Bu ay mezunlar köşemizde Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları çiftimiz Çiğdem Ayağ Biçer ve Sinan Biçer ile röportaj yaptım. Üniversitede tanışan ve evlenme kararı alan mezun çiftimiz, Amsterdam’da yaşama kararı almalarında etkili olan koşulları, Bilkent Üniversitesi’nin kendilerine katkılarını ve üniversitemizin hayatlarına olan etkilerini bizlerle paylaştılar.
Merhaba. Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Mezuniyet sonrasında, Management/Sales Trainee programı ile birlikte bankada çalışmaya başladık. Şu anda yurtdışında Bankacılık sektöründe kariyerimizi sürdürüyoruz.
Okumuş olduğunuz bölümü seçme sebebiniz ne idi?
Çiğdem Ayağ Biçer:Kulüp aktivitileri, sinema geceleri, festivaller, olmazsa olmaz diyebileceğimiz bowling/bilardo turnuvalarına katılma imkanı bulduk.
Sinan Biçer: Ayrıca üniversitesiden bağımsız; baterist olarak müzik gruplarında yer aldım.
Erasmus, Exchange gibi öğrenci değişim programlarına katıldınız mı ? Eğer katıldıysanız bu program size neler kattı ?
Katılmadık.
Üniversite hayatı sizde ne tür değişikliklere sebep oldu?
Bireysel ve grup halinde yapılan çalışmalar/sunumlar; hem bireysel olarak araştırma, öğrenme, zamanında iş yetiştirme, hem de grup halinde anlaşma, birlikte hareket edebilme ve görev paylaşımı gibi iş hayatında önemi olan değerlerin daha da geliştirilmesinde katkıda bulundu.
Üniversite hayatınızda yaşadığınız veya unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Özellikle sınavlardan 1 saat önce, herkes tarafından toplanılıp anlatılanların ve konu ile ilgili yapılan paylaşımlar; günlerce çalışılan notlardan daha akılda kalıcı oluyordu ve sınav öncesi son tekrarlarımızın sınavda çıkma olasılığı çok daha fazlaydı. Bu süreçte birlikte geçirilen zaman da oldukça keyifli ve verimli oluyordu.
Bilkent’i 3 kelime ile tanımlayın dersek; bu kelimeler neler olurdu?
Öğretim kalitesi, sosyal aktiviteler, arkadaşlık.
Bilkent’te en sevdiğiniz hoca ve ders hangisi idi?
İspanyolca dersi – Engin Karacaören ve Tarih dersi – Emel Akal
Yurtdışına yerleşme kararı alırken hangi koşulları göz önünde bulundurdunuz?
Yurtdışı tecrübesi edinmek istedik ve farklı kültürler/kişiler tanıyarak etrafa, olaylara farklı gözle bakabilmeyi, bakış açılarımızı genişletebilmeyi amaçladık. Yurtdışında yaşamak, kendini sürekli olarak ve farklı açılardan geliştirebilme imkanı sunuyor.
Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?
Bankacılık/Finans sektörü alanında yurtdışı tecrübesi edinerek, kariyer alanında istediğimiz, hedeflediğimiz başarıya ulaşmayı ve ilerleyen zamanlarda başarılarımızın etkilerini görmeyi planlamaktayız.
Bilkent mezunu olmanın size ne tür avantajlar sağladığını düşünüyorsunuz?
Eğitim kalitesi ile tanınan üniversitelerden biri olması nedeni ile Bilkent mezunu olarak iş hayatına 1-0 önde başlamamız ve kendi alanlarında uzman kişilerden ders alabilme imkanımızın olması okulumuzun bize sağladığı avantajlar diyebiliriz.
Bilkent öğrencilerine sosyal ve akademik hayatı dengelemeleri için önerileriniz var mı?
Günümüzde özellikle network’ün giderek önem kazanması nedeni ile, öğrencilerin hem akademik çalışmalar hem de kulüp çalışmaları gibi sosyal aktiviteler ile network oluşturmaları ve not ortalamasının da iş başvuru/master-doktora başvuru sürecinde belirleyici bir kriter olduğunu dikkate almalarını öneriyoruz. Ayrıca akademik başarı yanında sosyal etkinliklere de gereken önemi vermeleri ile çok daha donanımlı olarak mezun olabileceklerini belirtmek isteriz.
Bilkent’e yeni başlayan öğrencilere (özellikle kendi bölümünüzdeki) tavsiyeleriniz nelerdir?
Genel olarak 4, hazırlıkla beraber 5 sene diye düşünürsek üniversite hayatını; bu süreci, olabildiğince keyif alarak geçirmelerini tavsiye ederiz. Farklı sektörlerde staj yaparak, ileride yapmak istedikleri iş sektörü konusunda daha rahat karar verebilirler ve üniversiteden mezun olduklarında belli bir iş tecrübesine sahip olarak iş hayatına adım atabilirler.