Son zamanlarda azalan motivasyonunuzun nedenini hiç düşündünüz mü? Nedenini benim gibi sürekli evde olmanıza bağlıyor ya da COVID-19 sürecinin zorlukları ile ilişkilendiriyor olabilirsiniz. Ama aslında nedeni belki de sürekli bir şeylerle meşgul olmaya ya da yeni şeyler denemeye çalışmanızdır. Yani nedeni belki yerinizde duramamanız ve bundan dolayı da odak ve sabır sorunlarını yaşamanızdır.

Son zamanlarda benim de kendimde en çok fark ettiğim şey dikkatimi toplayamadığım ve sürekli bir şeyler yapmaya çalıştığımdı. Evet, tabii ki hepimizin dersleri, yapması gereken işleri ya da yapmaktan hoşlandığı pek çok hobisi var ama neden sürekli bir koşuşturma halindeyiz? Hobilerimizin amacı bize dinginlik de katması değil miydi? Aslında sadece daha çok şey yapmak için kendimize zaman ayırmayı unutanlar da bizler değil miydik? Bunların hepsinin yanında bir de işin sosyal medya tarafı var ki burada da çok fazla sosyal medyada gezinmemiz bizi daha da kötü etkileyen bir etken. Şimdi sizlere bunların hepsini fark ettiğimde keşfettiğim Dopamin Detoxu’nu biraz anlatmak istiyorum.

Öncelikle dopamin nedir gelin buna bir bakalım. Dopamin aslında beyinde üretilen çok işlevsel bir hormondur. Amacı bize keyif ve zevk vermektir. Aynı zamanda kişilerin yeni öğrendiği şeylere de tepki vermekle sorumludur. Dopamin Detoxu ise Silikon Vadisi’nde ortaya çıkan ve bazı bilim insanlarına göre bilimsel olması için yeterince kanıtı olan bazılarına göre ise pek bilimsel olmayan ve daha çok araştırılması gerekilen bir diyet türüdür.

Bu diyetin asıl amacı insanların sürekli olarak koşuşturmasından ve fazla sosyal medya kullanımıyla kaybettikleri duygu kontrollerini geri kazanmalarını sağlamak ve dopamin hassasiyetlerini gidermektir. Sürekli mutluluğu aramanın ve bunun sonucunda kendimizi pek çok uyarıcıya maruz bırakmanın aslında pek sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız siz de benim gibi bu diyeti uygulayabilirsiniz.

Pek çok çeşidi olan bu diyetin sınırlarını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Fakat asıl amacınız kendi kendinize kalabilmeniz ve sizi mutlu eden bazı şeylerden belli bir süre uzak durmanız. Mesela müzik dinlemek diyetin tüm çeşitlerinde yasak. Bunun yanında kitap okumak, resim çizmek, yazı yazmak veya spor yapmak gibi etkinlikler serbest ve dediğimiz gibi bir de diyetin işe yaraması için sosyal medyadan uzaklaşmanız çok daha verimli olacaktır. Bazen pencereden boş bir manzaraya bakmanın ya da sadece gözlerinizi kapatıp düşünmenin verdiği rahatlama hissini siz de durmayı başardığınızda anlayacaksınız. Ayrıca diyetin süresi de tamamen sizin elinizde. Bu diyeti uygularsanız eğer tecrübelerinizi buraya yorum olarak bırakabilirsiniz. 

Sağlıkla ve huzurla kalın.

Leave a Reply