Yüzyıllardır çalınan, kendini birçok insanın favori enstrümanı haline getirebilmiş, bizlere efsanevi virtüözler kazandırmış keman ile yanlışın, adaletsizliğin, kötülüğün simgesi şeytanın bir ilgisi olabilir mi? Güzel bir sanat aracı ile şeytanı yan yana koymak kimilerince kemana bir saygısızlık olarak düşünülebilir. Ancak şaşırtıcıdır, şeytanın kemanla ilgili çok tuhaf bir hikayesi var. Üstüne bir de gelmiş geçmiş en başarılı virtüözlerden Paganini’nin ölümünün ardından bile huzur bulamayışının sebebi yine şeytan olunca insan ne bu hikayeye, ne de büyük keman ustası Paganini’ye karşı alınan tavıra kayıtsız kalamıyor.

Yukarıdaki on altı dakikalık keman konçertosunun adı ‘’Şeytan Trili’’. Şeytan Trili’nin çok garip ve biraz da tüyler ürpertici bir hikayesi var. Eserin bestecisi Giuseppe Tartini, bir gece rüyasında şeytanın onu ziyaret ettiğini görür. Şeytan, Tartini’den ona ruhunu satmasını ister. Tartini bu isteği kabul eder ancak onun için öncelikli olan şey kemanıdır ve Şeytan’ın çalıp çalamayacağını görmek için ona kemanını verir. Şeytan sanatçının kemanını alır ve çalmaya başlar, Tartini ise bu güzellik karşısında büyülenir. Şeytan o kadar güzel çalar ki kemanını, Tartini’nin nefesi kesilir ve uyanır. Uyanır uyanmaz da ilk işi kemanına sarılıp bu muhteşem eseri bestelemek olur. Ne var ki, asla şeytanın bestesi kadar güzel bir eser çıkaramaz ortaya. Bu durum onu çok üzer ve hatta Tartini kemanını parçalayıp müziğe küsmeyi bile düşünür. İşte, bu güzel parça da birçok inançta lanet edilen şeytanın eseridir.

Gelelim hakkında ruhunu şeytana sattığı söylentilerinin çıktığı Paganini’ye. Niccolo Paganini, sekiz yaşındayken babasından keman dersleri almaya başlayan, on bir yaşında Parma’da ünlü isimler tarafından eğitilen ve daha sadece on üç yaşında turnelere çıkmaya başlayan İtalyan keman virtüözü. Keman deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Paganini bu enstrüman üzerinde öylesine ustalaşır ki, rivayete göre bir konserinde kemanının üç teli kopar ve virtüöz tek telle de olsa konserini başarıyla bitirir.

Paganini’nin verdiği konserlerinde en zor eserleri bile kolaylıkla çalmak konusundaki bu büyük ustalığı, halk arasında tuhaf söylentilere sebep olur ve birçok kişi onun şeytanla arkadaş olduğunu, bu sayede ondan yardım aldığını düşünür. ‘’Şeytanın Kemancısı’’ namı da buradan gelir. Oysaki Paganini’ye yardım eden tek şey aslında kemiklerinin olduğundan daha uzun ve esnek olmasına sebebiyet veren Marfan Sendromu’dur. Ölümünden önce günah çıkartmayı da reddeden Şeytanın Kemancısı’nın ölüsüne ise uzun yıllar yer verilmez. En nihayetinde bulduğu yer ise eğitim aldığı Parma’dır. Böylelikle şeytan, bir hikayede muhteşem bir eserin bestelenmesine sebebiyet verirken, bir diğerinde gelmiş geçmiş en iyi keman virtüözlerinden birinin belki de huzur içinde uyumasına engel olur.

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Paganini
https://en.wikipedia.org/wiki/Violin_Sonata_in_G_minor_(Tartini)

Görsel Kaynaklar:

https://cps-static.rovicorp.com/3/JPG_400/MI0003/830/MI0003830912.jpg?partner=allrovi.com
https://listelist.com/wp-content/uploads/2014/05/paganini-mezari.jpg
https://listelist.com/wp-content/uploads/2014/05/niccolo-paganini-seytan-350×175.jpg

Leave a Reply