Bu anayasaya kuyruk lazım!

Bu anayasaya kuyruk lazım!

Türk siyasi tarihinde bir ilke daha imza atıldı. Türkiye’nin ilk siyasi hayvan partisi kuruldu. Dünyada örnekleri olan bu siyasi hayvan partisinin en önemli örneği Hollanda’da Partij voor de dieren. Hollanda’da dördüncü kez genel seçimlere katılan Hayvan Partisi iki milletvekili çıkararak 2006’daki başarısını geçen sene de tekrarladı .

Türkiye ise bu oluşumla yeni karşı karşıya geldi. “Bu anayasaya kuyruk lazım” sloganıyla siyasette farklı bir bakış açısı getirdiler. Düzenin ve ideolojilerin sadece insanlar için değil diğer canlılar için olduğunu savundukları manifesto yayınladılar. Bu kadar insan partisi içinde, onların kurdukları partinin adı Hayvan Partisi… Kendilerini şöyle tanımlıyorlar: ”Biz hayvanları sevelim, sevdirelim amacıyla toplanmış bir grup değiliz. Amacımız, insan merkezli işleyen dünyada unuttuğumuz, görmezden geldiğimiz, zarar verdiğimiz diğer canlıları gündeme taşımak. İneklerin yaşama hakkını savunmak adına kimseyi vejetaryenliğe davet etmiyoruz. Hedefimiz, size sebze yemeklerinin güzelliklerini anlatmak değil; kesimhanelerde hiçbir etik değere göre açıklanamayacak durumda acı çeken ineklerin hayatlarını iyileştirebilecek politikalar üretmek. Evet, çoğumuz hayvanları çok seviyoruz. Ama bunu bir ön şart olarak önünüze koymuyoruz. Tek istediğimiz, hepimizin dünyaya fırlatılmış varlıklar olduğumuzu ve biçimlerimizin varlığımızın önemini ya da değerini belirlemediğini herkese hatırlatmak. Sonuçta, kendimiz için istemediğimizi bir başka varlık için de istemiyoruz ve uğradıkları kötü muameleye, haksızlığa karşı seslerini Türkçe, İngilizce ya da herhangi bir insan dilinde ifade edemeyenlerin adına diğer insanlarla yaşam kontratları yapmaya yelteniyoruz. ‘ Yaradılanı severiz yaradandan ötürü’ dendiğinde gözümüzün önünde sadece insanlar canlanmıyor. ‘Dikkat geyik çıkabilir’ (yani yolunuza geyik çıkabilir. Siz de çarpıp kaza yapabilirsiniz. Bu, size ve arabanıza zarar verebilir) tabelalarını söküp yerlerine ‘Dikkat Geyiklerin yaşam alanından geçiyorsunuz’ (yani bu yol geyiklerin yurdunun ortasında geçiyor. Dikkatli olun ve hiçbirine zarar vermeyin) tabelaları asmak istiyoruz. Bir de avcılığa ve kürke fena halde karşıyız.” diyerek samimi bir şekilde kendilerini ifade eden mütevazi bir oluşum. İdeolojileri hoşunuza gittiyse ve sizde bu sıra dışı siyasi oluşumun parçası olmak istiyorsanız partinin aradığı bir kaç insani özellik var.

Hayvan Partisi’ne üye olmak için; Evinizde bir hayvanla yaşıyor olmak zorunda değilsiniz. Sokakta gördüğünüz kedilerin gıdısını, köpeklerin göbeğini okşamak durumunda da değilsiniz. Hatta genel olarak hayvanları hiç de o kadar çok sevme mecburiyetiniz yok. Hayvan Partisi’nin sizden beklediği tek şey, insan odaklı gözlüklerinizi çöpe atıp dünyayı sadece sizin türünüz için değil tüm türler için adaletin olması gereken bir yer olarak algılamanız. İneklerin size özel süt kaynakları olduklarına inanmıyorsanız, tavukların sizin için çalışan yumurta fabrikaları olduklarını ve günde normalden kat kat fazla yumurtlamaları için istiflenmelerinin normal olduğunu düşünmüyorsanız, maymunların doğanın bize sunduğu deney tahtaları olduğuna dair derin şüpheleriniz varsa ve bir insanın ölümüyle bir kedinin, bir eşeğin, bir fesleğen bitkisinin ölümü arasında aslında perspektif haricinde pek de fark olmadığını görebiliyorsanız, Hakaret etmek için Hayvan herif, Eşşoğlu eşşek,İt, Nankör kedi gibi ifadeler kullanmıyorsanız Hayvan Partisi’ne kolayca üye olabilirsiniz.

Bugünlerde ise yeni anayasaya, hayvan haklarıyla ilgili bir maddenin de eklenmesi için kampanya düzenlediler. Hayvan Partisi, bu kez bir fotoğraf yarışması düzenliyor :“Şehre hayvan gibi bakın…”Yarışmanın genel çerçevesini ise şöyle özetliyorlar :“Şehrimize hep aynı açıdan baktık. Aynı açıdan fotoğrafladık. Aynı açıdan kameraya aldık. Yaşadığımız yere, bu defa hemşerilerimiz kediler, köpekler ve farelerin açısından bakma zamanı…”Yarışma 4 kategoriden oluşup Kedi, Köpek, Fare, Güvercin gözünden yaşadığımız şehri farklı bir bakış açısın değerlendiriliyor. Yarışmada ki en önemli kural fotoğraf çekme açısı tek şart hayvanların bakış açısına uygun kareler yakalamak. Fotoğraflar renkli ya da siyah-beyaz olabilir herhangi bir filtreleme yapılmamış. Çektiğimiz fotoğrafları 20 Mayıs tarihine kadar instagrama yüklüyoruz. İlk aşamada jüri tüm instagram kullanıcıları olacak yani  yarışmaya katılanların %50’si instagram kullanıcılarının beğenileriyle belirlenecek. İkinci aşamaya kalan fotoğraflar arasından dereceye kalanlar ise Atlas Dergisi ve Hayvan Partisi temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından belirlenecek ve 13 kategoriye ayrılan ödüllerin sahipleri belirlenecek.

Kampanya hakkında ayrıntılı bilgi almak için http://www.hayvanpartisi.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Leave a Reply