Bu yazımda sizi bambaşka bir yere götürüyorum. Fötr şapkalarınızı ve büyüteçlerinizi aldıysanız hemen başlayalım.

L’avare Alice Ankara’nın son zamanlarda açılan en renkli mekânlarından biri. Yeni tiyatroları yakından takip eden bir olarak uzun süredir benim de radarımdaydı. L’avare Sahne olarak bilinen Üsküp Caddesi’ndeki mekân yıllardır izleyicilerinden büyük beğeni almaya devam ediyor daha sonra Park Caddesi’ne açılan L’avare Alice’le de beraber Ankara’da yepyeni bir tiyatro rüzgarı esiyor artık. “Beyaz tavşanı takip ederek, kendinizi büyülü bir dünyada bulduğunuz, Alice konseptini bütünüyle yerine getiren inanılmaz bir alan.” olarak tanıtmışlar kendilerini ama bende fazlası var.

Park Caddesi’ne yolu düşmüş olanlar bilir bu bina gözleri üzerine çekmekte oldukça başarılı. Rengarenk mimarısı ve farklı konseptiyle hemen “Ben buraya daha önce neden gelmedim?” sorusunu akıllara getiriyor. İçeri girdiğiniz andan sonrası ise bambaşka. Alice Harikalar Diyarında temasıyla düzenlenmiş alandaki detaylardan gözünüzü alamıyorsunuz. Masanıza geldikten sonra ise bir süre daha etrafı inceleme fırsatınız oluyor. Ben Gizemli Cinayet Yemeği: Kayıp Arkadaş gösterisiyle bu dünyaya ilk biletimi almış oldum. Gizemli Cinayet Yemeği serisinin birbirinden farklı senaryo ve temalarıyla birçok çeşidi var. Kayıp Arkadaş bölümü bir arkadaş grubunun 90’lı yıllardaki hikâyesini anlatıyor. Müzikal bir oyun ve 90’lardan birçok farklı şarkı çok güzel yorumlanmış.

Oyun başlamadan önce görevliler masanıza gelip oyunun işleyişini anlatıyorlar. Genellikle yan yana üç masa bir takım oluyor ve diğer takımlara karşı yarışıyor. Amaç katili ve öldürme sebebini doğru bulmak. Takımlara ise birçok farklı film ve diziden isimler verilmişti. Ben Olağan Şüpheliler takımında yarıştım ama favorilerim arasında Sherlock Holmes, Behzat Ç ve Dadaşlar, Rıza Baba ve Beyoğlu Amirlikleri vardı. Oyunun senaryosunu ise şöyle anlatmışlar “Bilgisayarın hızla hayatlarımıza girdiği, Türk pop müziğinin patlama yaptığı bir dönemde, bilgisayar dünyasının parlak beyni Özgür Çevik kaybolur. Çok yakın beş arkadaşı onu bulmak için siz misafirlerimizin oluşturacağı dedektiflik bürolarından yardım isterler. Sır perdesi aralanırken kayıp sandıkları arkadaşlarının cinayete kurban gittiği ve katilin gruptan birisi olduğu şüphesi ortaya çıkar. Bakalım sahnede oynanan oyunu izlerken ipuçlarını kullanarak cinayeti çözebilecek misiniz?”

Tiyatro akışı esnasında bir anda oyun duruyor ve masaya bulmacalarınız geliyor. Her bir bulmaca için beş dakika süreniz var. O ana kadar gördüğünüz ve duyduğunuz her şey sizin için bir ipucu. Bulmacaları çözdükçe takımınız puan topluyor. Perde arasında ise oyuncular seyircilerin arasında dolaşıyor ve onları istediğiniz gibi sorgulayabiliyorsunuz. Bence en eğlenceli kısım kesinlikle burasıydı bütün oyuncular hiç rollerden çıkmadan tüm sorulara çok eğlenceli cevaplar verdiler ve atmosfere bambaşka biri heyecan kattılar. Aynı zamanda perde arasında suç mahalini de incelemeniz gerekiyor. Size tavsiyem yaratıcılığınızı konuşturmanız.

Senaryo oldukça beklenmedik ve yaratıcıydı. Performans toplam üç saate yakın sürdü ve zamanın nasıl geçtiğini gerçekten anlamadım. Oyuncular, senaryo ve sizinle ilgilenen ekip son derece profesyonel ve samimiydi. Ben şarkı performanslarını da çok beğendim. İnteraktif oyunlardan keyif alıyorsanız kesinlikle tavsiye edeceğim bir tecrübe. Kim bilir belki bir gün aynı takımda yarışırız. Başka senaryolarda görüşmek üzere.

Leave a Reply