Yazı dizimizin sıradaki iki yazısında Anadolu’nun farklı liglerde, farklı bölgelerde veya farklı amaçlarda olursa olsun kardeşliğini koruyan takımlarını anlatacağız. Bu takımların kardeşliklerinin nasıl başladığını, kardeşliklerine yazdıkları besteleri ve kardeşliğin aktörlerinin günümüzdeki durumunu inceleyeceğiz. Büyük takımların kardeşleri olur, onları pilot takımlar olarak kullanarak futbolcularını geliştirirler, küçük takımlarsa yeni yeteneklerden yararlanarak başarı elde etmeye çalışırlar. Ancak iş Anadolu’ya girdiğinde oldukça farklılaşır. Anadolu’da karşılıksız yardımlar, mertlikler ve çıkarsız sevgiler ön plana çıkar; bu takımların hiçbiri birbirinden çıkar sağlamak adına yan yana durmaz, gönül bağı vardır aralarında ve bu bağ manevi bir bağdır, endüstrileşen takımlar ve taraftar grupları anlamaz.
ERZURUMSPOR- ELAZIĞSPOR
Kaytan bıyık bura bura
Gakkoş, Dadaş sıra sıra
Elazığ’da Çayda Çıra
Erzurum’da Bar Meydanı
Doğu Anadolu’nun iki yiğit, iki mert halkıdır Dadaşlar ve Gakkoşlar. Doğu’nun babacan, yürekli ve şehirlerine sevdalı erleridir. Dadaşlar mavi ile beyaza, Gakkoşlar da bordo ile beyaza gönül verir. Türk futbolunun bu büyük iki takımı, Türkiye’nin bu iki büyük şehrinde boy gösterir: Erzurum ve Elazığ. Doğunun iki yıkılmaz kalesidir bu şehirler, tarih koktukları kadar futbol ve zafer kokarlar. Zaferler, şampiyonluklar, kupalar görmüş bu iki takım hem coğrafi olarak yakın olması hem de Doğu Anadolu’nun bekçileri olan yiğitlerin dostluğundan kardeş takımlar olurlar. Bu kardeşlik ki, ne bir olayla ne de maddi bir yardımla olur; gönül birliğidir bu kimselerde bulunmaz. Bir Dadaş da bir Gakkoş da doğduğun öteye bir diğerini kardeşi sayar. Sanmayın ki bu kardeşlikte destekler, yardımlaşmalar, fedakarlıklar olmamıştır. O kadar çoktur ki; anlatmaya sayfalar yetmez. Böyle büyük bir kardeşliğin taraflarından Elazığ ekibi, iki sene önce 2013-2014 sezonunda Süper Lig’e veda etti ve iki senedir PTT 1. Lig’de mücadelesine devam ediyor. Elazığ Atatürk Stadı’nı bir mabede çeviren Gakkoşlar kendi oyuncularını desteklemekle kalmayıp, yegane kardeşi Erzurum’u unutmayarak yad ediyor. Diğer kardeş ise biraz daha yaramaz çıktı. Erzurum ekibi, Süper Lig’e kadar yükselmesine rağmen üst üste lig düşerek 1. Amatör Lig’e indi ve ardından ligden çekildi. Bunun ardından Erzurum Büyükşehir Belediyespor adıyla geri döndü ve eski ruhunu yakalamak amacıyla BB Erzurumspor adını aldı. Üç senedir yoğun çabalar göstermesine ve son iki senedir playoff oynamasına rağmen Erzurum ekibi TFF 2. Lig biletini bir türlü eline geçiremedi ve bu sezon TFF 3. Lig 1. Grup’ta mücadelesine yeni bir sayfa açtı. Doğunun bu iki mihenk taşını bir gün Süper Lig’de, kardeş kardeşe mücadele ederken görmeyi, taraftarlarının birbirleriyle gururla hasret gidermesini iple çekiyoruz…
MALATYASPOR- ADANASPOR
Alem olmuş kolpa
Tek dost Malatya
Alayına gider
MalatyAdana, MalatyAdana…
Yakın bölgelerin, komşu illerin takımları ya dost olurlar ya düşman. Malatyaspor bunun en önemli örneklerinden biri. Bir komşusu olan Elazığspor ile düşmanlık sergilerken Adanaspor ile büyük bir kardeşlik yaşıyorlar. Tabii bunun temelinde geçmiş yaşanan olaylar yatıyor. İki komşu takım eğer büyük bir rekabet içine düşerse, deplasmana gitmek de kolay olduğu için kavgalar ve düşmanlık kaçınılmaz oluyor. Bunun yanında komşularından birinin işine yardımcı olmak ve birbiri için fedakarlık yapmak, komşular arasında büyük bir kardeşlik başlatıyor, tıpkı Adanaspor ve Malatyaspor gibi. Geçmişte Adanaspor’un Siirt Jetpaspor maçını cezası nedeniyle Malatya’da oynaması yaktı bu kardeşlik ateşini. Malatyalı taraftarlar komşusunun maçını tribünleri tıklım tıklım doldurarak izlediler ve son dakikasına kadar Adanaspor’u desteklediler. Bu gibi büyük bir iyiliğin ardından karşılıklı jestler devam etti ve Adanaspor- Urfaspor maçı Malatya’da, Malatyaspor- Karşıyaka maçı Adana’da tam dolu tribünlere oynadı ve yabancılık hissetmedi. Böylesine bir kardeşlik şu anda renk değiştirdi, 2010-11 sezonunda 1. Amatör Lig’e düşürülen Malatyaspor’un yerini Yeni Malatyaspor aldı. Sarı-kırmızı ekibin yerini alan yeni takım da hızla büyüyerek bu sezon 2. Lig’de şampiyon olarak PTT 1. Lig’e, kardeşi Adanaspor ve rakibi Elazığspor’un yanına geldi. Henüz Malatyaspor gibi Türkiye Kupası’nda üç yarı, iki çeyrek final görmüş, Süper Lig’de uzun süre kalmış bir Yeni Malatyaspor göremediysek de bu yolda emin adımlarla giden bir ekiple karşı karşıyayız. Adanaspor ise 5 Ocak Fatih Terim Stadı’nda uzun bir süredir devam ettirdiği 1. Lig serüveninde mücadele ediyor. Turuncu-beyazlı ekip geçen sene düşmekten zor kurtuldu ve ligi 14. sırada bitirdi. Her iki takım da birbirini çok özledi ve bu sene boyunca olacak iki maçta özlem giderecek ve bu sene ligde bir değil iki takım destekleyecek.
KARŞIYAKA- KARAGÜMRÜK
Karagümrüklüler haykırdı:
Engel değil mesafeler
Sana olan aşkımıza
Kardeşlerin hep yanında
Saldırsana KARŞIYAKA
Cevap verdi Karşıyakalılar:
Yemin Ettik Gelecek Güzel Günler
Yanacak meşaleler
Yine ağlayacak bütün rakipler
En büyük KARAGÜMRÜKLÜLER
Bu büyük kardeşlik bir İstanbul maçıyla başladı. O dönemlerde Karagümrük ile Karşıyaka beraber birinci ligde oynuyorlar ve Karşıyaka, Galatasaray maçı için İstanbul Karagümrük’teki stada giriş yapıyor. İzmir’den gelmiş 50-60 kişilik bir ekip de tribünden taraftarlarını desteklemek için hazır bulunuyor. Dönemin maçları aynı yerde peşi sıra oynandığı için Eskişehir taraftarı da yerini almış sıradaki maçı bekliyor. Maçın başlaması ile beraber Karşıyaka ile Eskişehir taraftarları arasında bir tartışma baş gösteriyor ve sesler epey yükseliyor. Bunun ardından stadın girişinde bulunan Karagümrüklüler Lokali’nden çıkan 9-10 delikanlı Karşıyaka tribününe gelerek onlarla tanışıyor ve bir muhabbet kuruluyor. Bunun yanında Eskişehirlilerle münakaşa devam edince 9-10 Karagümrüklü bu tribünün üstüne korkusuzca yürüyerek tribünün boşaltılmasını sağlıyor ve bu olaylardan sonra bir kardeşlik başlıyor. Bu kardeşlikte bir tesadüf söz konusu gibi görünse de aslında kan çekmiştir bu iki taraftar grubunu birbirine çünkü yaşam tarzları ve delikanlılığa verilen değerle Türkiye’de fark yaratan iki taraftar grubudur bunlar. Şimdi de bu kardeşlik yoğun ve kuvvetli bağlarla devam ediyor ve her iki kulübün binalarında ve ayrıca taraftar gruplarının toplanma yerlerinde bir diğerinin forması ve bayrağı yer alıyor. Vefa Stadı gibi Türk futbolunun mabetlerinden birinde mücadeleye devam eden Fatih Karagümrük bu sene 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele veriyor, geçen sene (2014-15 sezonunda) Centone Karagümrük adıyla 2. Lig Beyaz Grup’ta playoff biletini averajla kaçırdı ve 57 puanla 6. oldu. Karşıyaka ise uzun zamandır mücadelesini sürdürdüğü ve ne bir adım ileri ne de geri attığı PTT 1. Lig’de geçen sezon 45 puanla 9. tamamladı ve Alsancak Stadına bir playoff heyecanı dahi getiremedi. Her iki takım da bir üst lige çıkmak için büyük bir çaba harcıyor görünse de beklenen odur ki, bu istikrarla yerinde sayan Karşıyaka’nın kardeşine kavuşması için Fatih Karagümrük’ün bu sene ligini çıkmasını beklemesi gerekecek.