Bu yazının amacı ilk yazımdaki Gelibolu kültür ve şehir gezisindeki durak noktalarımızın özellikleri hakkında bilgi vermek, hikayelerini anlatmak. Bu yazıya başlamadan önce bu dizinin ilk yazısını okumanızı öneririm: Bir Trakyalı İçin Gelibolu – 1.

Piri Reis Müzesi ilk durağımız: ilk olarak Piri Reis linkinden tarihçe ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Müzenin kapısında daha girmeden yapılması gereken ilk şey iki iç limanın birbiriyle uyumunu seyretmektir. Sonra kalenin içini gezip iç limana daha yakından bir bakın. Çıktıktan sonra Piri Reis Haritası’nın 500. yılı sebebiyle heykel sanatçısı Ayşegül Şahin tarafından yenilenen Piri Reis anıtını inceleyip gezinize devam edin.

pirireis         piriiiir    PiriReisCanakkaleHaritasi

 

Gelibolu Feneri: Gelibolu’nun yaşadıklarına şahitlik etmiş en önemli yapılardan biridir. Yapıldığı 1856 yılından beri görevde olan fener Osmanlı döneminden beri çalışamaktadır. Çevresinde çok güzel bir manzarası vardır ve Gelibolu Belediyesi’nin yardımlarıyla çevresi güzelleştirilen fener aynı manzarayı paylaşan kafeleriyle de doğal bir uyum içindedir.

 

56872122

 

Bayraklı Baba Türbesi: Asıl adı Karacabey olan Bayraklı Baba’nın yaşamı ve ölümü üzerine bir çok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı şudur: Karacabey Osmanlı döneminde bayraktarlık yapmaktadır. Bir gün Karacabey ve arkadaşları düşman tarafından kuşatılır ve Karacabey, bayrağı canı pahasına koruyup düşmana teslim etmemek için aklına gelen tek yöntemi uygular. Keskin palasıyla bayrağı küçük parçalara böler ve yutar, sonra düşmana saldırır. Yaralanıp yere düşer ve arkadaşları tarafından bulununca Bayrağın nerede olduğu sorulur kendisine ve hiç duraksamadan bayrağı düşmanın eline geçmesin diye yuttuğunu söyler. Komutanı bu sözlerine inanmayınca palasıyla karnını yarar ve kanıyla birlikte bayrak parçaları ortaya çıkar. Son sözleri “Mezarımdan bayrağı eksik etmeyin” olur. O günden beri türbesinde bayrak eksik olmaz. Siz de gidip bir bayrak asarak hem anısına saygınızı belirtip hem de bir dilek dileyebilrsiniz.

 

bayrakli_baba_turbesi_5

 

Dumlupınar Denizaltısı: 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece Akdeniz’de yapılan NATO Blue Sea tatbikatından dönen Dumlupınar denizaltısı Nara Burnu açıklarında sisler içinden çıkan Naboland yük gemisi ile çarpışmış ve kaza sonucu 86 müretbatı ile batmıştır. Yapılan çalışamalara rağmen boğazın akıntısı çok güçlü olduğu için 72 saat aralıksız süren kurtarma çalışmaları başırısız sonuçlanmıştır. İçerisiyle yapılan son iletişimde Astsubay Selami Özben ile irtibat kurulmuştur, son sözleri “Bizi kurtaracağınıza eminiz, vatan sağolsun…” sözleridir.

Sahil yolunun üzerinde bulunan anıtı incelerken bu sözler kulağınızda çınlar. Anıtın en önemli özelliklerinden biri anıtta denizaltının durduğu açının batarken Dumlupınar’ın aldığı açıyla aynı olmasıdır.

 

dum01

 

Gelibolu Mevlevihanesi: Gelibolu’da bulunan mevlevihane Türkiye’nin en büyük mevlevihanesidir. 1621 yılında inşaa edilen mevlevihane  2. Abdulhamit’in (1889 – 1990) tahta geçmesiyle bir onarımdan geçmiştir ancak bu yüzyılın başında önemini yitirip uykuya dalmıştır. 1994 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından satın alınıp 2005’te tekrar halka açılmıştır. Mevlevihane günümüzde aktif olarak hizmetine devam etmektedir. Kutlu Doğum Haftası yarışmaları, Şebi Arus törenleri, geleneksel iftar yemekleri, mesnevi okumaları, sema törenleri ve daha bir çok organizasyonuyla  mevlevihane tekrar hayata dönmüştür.

Gelibolu Mevlevihanesi 

 

1632139       images

Leave a Reply