süresi 124 dakikadır. 10 yaşında olan Chihiro, ailesi ile birlikte başka bir yere taşınırken kaybolur. Esrarengiz bir dünyada kendini bulur ve yanlışlıkla Tanrıların toplandığı hamam olan ‘Aburaya’ya girmiş bulunur. Beddua ile domuz şekline dönüştürülen anne- babasına dönemeyen ve yapayalnız kalan Chihiro, gizemli genç delikanlı Haku ile tanışır. Haku, Chihiro’nun anne babasını kurtarmak için hamamda çalışması gerektiğini söyler. Chihiro, ‘Aburaya’nın sorumlusu Yubaba ile sözleşme yaparak çalışmaya başlar. Bu noktadan sonra merak edilen soru ise şudur; Chihiro, anne babasına tekrar kavuşabilecek ve kendi dünyalarına dönebilecek midir? 7 Şubat Cumartesi günü saat 19:00′ da, Kelime Bahçesi’nden hemen sonra gösterimde olacak.
film 6Son filmimiz, Miyori’nin Ormanı (Miyori No Mori). Filmi izlemek isteyenlere iki seçenek sunan Akbank Sanat, 13 Şubat Cuma 16:00’da ve 14 Şubat Cumartesi de 17:30′ da sizi bekliyor. 11 yaşında olan Miyori, babasının isteğiyle büyükannesine verilir. Bir gün Miyori, büyükannesinin evinin yakınındaki ormanda yürüyüşe çıkmak ister. Bu yürüyüşte, yıldırım düşmesi sonucu kırılan bir kiraz ağacında çiçek açması ve orada olmaması gereken bir kaplanın birden ortaya çıkması gibi esrarengiz olaylarla karşılaşır. Kısa süre sonra, orman cinleri Miyori’nin karşısına çıkar ve Miyori’den yakın zamanda barajın altında kalacak olan ormanlarını kurtarmasını ister. 2007 yılında çekilen filmin yönetmenliğini Nizo Yamamoto yapmıştır. Filmin uzunluğu ise 105 dakikadır.

Son olarak, gösterimlerin Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat’ta ücretsiz yapılacağını hatırlatmak ve filmlerin orijinal dillerinde (Japonca) ve Türkçe altyazılı bir şekilde gösterileceğini belirtmek isterim.
Eğer 4-14 Şubat tarihlerinde vaktiniz varsa ve Japon kültür ve sembolleri hoşunuza gidiyorsa, bu etkinlik tam size göre. İyi eğlenceler!!!

 

[box_light]

Kaynakça:

http://www.radikal.com.tr/kultur/akbank_sanatta_ucretsiz_japon_filmleri_festivali-1280241

[/box_light]

 

Leave a Reply