Sinema ve edebiyat aracılığıyla, savaşlar hakkında ders kitaplarında anlatılmayan detayları öğrenebilmemiz mümkün. ‘Fury’ de bize bu imkanı sağlayan filmlerden birisi. ‘End of Watch’, ‘Street Kings’ gibi aksiyon filmlerinden tanıdığımız David Ayer tarafından yazılıp yönetilen film, 14 Kasım 2014’te vizyona girdi. Filmin müzikleri ise ‘Batman Begins’, ‘The Lord of the Rings’, ‘Scott Pilgrim vs. the World’ gibi filmlerden aşina olduğumuz müzisyen Steven Price’a ait.

Filmin konusu, İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan ordusuna bağlı Çavuş Don ‘Wardaddy’ Collier önderliğindeki Fury isimli Sherman model tankın ve ekibinin Nazi Almanyasına karşı verdiği savaşın hikayesi olarak özetlenebilir. Don ‘Wardaddy’ Collier’ın ekibindeki askerlerin bazıları deneyimsiz, bazıları ise birden fazla savaşa katılmış karakterler olarak karşımıza çıkıyor. Collier ise gözüpek, taktiksel davranan, ekibi bir arada tutması ve önemli kararlar alması gereken bir karakter. Savaş süresince tüm bu karakterlerin vermesi gereken kararları, geçirdikleri değişimleri, pişmanlıklarını, birbirlerine olan bağlılıklarını ve savaşa inat küçük şeylere olan mutluluklarını görmek mümkün.

1231428-fury

Film; İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımı, korkuyu ve insanların içinde kalan “Daha iyi bir dünya” umudunu oldukça iyi yansıtıyor. Askerlerin psikolojisine ve duygularına değindiği için, karakterlerin değişimlerini gözlemlemek ve askerlerin eylemlerinin sebeplerini anlamak mümkün.

Ayrıca, filmde İkinci Dünya Savaşı ile ilgili çok güzel dekorlar kullanılmış. Mesela kullanılan silahlar, tanklar, kıyafetler savaş döneminde kullanılanlara çok benzer. Filmdeki müzikler is;e filmdeki olaylarla örtüştüğü için filmin akıcılığını ve etkileyiciliğini arttırmış.Bu sebeplerden ötürü, filmin dönemi ve dönemin ruhunu yansıttığını söylemek mümkün.

Film, savaşan askerlerin eylemlerine, psikolojilerine odaklandığı için; savaşı bir de askerlerin gözünden görmemiz ve askerlerle empati yapmamız mümkün oluyor. Bu ise filmi daha gerçekçi kılıyor. Yani film, sadece güzel bir aksiyon filmi değil; aynı zamanda savaşı, onun getirdiği kaosu, savaşın gerekip gerekmediğini ve sonuçlarını gerçekçi bir perspektiften inceleyen bir yapıt.

Leave a Reply