GB: Ceren Abalıoğlu kimdir? Nerede, ne zaman doğdu? Hangi okullarda okudu?

 

C.A:1986 yılında Ankara’da doğdum.  2004 yılında Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nden mezun oldum. 2008 yılında Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü bitirdim. 2010 yılında ise Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladım ve şu anda 3. sınıftayım.

GB: Ders dışında, hobi olarak yaptığınız bir uğraş var mı?

 

C.A: Mimarlık ve sanatla ilgili organizasyonlara katılmayı, yeni projeleri ve etkinlikleri takip etmeyi seviyorum. Gitar çalıyorum.

 

GB: Neden Bilkent Üniversitesi ve neden iç mimarlık? Üstüne bir de hukuk?

 

C.A: Bilkent Üniversitesini tercih etmemin sebebi;  alanında uzman çok güçlü bir akademik kadroya sahip ve uluslararası da tanınan bir üniversite olması. Eğitim kalitesinin ve öğrencilere sağladığı akademik imkânların yanı sıra sosyal anlamda da pek çok olanaklar sunan bir üniversite olması. İç mimarlığı seçmemin sebebi ise; lise yıllarından itibaren yeni ve farklı bir şeyler ortaya çıkarmaya, yaratıcılığa ve estetiğe olan merakım.

Üniversite eğitimim sırasında aynı zamanda politik ve sosyal alanlara da ilgim arttı ve hukukun hayatın her alanında karşımıza çıktığının ve aslında herkesin bilmesi gereken bir alan olduğunun bilincine vardım ve hukuk okumaya karar verdim.

 

GB: Önce hukuk okumuş olsaydınız sonra ikinci üniversite olarak iç mimarlık okur muydunuz?

 

C.A: Evet okurdum. Çünkü mimarlığa ve sanata yatkın bir yönümün olduğunu düşünüyorum.

 

 

GB: Mezun olduktan sonra kısa süreli de olsa bir çalışma hayatı söz konusu oldu mu?

 

C.A: Evet, bir mimarlık firmasında çalıştım. Şu anda da zaman zaman home office projeler yapıyorum.

 

GB: Çalışma hayatının ardından ilginizin hukuka yönelmesine neler etki etti? Üniversite sınavına tekrar hazırlanma süreci ve devamı nasıl gelişti?

 

C.A: Hukuk,  ilgimi çeken ve sevdiğim bir alan. Dolayısıyla katıldığım panellerde birçok hukukçuyla tanışmam da beni hukuk okumaya cesaretlendirdi diyebilirim.

 

GB: Hukuku bitirdikten sonra hangi alanda, hangi kurumlarda, ne pozisyonda çalışmayı düşünüyorsunuz? Akademide devam mı; yoksa avukatlık, hâkimlik, savcılık mı?

 

C.A: Hukuku bitirdikten sonra Uluslararası Ticaret alanında uzmanlaşmak istiyorum. Hâkimlik ya da savcılık düşünmüyorum.

 

GB: Bir iç mimar gözüyle, Bilkent’teki yapılar hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

C.A: Bilkent’te bazı binalardaki sınıflar fonksiyonel anlamda daha iyi tasarlanabilir ve yenilenebilir diye düşünüyorum. Ergonomik açıdan bazı sınıflardaki masa ve sandalyeler çok konforlu değil ve dersin verimliliğini arttırmak açısından bunlar daha özel olarak tasarlanabilir. Amfilerde ise sesin akustiği için,  bir takım duvar malzemeleri ve tavan tasarımlarıyla, daha uygun bir ses dağılımı sağlanabilir. Bir de sınıflarda aydınlatma tasarımı mevcut oturma düzenine göre özel olarak yapılmalı diye düşünüyorum. Estetik açıdan da daha sıcak ve eğlenceli mekânlar yaratılabilir.

Dış Görünüş itibariyle ise en güzel yapıların İç Mimarlık binası ve Hukuk binası olduğunu düşünüyorum.

 

GB: Bir hukukçu olarak, geçtiğimiz aylarda Fransa’da senatodan geçen sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasaya dair neler söylemek istersiniz? Düşünce ve ifade özgürlüğüne getirilen bu yasağın özgürlüklerin beşiği olarak düşünülen bir ülkede söz konusu olması, size ne düşündürüyor?

 

C.A: Öncelikle soykırım bir ırkın sistematik olarak yok edilmesidir. Araştırmacıların da çeşitli ülke arşivlerinden belgelerle ortaya çıkardığı üzere 1915’te yaşanan olaylar bir soykırım değildir. Osmanlı savaş halindeyken, Ermeniler Ruslarla işbirliği yaparak, Türk illerinde isyanlar çıkardılar ve katliamlara giriştiler. Bunun üzerine Osmanlı hükümeti yönetime karşı gelenler için tedbir almak amacıyla Tehcir Kanunu’nu çıkardı. Burada sistematik olarak bir ırkın yok edilmesi söz konusu değildir. Düzeni sağlamak amacıyla çıkarılan bir yasa doğrultusunda hareket edilmiştir. Fransa’nın bunu bir soykırım olarak nitelendirmesi ve böyle bir ifade özgürlüğüne kısıtlama getiren yasa çıkarmasının altında tabi ki politik bir takım nedenler ve emeller yatmaktadır. Emperyalist ülkelerin özgürlük anlayışının sadece kendi çıkarlarına hizmet ettiğini düşünüyorum. Avrupa’nın çifte standardı bu konuda olduğu gibi AB ye girme konusunda Türkiye üzerinde oynadıkları oyunlarda da görülmektedir.

 

GB: Bundan yirmi sene sonra kariyer, özel yaşantı, hobiler ve diğer her şey anlamında kendinizi nerede görüyorsunuz?

 

C.A: Kariyer anlamında aldığımız eğitimin kalitesi ve bize edindirdiği iyi bir yabancı dil sayesinde iyi yerlere gelebileceğimi düşünüyorum.

 

GB: İç mimarlıktayken en sevdiğiniz ders ve hocalar kimlerdi?

 

C.A: İç mimarlıkta en sevdiğim ders;  Tasarım dersimiz olan İç Mimarlık Stüdyosuydu. Hem İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde hem de Hukuk Fakültesi’nde,  akademisyenlerin hepsinin kendi alanlarında çok iyi ve donanımlı olduklarını düşünüyorum.

 

GB: Şu an hukukta en sevdiğiniz ders ve hocalar kimler?

 

C.A: Ceza Hukuku ve Borçlar Hukuku derslerini seviyorum.

 

GB: Geçmişte veya şu anda aktif olarak yer aldığınız bir Bilkent öğrenci kulübü var mı?

 

C.A: Geçmişte tiyatro kulübünde yer aldım. Şu anda aktif olarak yer aldığım bir öğrenci kulübü yok.

 

GB: Gazete Bilkent okurlarıyla paylaşmak istediğiniz bir Bilkent anınız var mı?

 

C.A: Şu anda aklıma gelmiyor:)

 

GB: Bir mezun olarak iç mimarlık öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

 

C.A: İç mimarlık öğrencilerine mutlaka tasarım ve mimarlık dergilerini veya web sayfalarını takip etmelerini, yeni malzemeler konusunda araştırmalar yapmalarını öneriyorum. Bu araştırmalar, tasarımı hem fonksiyonel hem de estetik anlamda geliştirmek için çok önemli.  Bir de tasarımı somut olarak ortaya koyabilmek ve başkalarına sunabilmek için Autocad ve en önemlisi de 3dsMax programlarını çok iyi öğrenmelerini öneriyorum.

 

 

Bu güzel sohbet ve vaktini bize ayırdığı için Ceren Abalıoğlu’na teşekkür ediyor ve Gazete Bilkent ailesi olarak mezunumuza parlak bir gelecek diliyoruz.


Leave a Reply

3 comments

  1. Özlem

    Ben Adana çukurova üniversitesinde iç mimarlık kazandım ama hukuk okumayı daha çok istiyorum. İç okurken 1. Sınıfta yatay geçiş ile hukuk fakültesine geçebilir miyim? Tm puanım hukuk için Yeterli değil ortalama ile bunu yapabilir miyim. Bilgi olan varsa yardımcı olabilir misiniz?

  2. berk

    Hayır iç mimarlık ile hukuk çok farklı dallar. Geçemezsiniz malesef

  3. C.

    Merhaba, ceren Abalıoğluna nereden ulaşabiliriz ? Danışmak istediğimiz bir kaş nokta var kendisine ?