Spor Toto Süper Lig’in müstakbel gol kralı, Türk Telekom Stadyumu tribünlerinin sevgilisi, diğer kulüp taraftarlarının bile takdirini kazanmış bir isim Bafétimbi Fredius Gomis. Gelin hep beraber Senegal kökenli Fransız yıldızın hayat hikayesine, detaylı bir şekilde göz atalım.

Genç Gomis kısa saçlarıyla.

Gomis 6 Ağustos 1985’te Fransa’nın Toulon kentinde doğdu, Akdeniz’e kıyı ve köklü bir endüstri semti olan La Seyne-sur Mer’de büyüdü [1]. Ailesi Senegal vatandaşı olan genç Bafé futbol oynamaya şehrinin takımı Sporting Toulon’da başladı ve 15 yaşında St. Étienne gözlemcileri tarafından keşfedildi [1].

Gomis St. Étienne formasıyla.

Bu kulübün U17 ve U19 takımlarında forma giydikten sonra 2003’te B takımına, 2004’te de A takıma yükselerek profesyonel futbol hayatına adım attı; Ligue 2’deki ilk sezonunda ise 11 maçta forma giyip ilk golünü 19 yaşındayken Créteil karşısında kaydetti [2]. Aşağıda gördüğümüz gibi fizik olarak hızlı olması ve güçlü görünümünün yanı sıra, bitiriciliği ile de gelecek vadeden bir futbolcuydu.

İyi bir organizasyon ve şık bir gol.

2004-2005 sezonunda Ligue 1’de forma giymeye başladı ve sonraki sezonunda da bu ligdeki ilk golünü kaydetti [2]. Kadroda yeterli süreyi alamaması nedeniyle bir Ligue 2 ekibi olan Troyes ile kiralık sözleşme imzaladı, geri döndüğünde ise kadronun ayrılmaz bir parçası haline gelecekti. 2009 Temmuz’una kadar oynadığı St. Étienne’de 142 maçta 40 gole ulaşan siyahi yıldız, Olympique Lyon tarafından 13 milyon Euro karşılığında transfer edildi [2]. Bu transferi yaparken Fransa Milli Takım forması da giyen, elit klasmanda bir futbolcuydu artık.

Fransa Milli Takım formasıyla Bafétimbi Gomis ve Franck Ribéry.

Bilenler bilir, Fransa’da nazaran alt gelir grubunun yaşadığı banliyö tipi yerleşim yerlerinden çıkıp yeşil sahada yıldız haline gelen ilk isim kendisi değildi. Fakat diğer Afrika kökenli futbolculardan farklı olarak Fransa’yı benimsedi ve Milli Takım tercihini doğduğu yerden yana kullandı. Hatta bu durum sorulduğunda kendi durumunu bizim Alman-Türk futbolcuların durumuna benzeterek açıklıyor [3]. 2009’da Milli Takım antrenmanı sırasında Vazovagal Senkop hastalığına bağlı olarak yaşadığı bayılma ise kendisini yakından tanıyan seyircilerin aklında kalan, fakat karşılaşmak istemediğimiz görüntülerden.

Sağlık tedbirini aldı, ama hastalığın da kariyerini berbat etmesine izin vermedi.

Kariyerinin zirvesine Lyon’da ulaştı demek uygun olacaktır. St. Étienne ile UEFA Kupası’na katılıp Avrupa turnuvalarına adım atmışken, Lyon’a gelmesi ile Şampiyonlar Ligi sahnesinde de boy göstermeye başladı. Bu platformda yapılan en hızlı ‘Hat-Trick’ rekorunu da kırmayı başardı [4]. Les Gones (Çocuklar) formasıyla 178 maçta 64 golün altına imza atan yıldız oyuncu, 2014’te Premier League ekiplerinden Swansea City ile, bu sefer bonservissiz olarak, anlaştı ve adanın yolunu tuttu [2]. Buradaki iki sezonunda 64 maçta 16 gole ulaşan Gomis, 2016-2017 sezonu içinse kiralık olarak Marsilya yolunu tuttu ve performansını neredeyse iki katına çıkararak 32 maçta 20 gole ulaştı [2]. Bu serüvenlerin sonrasında 30’lu yaşlarına ulaşmış olsa da, bu bir Türk kulübüne transfer olması için büyük bir engel teşkil etmiyordu.

28 Haziran 2017 günü Igor Tudor, Cenk Ergün ve Dursun Özbek mutabakatında İstanbul’a gelen Bafétimbi Gomis, 2,5 milyon Euro (200.000 Euro şampiyonluk bonusu) bonservis bedeli ve 3,5 milyon Euro yıllık ücretle Swansea City’den Galatasaray’a transfer oldu [5]. Yeniden yapılanma içinde olan Sarı-Kırmızılılar Podolski’nin ayrılmasından sonra sansasyon oluşturacak bir transfer yapıyor, kendi ifadesiyle “25’ten fazla gol atacak santrafor” olarak Gomis’i getiriyordu [6] – fakat bu transferin lig kalibresinin üstünde olduğu sonra anlaşılacaktı.

Gomis Galatasaray için sağlık kontrolünden geçerken.

İlk resmi maçına Östersunds FK karşısında çıkan Gomis, bu maçta etkili bir performans ortaya koyamadı. Zaman içinde kadrosunda eksik olan mevkileri diğer transferlerle tamamlayan Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’in 2017-2018 sezonuna ise fırtına gibi bir giriş yaptı. Başrolde de beklenildiği gibi golleri ve asistleri ile Bafétimbi Gomis vardı. Her ne kadar devre arasına giderken yaşanan kötü seyir Tudor’u sona doğru götürse de, Gomis hala elinden geleni yapıyor, sahada kaldığı müddetçe basılmadık yer bırakmıyordu. Terim’in göreve gelmesi ile de yeri değişmeyen Galatasaray’ın ‘Siyah Aslanı’, Karabükspor maçında attığı 4 golle beraber gol krallığına da ambargo koymuş görünüyor.

Kişisel olarak kendisinin –Didier Drogba’dan sonra– taraftarla özdeşleşen nadir isimlerden olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hem kadro yapısı, hem de Terim’in başta olması sebebiyle, Galatasaray ile sonraki sezon Şampiyonlar Ligi arenasına çıkması gayet mümkün. 32 yaşında olması da bu formayla Cim Bom’un tarihinde iz bırakabilecek bir oyuncu olabilmesine imkan tanıyor. Fransa Milli Takımı’na geri dönmesi için kampanyalar düzenlenen Gomis de sadece Galatasaray’la şampiyon olmaya odaklandığını açıkladı [5], yani görünen şu ki, bırakın para odaklı oynuyor söylentilerini, Galatasaray’da bir yıldız yeniden doğuyor.

*Kapak resmi lequipe.fr adresinden, diğer resimler sırasıyla performgroup.com (goal.com), famousbirthdays.com, poteaux-carres.com, www.poteaux-carres.com, lefigaro.fr, talksport.com, img-fanatik.mncdn.com (fanatik.com.tr) sitelerinden alınmıştır.

Kaynakça

[1] http://www.poteaux-carres.com/mobi/article-C2220060730154849-6-ao%C3%BBt-1985-Naissance-de-Bafetimbi-Gomis.html

[2] https://www.transfermarkt.com/bafetimbi-gomis/profil/spieler/22388

[3] https://www.cnnturk.com/spor/futbol/bafetimbi-gomis-kendimi-fransaya-ait-hissediyordum

[4] https://www.fourfourtwo.com/news/gomis-usurps-newell-fastest-hat-trick

[5] http://www.fanatik.com.tr/2017/06/29/galatasaray-gomis-in-maliyetini-acikladi-1303751

[6] http://www.milliyet.com.tr/bafetimbi-gomis-galatasaray-25-galatasaray-2620594-skorerhaber/

Leave a Reply