Hakan Fidan, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümün’den hem yüksek lisans hem doktora mezunudur.
Son dönemde medyanın en çok tartıştığı isimlerin başında Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüten Hakan Fidan geliyor. Oslo görüşmeleriyle adını bütün Türkiye’ye duyuran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkında ‘Sır Küpüm’ dediği Hakan Fidan attığı her adımla Türkiye’nin gündemine yön vermeye devam ediyor.
Fidan’ın yürüttüğü görevlerin en başında 8 Şubat’ta yapılan Oslo görüşmeleri geliyor. Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) temsilcileriyle Türkiye Devleti yetkilileri arasında Norveç’in başkenti Oslo’ da yapılan müzakerenin konuşmaların yer aldığı iddia edilen ses kaydı, 13 Eylül 2011’de Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) internet sitesinde yayınlandı. Özel temsilci sıfatıyla Oslo ‘da bulunan Hakan Fidan’ın PKK temsilcileriyle görüştüğü ileri sürüldü. Olayların ardından Oslo görüşmeleri hakkında bilgisine başvurulmak üzere, 7 Şubat 2012 tarihinde KCK soruşturmasını yürüten Başsavcı Sadrettin Sarıkaya tarafından ifadeye çağrıldı. 15 Mayıs 2012’ de değiştirilen gece yasasıyla ifade vermesine gerek kalmadı. Yasayla birlikte MİT mensuplarının görevleri kapsamındaki konularla ilgili ifade vermesi Başbakanlık iznine bağlandı.
Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olan Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara’da doğdu. 1986’dan 2001’e kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde astsubay olarak sayısız görevde bulunan Fidan, daha sonraki dönemde askerlik görevinden istifa etti. Almanya’da NATO’da görev yaptığı sırada üniversite eğitimini tamamladı; ABD askerlerinin yurtdışında eğitimlerini sürdürmeleri amacıyla kurulmuş olan University of Maryland University College Europe’ dan yönetim ve siyaset bilimi alanlarında lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde “İstihbarat ve Dış Politika: İngiliz, Amerikan ve Türk İstihbarat Sistemlerinin Mukayesesi” isimli teziyle master yaptı. 2006’da ise bu sefer “Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı” başlıklı teziyle yine üniversitemizde doktorasını tamamladı. Askerlik görevinden ayrıldıktan sonra ilk işi olarak, ilerde AKP milletvekili olacak olan Suat Kılıkoğlu’nun bıraktığı Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’ndeki siyasi ve ekonomik danışmanlık görevini devraldı. Aynı dönemde Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda, Cenevre’de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü’nde ve Londra’da Teknoloji Araştırma Merkezi’nde akademik çalışmalarını sürdürdü. 2002’den 2004’ e kadar ise Hacettepe ve Bilkent Üniversiteleri’nde yarı zamanlı olarak Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ders vermeye devam etti.
Siyasi kariyerin ilk mihenk taşı 2003’te Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlık görevi oldu. TİKA, o dönem başbakan yardımcısı ve dış işleri bakanı olan Abdullah Gül’e bağlıydı. Hem Dışişleri hem de istihbarat birimleriyle işbirliği halinde olan TİKA, Fidan yönetiminde, Orta Asya başta olmak üzere Türkiye’yle kültürel bağı olan bütün ülkelerle iyi ilişkilere kurmaya çalıştı. Fidan, özellikle Afrika’da gerçekleştirdiği atılımlar sayesinde 2006 yılında TASAM’ın Stratejik Vizyon Sahibi Bürokrat Ödülü’nün sahibi oldu. TİKA’daki başarılarından dolayı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Kasım 2007’de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine getirildi. 2008 yılının Kasım ayında ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.
17 Nisan 2009’da ise Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner’in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı görevine atandı. Bu görevi yürüten en genç isim oldu. Genelde korgenerallerin başkanlığa getirildiği MİT’te Sönmez Köksal’dan sonra dışarıdan teşkilatın başına atanan ikinci isim oldu.
Mezunumuza görevinde başarılar diliyoruz.