COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği karantina süreci -içinde bulunduğu sektör fark etmeksizin- bütün işletmeleri finansal açıdan bir hayli sarstı. CRAFT Tiyatro, ne yazık ki bu süreçten kötü etkilenen işletmelerden biri. Devletin desteği olmadan kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan CRAFT, bu süreçte sevenlerinin desteğine ihtiyacı olduğunu duyurdu. O güzel pembe köşkün ayakta kalabilmesi için neler yapabileceğimiz hakkında konuşmaya başlamadan önce, bilmeyenler için biraz CRAFT Tiyatro’dan bahsetmek istiyorum.

Craft Tiyatro, Kadıköy Sahnesi

CRAFT Tiyatro, 2012 yılında Çağ Çalışkur ve Bahar Erkal tarafından kuruldu. İlk sahnesi İstanbul-Fındıklı’daydı, 2014’te ise Kadıköy’de ikinci sahneleri açıldı. En sonunda tek bir sahneyle Kadıköy’de yerini sağlamlaştıran CRAFT, adını ta Fındıklı’daki zamanlarında duyurmaya başlamıştı bile. Tiyatronun en bilinen oyunlarından biri olan ve yönetmenliğini Çağ Çalışkur’un yaptığı Kabin, Gonca Vuslateri ve Bora Akkaş’ın performanslarıyla seyircinin aklında çoktan yer etmişti.

Kabin (2013)

En başından beri CRAFT’ı diğer tiyatrolardan farklı kılan şey, korkusuzluğuydu. CRAFT Tiyatro, Çağ Çalışkur ve İbrahim Çiçek sayesinde, oyun seçimlerinde her zaman cesur davranan bir tiyatro oldu. Sergilediği oyunlarda sıklıkla eşcinsellerin sesini duyurdu, kadınların bilinmeyen hikayelerini anlattı, hayatın sert ama gerçek taraflarına odaklandı. “Toplum normlarını yıkmayı” demek çok iddialı olabilir belki; fakat oyun bitiminde salondan çıkan seyircinin, oradan bambaşka bir insan olarak ayrılmasını hedefledi demek yalan olmaz.

Kalp (2018)

Fotoğraf 51 adlı oyunuyla 23. Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülüne layık görülen Çağ Çalışkur’un yanında, CRAFT Tiyatro’nun bir diğer gözbebeği de İbrahim Çiçek. CRAFT Tiyatro’nun son zamanlarda adından en çok söz ettiren oyunları Kalp, Yutmak ve Killology, yönetmenliğini İbrahim Çiçek’in yaptığı oyunlardı. Tiyatronun sergilediği birçok önemli oyunun yönetmenliğini yapan Çiçek, karantina süreci başladığında en yeni oyunu olan Evlat’ı, Türkiye’nin birden fazla şehrinde izleyicisiyle buluşturuyordu. Kendisinin süpervizörlüğünü yaptığı, yönetmen koltuğunda ise Güven Murat Akpınar’ın oturduğu Yeşil Arabalar Günü ise, yine salgın dolayısıyla, prömiyerini yapmaya fırsat bile bulamadı.

Yeşil Arabalar Günü (2020)

Tam da içinde bulundukları bu durumdan dolayı, geçtiğimiz günlerde İbrahim Çiçek’in ve CRAFT Tiyatro’nun Instagram hesaplarından biz seyircilere, tiyatroya destek çağrısı yapıldı. CRAFT Tiyatro’nun sunduğu çözüm önerisi ise “erken dönem destek biletleri”. Tiyatronun başlattığı bu uygulama, seyircilere CRAFT’ın üç oyununa (Kalp, Waterproof, Yeşil Arabalar Günü) erkenden bilet alma imkanı sunuyor. Önümüzdeki dönemde bu oyunların arasına Kızlar ve Oğlanlar, Yutmak, Killology ve Fotoğraf 51 de eklenecek. Bizi nelerin beklediğini bilmediğimiz ve önümüzü net göremediğimiz günlerden geçtiğimiz için, oyunların hangi tarihlerde sergileneceğine dair henüz kesin bir bilgi yok. Bilet fiyatları ise, herkesin kendi bütçesine göre destek verebilmesi için, 100 TL ila 1000 TL arasında değişiyor.

Yutmak (2017)

Her ne kadar ilk bakışta bilet fiyatlarının 100 TL’den başlaması –özellikle biz öğrenciler için- biraz fazla gibi gözükse de, tiyatronun bu süreç boyunca hiçbir kazanç sağlamadığı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Üstelik normal şartlarda CRAFT Tiyatro’da sergilenen bir oyunu izlemek istediğiniz takdirde de bilet fiyatları 90 TL’den başlıyor. Tiyatroya verdiğimiz bu parayla sadece istediğimiz bir oyuna erkenden bilet almış olmakla kalmıyor, sahnenin Kadıköy gibi bir semtte oluşunun getirdiği maddi yükü de hafifletiyoruz bir nevi. İbrahim Çiçek’in de Instagram paylaşımında belirttiği gibi, “o tatlı pembe köşkün kirası o kadar tatlı değil”.

Evlat (2019)

Konuyla ilgilenenler ve CRAFT’a bu süreçte destek olmak isteyenler için, erken dönem bilet satışları www.tiyatrocraft.com sitesinden gerçekleştiriliyor. İlgili Instagram paylaşımlarına göz atmak için de İbrahim Çiçek’in kişisel hesabı @ibrahimcicek ile CRAFT Tiyatro’nun resmi hesabı @crafttiyatro’yu ziyaret edebilirsiniz. Sevgiyle kalın!

Leave a Reply