Bilkent’ te Yeni Bir Spor: Sayokan

Spor konusunda yeni bakış açılarına meraklı mısınız? Bilkent’in bitmek bilmeyen sınavlarından ve ödevlerinden bunaldınız ve sinirinizi, stresinizi atmak mı istiyorsunuz? Eğer cevaplarınız evet ise Bilkent’ te yeni bir spor oluşumu olan Sayokan ile tanışmanızın zamanı gelmiş demektir.

Benim de yeni öğrendiğim Sayokan, o kadar çok ilgimi çekti ki size bu sporu tanıtmak istedim. Sayokan, Dünya Savaşları Sanatları Federasyonuna bağlı ilk tescilli Türk savaş sanatıdır. Sayokan ne kadar yabancı bir kelime gibi görünse de aslında “Savaşçıların ve Kağanların Yolu” nun kısaltmasından oluşuyor. 2005 yılında resmiyetini kazanan Sayokan; Ankara, Kırıkkale, Aydın, Sivas, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de geniş bir coğrafyada yer almaktadır.

11903864_875090669226394_212040585829685677_n

Başkent platformundaki açıklamaya göre:

Sayokan, kökleri Orta Asya’ya dayanan Türklerin tarihinde bulunan bilgilerin derlenip, stratejileri oluşturulmuş, güç, kuvvet, dayanıklılık, hız ve çeviklik gelişmelerini en yüksek noktaya çıkartmayı amaçlayan bunu yaparken de sakatlanmayı ve hastalıkları en aza indirgemeyi planlayan ruhsal ve bedensel eğitim çalışma bütünü olan bir Türk savaş sanatıdır.

Kırıkkale ve Bilkent Üniversiteleri öğrencilerine ve öğretim üyelerine ve Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine Sayokan eğitimi veren Sedat Bozlak, Sayokanın amacını şöyle açıklıyor:

Sayokanın amacı eline kılıç alıp şiddete başvurmak değil; nefis ile savaşmaktır. Asıl önemli olan kişinin kendi ile başa çıkabilmesi, egolarını yenebilmesidir.

Sedat Bozlak’ın , Sayokan yapmaya başlamasının amacı kendi savaş sanatımız olması ve böylelikle kendi kültürümüzü daha iyi öğrenebileceği inancıymış. Bu açıklamasından sonra sayokan yapanların özel adları olduğunu belirtiyor: Sayokan yapan erkekler Alp, kadınlar ise Almila diye adlandırılan savaşçılardır.

Sayokan’da iki temel eğitim var: ilki Alagan diye adlandırılan mücadele savaşı, kahramanlık(Bagatur) oyunları; ikincisi ise Basagar olarak bilinen kişinin kendisini savunmasını öğreten eğitim türü. Her iki eğitim türü de Bilkent’te veriliyor.

252208_10151263475119581_1334790343_n

Sayokan eğitimi verilirken önce yarım saat ısınma hareketleri yapılıyor. Ardından tekniksel antrenman olan yumruk ve tekme atmanın temel teknikleri öğretiliyor ve  savunmanın nasıl yapılacağı öğretiliyor. Bu eğitimin tamamlanmasından sonra sağlık açısından oldukça önemli olan soğuma hareketleri yapılıyor.

Sedat Bozlak’ın anlattıkları içinde beni şaşırtan ise şu oldu, genelde yabancı öğretim üyelerinin Sayokan’a katılımı, öğrencilerden daha fazla oluyormuş. Bunun sebebinin Sayokan’ın yeterince toplumumuzda bilinmemesi olduğunu düşünüyorum. Umarım Sayokan hakkındaki farkındalık daha da artar.

 

Sedat Bozlak’a hem bilgilendirmesi için hem de fotoğrafları için teşekkür ediyorum.

 

Daha fazla bilgi için:

http://turksayokan.com/

Kaynakça:

http://www.baskentplatformu.com/guncel/bakan-kilictan-sayokana-tam-destek/

Leave a Reply