2005 yılında mezun olan (MBA) Nehar Eren yaklaşık 20 yıldır Uzak Doğu sporlarıyla uğraşmaktadır. Spora merakı lisede başlayan Eren öncelikle judo, karate ve aikido karması bir stil olan jukado ile uğraşır. Nehar Eren’in Wing Chun ile tanışması Wing Chun’un self defense özelliği ve felsefesi olur. Yurtiçinde çok iyi bir eğitim aldıktan sonra Amerika ve Meksika’da çok başarılı Wing Chun ustalarından eğitim alır. 1977 doğumlu olan Nehar Eren, Uzak Doğu’nun sokak dövüşü filmleriyle büyüyen nesilden. Bu yüzden vizyondaki sinema filmlerinin genç jenerasyonları büyük ölçüde etkilediği kanaatinde. Buradan yola çıkarak sinema filmlerinde salt dövüş sahnelerinin izletilmesinden ziyade o sanatın felsefi ve eğitici yönünün izleyiciyle buluşturulması gerektiğini düşünüyor. Bilkent’te bitirdiği MBA’nın, kendisine araştırma yeteneği kattığını ve doğru bilgiye ulaşabilmeyi öğrettiği görüşünde. Şimdilerde ODTÜ’de spor yöneticiliği doktorası yapan Nehar Eren’in en büyük hayali bir Wing Chun spor okulu açmak.
Wing Chun hakkında
Wing Chun, Bruce Lee’nin de hocalığını yapan Yip Man‘a gelinceye kadar aile içinde ve şifahi yolla öğretilen bir sanat olduğundan tarihine ilişkin dokümanlar bulunmamaktadır. Bu da Wing Chun’un kökeni hakkında efsanevi ve romantik anlatılara yol açmıştır.
Wing Chun’un en önemli prensibi bir tehlike anında olabilecek en kısa sürede, gösterişli olmayan etkili ve sade tekniklerle doğrudan rakibi etkisiz hale getirmektir. Wing Chun pratisyenleri yaptıklarının diğer savaş sanatları gibi görsel ağırlıklı bir sanat olmadığını, hayatta kalma mücadelesi olduğunu savunurlar.
Sistemde, doğal olmadığı ve rakibe saldırması için açık bir pozisyon verdiğinden baş bölgesine yüksek tekmeler yoktur fakat alt ve orta seviyeye tekme teknikleri bulunmaktadır. El tekniklerinde savunma ve saldırı aynı andadır. Zincirleme yumruk tekniği rakibe birbiri ardı sıra yumruk atmayı mümkün hale getirmektedir. El ve ayakların bir bütün içinde sürekli kullanılmasıyla rakip hem şaşırtılır hem de karşılık veremeyecek derecede darbe almasına yol açar.
Yazımı Nehar Eren’in hünerlerini gösterdiği bir videoyla sonlandırıyorum.