Gece, bizler için çoğu zaman dertlerimizi ve kaygılarımızı bir süreliğine de olsa dindiren uykuyu çağrıştırsa da bazıları için sadece onlara yalnızlıklarını ve çaresizliklerini hatırlatan zorlu bir zaman dilimi olarak kalıyor.
Sokak insanları, trans bireyler, hayat kadınları, kimsesiz çocuklar, kâğıt toplayıcıları ve daha nicesi.Günlük hayatımızda çok kez karşılaştığımız bu insanların çaresizliği, sabahın kalabalık ve yoğun anlarında acı yüzünü yeterince göstermiyor. Şevket Şahintaş da 2004 yılında geceleri taksicilik yapmaya başlayana kadar tıpkı bizler gibi herkes uyurken sokaklarda devam eden hayatın ne denli zor olduğunun farkında olmayanlardan.
1966 yılında dünyaya gelen Şevket Şahintaş, hiçbir maddi çıkar ve profesyonel olma amacı gütmeden, ufak fotoğraf makinesiyle İstanbul gecelerinde sokaklardaki çetrefilli hayatı fotoğraflamaya başlayan ve bu fotoğraflarla birçok ödül kazanan bir taksi şoförü.
Peki, Şahintaş’ın bu uzun serüveni nasıl başladı?
Her şey 2004 kışında İstanbul Tarlabaşı’nda Şevket Şahintaş müşteri beklerken yerde çaresizce uyumaya çalışan evsiz bireyi görmesiyle başlıyor. Bu durumdan derinden etkilenen Şahintaş, odak noktasını sokak insanlarınaçeviriyor. Daha önce hiç bilmediği ve tahmin etmediği bir dünyaya şahitlik eden Şahintaş, bu durumun ehemmiyetini herkese göstermek, bu duruma bir çözüm bulabilmek ve onların seslerini duyurabilmek için sokak insanlarının fotoğraflarını taksitle aldığı küçük fotoğraf makinesiyle çekmeye başlıyor. Bu süreçte duygusal anlamda sarsılan Şahintaş, depresyona giriyor ancak toplumun bilinmeyen ya da göz ardı edilen acı yüzünü herkese duyurma hedefi onu durmaktan alıkoyuyor.
Sokak insanlarını önce uyurken çekmeye başlıyor. Daha sonraları ise güvenlerini kazanmak için onlarla muhabbet ediyor ve güven ortamı yarattığında fotoğraflarını çekmek için izin istiyor. Bu şekilde yüzlerce fotoğraf karesi yakalayan Şahintaş, bir zamanlar birçok kullanıcısı bulunan Foto Kritik adlı siteye yüklediği fotoğrafların keşfedilmesiyle hem Türkiye’de hem de dünyada ismini duyuruyor. CNN International da dâhil olmak üzere birçok gazete, dergiye, televizyon ve radyo kanalına röportaj vererek ve söyleşilere katılarak ilgilerini toplayan Şahintaş, “Gecenin Öteki Yüzü” adlı ilk sergisini 2009 yılında gerçekleştiriyor. Şahintaş’ın hayatını anlatan, yönetmenliğini Erdem Murat Çeliker’in yaptığı “Herkes Uyurken” adlı belgesel Antalya Altın Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülünü alıyor. Bu başarılarına rağmen Şahintaş asıl amacının sokak insanlarının, özellikle çocukların hayatını değiştirmek istediğini söylüyor.
Şahin Şahintaş’ın fotoğraflarında kaygıyla, yaşanmışlıklarla bazen de umutla dolu gözler ön plana çıkıyor.
Şahintaş, bu konuyla ilgili fotoğraflarının birçok insanın evsiz insanların gözüne bakmasına araç olduğunu söylüyor. Diğer bir deyimle, çoğumuzun görmezlikten geldiği ya da üzerine hiç düşünmediği toplumun büyük bir kısmını oluşturan bu bireylerin gözlerinin içine bakarak onların acısına ortak olmamıza ve seslerini duyurup onlara yardım etmemize vesile oluyor.
Özellikle sokaklarda reklam afişlerinin önünde uyumaya çalışan evsiz insanların fotoğrafları, toplumdaki eşitsizliği ve hayat standartları arasındaki uçurumu tokat gibi insanın yüzüne çarpıyorlar. Fotoğrafları duygusal anlamda çok etkili olmasına rağmen, Şahintaş fotoğraflarının her şeyi ortaya koyamadığını ve soğukta uyumaya çalışan insanların iniltilerini bir fotoğrafın yansıtamadığından bahsediyor.
Halen taksicilik yapmaya devam eden Şevket Şahintaş, sokak çocuklarının hayatına dokunabilmek için Ufuk Kıray ile birlikte Sokağın Çocukları adlı belgeselin çekimleri üzerinde çalışıyor.
Şevket Şahindaş, çoğumuzun göz ardı ettiği bu acı gerçeklerden kaçmak yerine onlarla yüzleşip hiçbir çıkar gözetmeden 2004’ten bu yana birçok insanın hayatına dokunmaya devam ediyor.
Kaynakça: https://www.gazeteduvar.com.tr/hayat/2019/03/10/bir-taksicinin-gozunden-hayatin-oteki-yuzu/