Erken Sönen Bir Umut Işığı; SYRIZA

Bildiğiniz gibi geçen ay yapılan seçimlerde SYRIZA birinci parti olarak Yunanistan’ın hükümet koltuğuna oturdu. İtiraf etmek gerek, zor bir görev aldı Çipras ; batan gemiyi kurtarmak…

Seçim propagandasında Yunan halkının belini büken kemer sıkma politikalarından ziyade, borcun bir kısmının silinmesi üzerinde duran Çipras,  gelinen noktada  Almanya başta olmak üzere AB’nin ”ağabeyleri” olan devletlere isteklerini kabul ettirebilmiş ya da ettirebilecekmiş gibi değil.

Bugün baktığımızda Çipras, yürürlükte olan mali yardım paketinin altı ay daha uzatılması isteğini, tüm ekonomiyi TROYKA’nın ellerine bırakarak, Yunanistan’ın belini büken önlemlere devam ederek, birliğin ekonomik çıkarlarına karşıtlık oluşturacak hiçbir davranışta bulunmayacağı güvencesiyle ancak dört ay olarak kabul ettirebildi. Dört ay sonrası yine belirsiz…

SYRIZA ideolojisi ya da  ekonomik vaatlerinin yanı sıra,  kadrosunda bulunan bakanların İsrail-Filistin meselesindeki İsrail karşıtı insancıl yaklaşımları ya da genel olarak AB’nin Rusya’ya karşı yaptırımları hakkındaki olumsuz görüşü ile de sıra dışı bir parti.

Gel gör ki, ülkenin içinde bulunduğu güç durumdan ötürü, partinin bütün bu değerli farklılıkları  sıradanlaşıp, daraltılıp, kesilip-biçilip, AB’nin elindeki minik siyah bir kutuya hapsedilecek gibi görünüyor.

Klişe olacak belki ama , ekonomik bağımsızlık yoksa size ait bir devlet yoktur. Diyebilirsiniz ki, bugünün küresel ekonomisinde hangi devlet tam bağımsız bir ekonomiye sahip. Evet, bilinen anlamda asla borç almayan, ithalat yapmayan devletler şu an mümkün değil ama ülkenizde parlamentodan daha güçlü bir TROYKA ya da Duyun-u Umumiye ‘de olmasın ki bir devlet politikanız olabilsin.bbc

Bugün Yunanistan belki İsrail ‘in  Siyonist uygulamalarına karşı yahut Rusya ile birebir ilişkilerinde hiçbir sorunu yok ve hatta dost olmak istiyor ancak şu an için komşu AB’ye muhtaç ve ne yazık ki bu durumda AB Parlamentosunda dahi Yunanistan’ın  fikir özgürlüğü yok.

Son birkaç senedir yazları yolum Yunanistan’a düşer oldu. Her yerde kepenkleri kapalı dükkanlar, vakti zamanında lüks yapılmış ancak elden geçirilme vakti gelmiş de geçmekte olan evler,zaten kısıtlı zamanda ziyaret etmek istediğimiz yerlere çabuk ulaşmak, yolda kaybolmamak amaçlı taksi kullanmamızın tuhaf karşılanması, mevcut iktidar ve daha ziyade Merkel’e  hakaret eden duvar yazıları ve daha niceleri. Yunanistan çok zor günler geçiriyor. Yunanistan bugün ilk kurulduğu zamanlardaki gibi büyük Avrupa devletlerinin desteğiyle hayatta kalan ancak karşılığında özgür iradesi olmayan/olamayan bir durumda.Yunan halkı SYRIZA ‘nın duygusal denilebilecek nitelikteki seçim propagandaları neticesinde, uzun zamandır ülkenin siyasi yaşamında benzeri görülmemiş bir partiyi yönetime getirdi. Ama ne yazık ki sorunlar oluştuktan sonra bazen çözüm yolları bellidir ve yönetimdeki farklı fikirleri ne yazık ki onlardan çok önce oluşturulmuş şartları değiştiremez.

Almanya ya da Fransa hiçbir borcu silmez silemez neden silsin? AB’nin ama daha ziyade kendi ülkelerinin ekonomik çıkarlarını neden riske etsin? Neden karşılık görmeden Yunan halkına para dağıtsın? ”Aynı birlikteyiz”, ”biz dostuz” gibi kavramlar  yetersiz. Ekonomik açıdan birliğin üç-dört büyük ülkesinin de diğerlerine ihtiyacı olduğu gerekçesi de uzun vadede geçerşiz. AB var evet, bunun belli başlı ülkeleri var İngiltere, Fransa, Almanya gibi. Birlik içerisinde sadece o üçü-dördü dost ,sadece onlar eşit. Mevcut koşullar altında  Çipras umudu da  suya düşmeye mahkum görünüyor.

RESİMLER

ımg.bugun.com.tr

www.bbc.co.uk

 

Leave a Reply