Tunus Caddesi’nde bulunan Pasta Dükkanı’nın sahibi olan, butik pasta tasarımcısı Bilge Şahin ile yaptığımız ve dün ilk bölümünü yayınladığımız röportajın ikinci kısmını da okuyucularımıza sunuyoruz. Kendisine bu güzel söyleşi için tekrar teşekkür ediyor ve ona bol başarı diliyoruz.

430989_367448516657983_643358609_n

İkinci (son) bölüm:

GazeteBilkent: Çocuklar için pasta tasarlarken neler hissediyorsunuz?

Onlar için pasta yapmayı daha çok seviyorum; çünkü onların sevdiği şeyler her zaman çok tatlı oluyor, çizgi film ya da anime karakterleri gibi… Karakter çalışmayı çok seviyorum ve onlar da daha öyle şeyler istedikleri için çocuklara yaparken daha mutlu oluyorum. Hayal güçleri bizden daha zengin, istedikleri renkler vs. ile de daha güzel oluyor.

GazeteBilkent: Müşterinin kafasındaki pasta fikrini sevmediğiniz zamanlarda ne yapıyorsunuz?

Biz de fikir veriyoruz, şöyle de yapabiliriz diyoruz ya da bu fikri pastaya uyarlarsak çok sempatik durmayabileceğini söylüyoruz, onlar da fikirlerime değer veriyorlar ve sorunsuz bir şekilde beraber hallediyoruz. Ne yaptırmak istediğinden emin olamayanlar da oluyor, o zaman kişiye özel çalışmalar yapıyoruz, sorular soruyoruz pastanın yapılacağı kişiyle ilgili.

GazeteBilkent: Müşteri yaş profiliniz nasıl?

Her yaştan gelen oluyor ama otuz- kırk yaş grubu daha çok geliyor. Aslında gençler de böyle şeylere çok önem veriyorlar ama biraz masraflı olduğundan ve özel pasta tasarımı bir ihtiyaçtan ziyade bir lüks olduğundan, onlar da  para kazanmadıklarından yaptıramayabiliyorlar ancak iş hayatında belli bir yere gelmiş, maddi durumu yeterli olan insanlar daha çok geliyorlar.

Pasta Dükkanı'na uğradığınızda yiyebileceğiniz, çok beğenilen nefis trufflelar (çikolata topları)

Pasta Dükkanı’na uğradığınızda yiyebileceğiniz, çok beğenilen nefis trufflelar (çikolata topları)

GazeteBilkent: Pastalarınızın içeriği diğer pastalara göre daha hafif ve lezzetli, örneğin hiç kremşanti kullanmıyorsunuz…

Hepsini ev yapımı olarak hazırladığımızdan öyle oluyor. Annelerimizin evde yaptığı gibi derler ya hani, onun gibi özlenen pastalar olarak düşünüyoruz ve hazır hiçbir toz karışım kullanmıyoruz. Kaliteli ve katkı maddesiz, sağlık açısından da içerisinde şeker dışında zararlı bir şey olmayan ve onun da abartılmadığı butik pastalar yapıyoruz. Normal pastaneler de her şey fabrikasyon olduğundan her pastaya daha az zaman ayırıyorlardır muhtemelen; biz hepsi için, tek tek çok daha fazla uğraşıyoruz.

GazeteBilkent: Daha önce atölyeler düzenliyormuşsunuz, devam ediyor musunuz? Neler öğretiliyor?

Şu an yok ama çok fazla talep var, ancak benim günlerim şu sıralar siparişlerle çok yoğun geçiyor. Gene de, birkaç ay içerisinde tekrar kurs vermeye başlamayı düşünüyorum. Kurabiye yapımı ve imalatı, kurabiye hamurunun özellikleri ve pişirilmesi, üç boyutlu modellerle şeker hamuru süslemesi gibi konuların hepsini anlatıyorum ve beraber pratik yapıyoruz.

1486726_10152521883111705_6922560136604825915_n

GazeteBilkent: İstanbul’da Mutfak Sanatları Akademisi’nde eğitim aldınız, Ankara’da böyle bir yer var mı eğitim almak isteyenler için?

Hayır, yok maalesef bu kadar ciddi bir eğitim veren bir yer. Orada MEB tarafından sınav oluyorsunuz, bitirdiğinizde uluslararası geçerliliği olan bir belge alıyorsunuz. Çok tutulan bir okul oldu, çok fazla kişi gidiyor artık.

 

GazeteBilkent: Gerçekten de pastacılık çok popülerleşmeye başladı ve hem müşterilerin hem de pasta tasarımcılığına meraklı olan insanların artması açısından yükselen bir trend haline geldi. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Evet çok arttı, özellikle şeker hamuru süsleme konusunda bir iki kursa giden herkes sipariş almaya başladı. Ben sorun görmüyorum, evde insanlar boş boş oturacağına bu işi yapabilirler. Çok zorlu ve insanı yoran bir iş ama üretmek güzel ve zevkli bir şey. Kendinizi üretince daha iyi hissediyorsunuz. Zaten sektör sizi ya siliyor, ya da yükseltiyor; sonuçta başarılı olan kalıyor, her meslekte olduğu gibi. Özellikle, çocuğuna pasta yapıp bu işe heveslenen ev hanımlarından bizim atölyelerimize gelenler de çok var, ben de teşvik ediyorum insanları, kadınların çalışmasına ben de mutlu olurum. Tabii ki hepimiz birbirimizin rakibiyiz ama iyi olan kazanıyor. Bir de herkesin piyasada farklı bir alıcısı var; benim tarzımı beğenen bana geliyor, başka tarzlar isteyen başka pastacılara gidiyor. Sonuçta herkes ürününde kendi zevkini sunduğundan bu aynı zamanda da bir tarz meselesi.

10009844_10152521883131705_5106667994349127482_n

GazeteBilkent: Pastacılığa erkeklerin ilgisi az sanırım, sektörde sadece kadınlar mı çalışıyor?

Pek duymadım ben de erkek pasta tasarımcısı, aslında yurtdışında çok olmasa da var ama Türkiye’de daha yok. Nedenini erkeklere sormak lazım, yanlış yorumlayabilirim ama belki pastacılık feminen bir şey olarak geliyor olabilir, ya da çok ince iş olduğu için istemiyor olabilirler ancak şef ahçılar da genellikle erkeklerden olur o yüzden bilemiyorum…

GazeteBilkent: Peki, insanların özel günleri ve özellikle doğum günleri için emek verip hazırladığınız onca pasta, cupcake, kurabiye ile onları mutlu ederken sizin doğumgününüzde pastanızı kim yapıyor? Sizin için yapılan en tatlı pasta nasıldı?

Genelde, kimse! O gün için hep bir pastacının hüzünlü günü derim. Bilge varken gidip bir yere pasta yaptırmayız ama o günde de Bilge’yi de yormak istemeyiz, kendisi için pasta yaptırtamayız diye düşünüyor arkadaşlarım. O yüzden dinlensin diye düşünüyorlar, ya hazır bir pasta alınıyor ya da kutlamaya gittiğimiz restoranın tatlısının mumunu üflüyorum ama eşimin hakkını yemeyeyim, o bana pasta yaptı. Burayı daha açmamışken bana doğumgünüm için pasta yapmak istemişti, nasıl yapılacağını bilmediği için de ben ona anlatmıştım ama tamamen kendisinin emeğiydi. Çok da güzel olmuştu. Bonibonlarla, şekerlemelerle süslemişti. En güzel pastam oydu.

Pasta tasarımcımız, sorularımıza keyifle yanıt verdi.

Pasta tasarımcımız, sorularımıza keyifle yanıt verdi.

GazeteBilkent: Siparişte istenen figürleri çok kez deneyerek mi asıl halini oluşturuyorsunuz?

Daha önce yapmadığım bir figür istendiğinde, hamuru önüme koyup yap-boz yapa yapa, deneye deneye yapıyorum ama çabuk çıkartabiliyorum.

GazeteBilkent: Bu sıralar çok istenen belli figürler var mı?

Dönem dönem oluyor öyle şeyler, bir ara çocuk pastalarında Pepe karakteri çok isteniyordu. Kendi yaptığım fil figürü de çok tuttu, son zamanlarda ise en çok baykuş talep ediliyor. Instagram’dan görüp, beğenip kendileri için de rica ediyorlar.

Bilge Şahin'in benim doğumgünüm için tasarladığı baykuşlu pasta.

Bilge Şahin’in benim doğumgünüm için tasarladığı baykuşlu pasta.

GazeteBilkent: Pastacılık dışında, özellikle boş zamanlarında yapmayı en çok sevdiğiniz şeyler neler? Nasıl dinleniyorsunuz?

Arkadaşlarımla zaman geçirip onlarla sohbet etmeyi ve uzun uzun onlarla oturmayı çok seviyorum, yorgunluğumu genelde o şekilde atıyorum. Eşimle beraber, çok sosyal insanlarız. Köpeğimiz var, çok vaktimizi alıyor onunla ilgilenmek. İşim bitince hemen eve gidip onu dışarı çıkartıyorum. Bazen dans kurslarına gidiyoruz. İstanbul’a ara ara gidiyorum, şehirleri gezmeyi seviyoruz. Hayatı yaşamak için elimizden geleni yapıyoruz…

 

 

İletişim:

Bilge Şahin Pasta Dükkanı

Tunus Caddesi No:61/A Ankara

Tasarımlara göz atmak için, Instagram hesabı: http://instagram.com/pastadukkani

 

Röportajın birinci kısmını okumak için:

http://gazetebilkent.com/2014/11/09/bilge-sahin-ve-pasta-dukkani/

Leave a Reply