4 Mayıs 2016

4 Mayıs akşamı bütün gözler Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Saray’ında gerçekleştirdiği ikili görüşmedeydi. Başbakan Davutoğlu’nun istifa edeceği söylentileri gündeme bomba gibi düşmüştü. 2016 yılının belki de en kritik dakikalarıydı. İstikrar diyerek yola çıkmış bir parti, 1 Kasım seçimlerinden alnının akıyla çıkmış ve tek başına iktidara gelmişti. Seçimden tam 6 ay sonra ise Başbakan’ın istifa etme ihtimalini tartışır olmuştuk. 2016 gerçekten tuhaf bir yıl oluyordu. Daha sonra bugün kimilerince “4 Mayıs Saray Darbesi” olarak anılacaktı.

5 Mayıs 2016

Başbakan Ahmet Davutoğlu beklenen açıklamayı yaptı. Açıklamasında “Yaptığımız istişarelerle 22 Mayıs günü olağanüstü kongreye gitme kararı aldık.” dedi. Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada hiçbir spekülasyona yer olmadığını belirterek Cumhurbaşkanı ile aralarındaki bağı insani kardeşlik hukuku olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı aleyhine tek bir söz söylemeyeceğinin altını çizdi. Yine konuşmasında “yoldan önce yol arkadaşı” diyerek parti içerisinde anlaşmazlıklar olduğunu ima etti. Partinin birliği için Genel Başkanlığa aday olmayacağını ifade etti. Her ne kadar hiçbir spekülasyona yer yok dese de Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarından kırgın olduğu anlaşılıyordu. Kimilerine göre bu sonuç zaten bekleniyorduysa da kimilerine göre ne olduğu anlaşılamamıştı. Perde arkasında birşeyler yaşanmıştı ve Ahmet Davutoğlu Başbakanlık’tan ve Genel Başkanlık’tan vazgeçmişti. Tüm bu yaşanılanlar birtakım soru işaretlerini de beraberinde getirdi. AK Parti’de neler oluyordu ? Bir sonraki Başbakan kim olabilirdi ? Neden Ahmet Davutoğlu görevini bırakmıştı ? İşte bütün bu sorulara cevap aranacağı bir döneme girilmişti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Milletvekilliği Adaylığı

Cumhurbaşkanı’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 7 Haziran Genel seçimlerindeki milletvekili adaylığına karşı çıkması anlaşmazlıkların ilkiydi. Cumhurbaşkanı bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

[miptheme_quote author=”” style=”boxquote text-center”]Hakan Fidan’ın adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. Ancak, bu Sayın Başbakan ve hükümetin kararıdır. Ben karışamam.[/miptheme_quote]

Bu açıklamanın ardından Hakan Fidan adaylıktan çekildi. Ahmet Davutoğlu her ne kadar anlaşmazlık yok dediyse de 4 Mayıs 2016’ya uzanan sürecin ilk adımı atılmıştı.

Şeffaflık Paketi

Davutoğlu’nun açıkladığı Şeffaflık Paketinde siyasi partilere yapılacak yardımların herkes tarafından görülebilecek olması, Meclis’te grubu bulunan grup başkanvekillerinin, il başkanlarının da dahil olmak üzere mal bildiriminde bulunmak zorunda olması gibi çeşitli düzenlemeler yer alıyordu. Aslında 17-25 Aralık soruşturmasından sonra belki de atılacak önemli bir adımdı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan paketteki bir çok düzenlemenin zaten Başbakanlığı sırasında çıkarttığı genelgeyle düzenlendiğini, ekonominin de dikkate alınması gerektiğini belirterek “Bu tip şeyler açıklanmadan önce birlikte bir istişare yapılması yararlı olur.” dedi.

Dolmabahçe Açıklaması

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti barış sürecine ilişkin ortak bir açıklama yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha sonra yapmış olduğu açıklamada böyle bir şeyden haberinin olmadığını ve bu olaya olumlu bakmadığını belirtti.

Koalisyon Hükumeti

7 Haziran seçimleri sonucunda AK Parti tek başına hükumet kuramayınca koalisyon ihtimalleri konuşulmaya başlandı. Davutoğlu koalisyona sıcak bakarken Cumhurbaşkanı Erdoğan koalisyonları eleştiren bir açıklama yaptı ve bu durum da bir anlaşmazlık olarak yorumlandı.

Başkanlık Sistemi

2015 ve 2016 gündemini sıkça meşgul eden bir diğer konu ise Başkanlık Sistemiydi. Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinden alınan sonuç neticesinde halkın kendilerine anayasa değişikliği için yetki vermediğini söyledi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Ağustos’ta “Türkiye’de sistem fiilen değişmiştir.” açıklamasını yaptı.

Akademisyenlerin Tutuklu Yargılanmaları

Birçok yerli ve yabancı akademisyenin imzaladıkları Barış için Akademisyenler Bildirisi sebebiyle tutuklu yargılanmalarının ardından Ahmet Davutoğlu, akademisyenlerin tutuksuz yargılanmalarından taraf olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 5 Nisan 2016 tarihinde yaptığı açıklamada”Bakıyorsunuz son zamanlarda, ‘akademisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın’ deniyor. Ne demek, suçluysa, eğer yargı buna hükmettiyse o da tutuklu yargılanacak.” dedi.

Atama Yetkisinin MKYK’ya Devredilmesi

İl ve ilçe teşkilâtlarını görevden alma ve atama yapma yetkisi Genel Başkan Yardımcısı tarafından Genel Başkan’ın onayıyla kullanılan bir yetkiydi. MKYK’da Cumhurbaşkanı’na yakın olduğu belirtilen 51 üyeden 47’sinin imzasıyla yetkinin MKYK’ya devredilmesi önerildi ve yetki devredildi. Bu durum Genel Başkan ve yardımcısının yetkilerini sınırlandırmış oldu. Kimilerince bu olay, parti içinde Genel Başkan’a karşı bir “muhtıra” olarak değerlendirildi.

Pelikan Dosyası

Sosyal Medyada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında anlaşmazlık olduğuna ilişkin bir yazı çıktı. Ahmet Davutoğlu’nun sorun yok dediği konuların hepsi bir sorun olarak bu yazıda dillendirilmişti: Şeffaflık Paketinden, Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığından, Dolmabahçe görüşmesinden, Başkanlık meselesinden bahsedilmişti. Ahmet Davutoğlu’nun sorunların sebebi olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı gördüğü ifade edilmişti. Pelikan Dosyası ile son nokta konuldu ve 4 Mayıs 2016 tarihine gelindi.

Yeni Başbakan Kim Olacak ?

Tüm bu yaşanılanların ardından yeni Başbakan’ın kim olacağına dair tartışmalar başladı. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, İsmet Yılmaz ve Numan Kurtulmuş’un isimleri de konuşuluyordu. Aslında Ahmet Davutoğlu’nun genel başkan seçilmesinin ardından yapılacak ilk Ak Parti olağan kongresinde MKYK listesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın anlaşamaması üzerine Genel Başkanlık için Binali Yıldırım ismi konuşulmaya başlanmıştı. Hatta 900 civarında imza toplandığı dahi söylendi. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakan liste üzerinde anlaştılar ve Yıldırım aday olmadı. Ahmet Davutoğlu Genel Başkan seçildi. Aslında bu anlaşmazlık neticesinde Binali Yıldırım isminin ön plana çıkmış olması hiç değilse konuşulması, yeni Başbakan’ın Binali Yıldırım olmasının sürpriz olmadığını gösteriyordu. Böylelikle yeni bir siyasi dönem de başlamış oldu.


Kaynakça

http://https://pelikandosyasi.wordpress.com/haber/ak-parti-mkykda-kritik-yetki-devri
http://www.hurriyet.com.tr/basbakan-davutoglu-kamuda-seffaflik-paketini-acikladi-27966072http://www.milliyet.com.tr/erdogan-seffaflik-paketini-/siyaset/detay/2000215/default.htm
http://www.milliyet.com.tr/dolmabahce-de-tarihi-aciklama/siyaset/detay/2021055/default.htm
https://www.youtube.com/watch?v=PIPMVu2Gvh4
http://t24.com.tr/haber/erdogan-hakan-fidanin-adayligini-dogru-bulmuyorum-sayin-basbakana-da-soyledim,286517

Leave a Reply