7 Haziran genel seçimlerine 2 aydan az bir süre kaldı. Seçimlere girecek partiler de aday listelerini 7 Nisan günü Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiler ve resmi olarak seçim yarışı start aldı. Her partide sürprizler vardı, listeye girenler, üstü çizilenler veya alt sıralarda kalanlar.
Aday listelerinin teslim edileceği 7 Nisan’a kadar da bazı partiler ittifak için kapı çalmaya, görüşmeye başlamışlardı ki bu uzun süreçte sadece iki parti ittifakta karar kılabildi. Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi genel seçimlere Saadet Partisi adı altında girmek üzere ittifak gerçekleştirdiler ve bu ittifakın adı Milli İttifak oldu.
Seçimlere dair bir gerçek var ki %10’luk seçim barajı halkın gerçek iradesine tam anlamıyla ipotek koymakta. Bu sebeple baraj sıkıntısı çeken ve kendi deyimleri ile ülkenin istikbalini düşünen bazı partiler ittifak için genel merkezler arasında mekik dokudular. Tabii ittifak kolay iş değil, birden çok siyasi partinin seçimlerde izlenilecek yol haritası ve aday belirlemede anlaşması demek. Böyle oluncada ister istemez anlaşmazlıklar çıkıyor.
7 Haziran genel seçimleri için ilk ittifak haberleri yaklaşık bir buçuk ay önce MHP-SP-BBP arasında olacak diye çıkmıştı. Bunun üzerine bazı araştırma şirketleri de anketlerini bu ittifakı göz önüne alarak yaptılar. Seçimlere daha üç ay varken böyle bir ittifak %20-22 bandında seyrediyordu.
Sanırım böyle bir ittifakın oluşmasını AKP kanadından başka herkes isterdi ama gelin görün ki Devlet Bahçeli böyle bir ittifaka girmek istemedi.
Devlet Bahçeli’yi anlamak gerçekten zor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile çok kolay bir şekilde çatı aday belirleyen ve anlaşan Bahçeli’nin SP ve BBP ile ittifaka yanaşmaması ilginç.
AKP’nin seçmen kitlesi bazında yumuşak karnı milliyetçi-muhafazakar oyları. Bu kesim, memnuniyetsiz ve adres bulamadığı için tereddüte düşmüş seçmenlerden oluşuyor. MHP’nin çatı olacağı böyle bir ittifak bu seçmen grubuna büyük bir alternatif oluşturabilirdi. Ama ben inanıyorum ki, yine milliyetçi-muhafazakar oylardan SP-BBP ittifakına kaymalar olacaktır.
SP ve BBP kadroları çalışmalarına başladılar ve aday listelerinde son rötuşları yaparak YSK’ye teslim ettiler. Milli İttifak oluşması ile beraber sosyal paylaşım sitelerinde partililer ittifak barajı yıkacak paylaşımlarında bulunarak %10’luk barajı geçebileceklerine inandıklarını gösteriyorlar.
Milli İttifak’ın aday listesinde SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak İstanbul 1.Bölge 1. Sıradan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara 2. Bölge 1. Sıradan aday oldular.
Listede bir sürpriz de göze çarpıyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’da Mardin 1. Sıra milletvekili adayı.
Bugüne kadar birçok ittifak yapan partiler seçimlere girdiler. Bazıları istediklerini aldılar, bazıları ise hüsranla sonuçlandı. SP ve BBP’nin oluşturduğu Milli İttifak’ın nasıl bir hava yakalayacağı ve ne kadar oy oranına ulaşacağını ilerleyen günler gösterecek.
Hayırlı olması dileğiyle.