“50. Yılda Şampiyonluk” parolasıyla yola çıkan bir yönetim, başarısız sonuçlardan sonra teknik direktör değişikliğinin çare olamadığı, inişli-çıkışlı bir grafik ve sonuç olarak yönetimin görevden çekildiği bir olağanüstü kongre var karşımızda. Bu yazıda Spor Toto Süper Lig İlhan Cavcav Sezonu’nun başında büyük beklentilerle yola çıkan Trabzonspor’un bu noktaya nasıl geldiğinden ve bundan sonrasından bahsedeceğiz.

Geçen dönem yapılan 3 adaylı seçimde kıl payı denebilecek bir farkla kazanan Muharrem Usta, Celil Hekimoğlu’nu geride bırakıp Trabzonspor başkanı seçilmişti. Yönetiminde Nevzat Aydın gibi bilinen isimler bulunduran Usta, Trabzonspor’un 50. yılı sebebiyle şampiyonluk mücadelesi verebilecek bir kadro oluşturmak istedi. Bu sebeple Çin’den Burak Yılmaz, Milan forması giyen José Sosa gibi yıldız isimler takıma katılırken, genç yetenek olarak da Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür gibi oyuncular gelecek vadediyordu. Fakat Ersun Yanal’ın takımı sezonun başında bekleneni veremedi.

Muharrem Usta sezon başında beklediği başarıyı elde edemedi.

Lig başında Galibiyet-Beraberlik-Mağlubiyet sırasıyla geçen 6 maçtan sonuncusunda Trabzon dramatik bir maça sahne oldu, 3-0 öne geçen Trabzonspor alt sıra ekiplerinden Alanyaspor’a ikinci yarıda yediği gollerle 4-3 mağlup oldu. Beklentilerinin karşılanamadığını gören Trabzon medyasında ve taraftarında homurdanmalar başlarken, Muharrem Usta da hocaya olan güvenini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Sonraki iki maçta da takım sadece 1 puan alıp Teleset Mobilya Akhisarspor’a 6-1 mağlup olunca, Ersun Yanal ve Trabzonspor’un yolları 16 Ekim 2017’de ayrıldı [1].

Muharrem Usta ve Ersun Yanal’ın arası aslında geçen sezondan beri açıktı.

Yabancı teknik direktör isimleri de konuşulmasına rağmen, Muharrem Usta kısa bir süre içinde Rıza Çalımbay ile anlaştı [2]. Çalımbay göreve geldiği gün futbolcu arkadaşlarıma güveniyorum ve tek sıkıntımız zaman dedi [3], Trabzonspor’la çıktığı ilk maçta da Evkur Yeni Malatyaspor’a mağlup oldu. Ancak bundan sonra yaşanan süreçte takım iyi bir performans göstermeye başladı ve Osmanlıspor maçıyla başlayıp Kardemir Karabükspor maçına dek süren bir galibiyet serisi yakaladı. Çalımbay’ın döneminde de Galatasaray galibiyeti ve Karabükspor beraberliği gibi istikrarsız sonuçlar alınmakla beraber takım, alt sıralarda üst sıralara geçiş yaparak Avrupa kupalarına katılım için iddialı hale gelmeye başladı. Burak Yılmaz gol krallığı yarışında Gomis ile çekişmeye başlarken, Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür gibi isimlerin etkileyici performansları yabancı kulüp gözlemcilerinin bile ilgisini çekmeye başladı. Okay Yokuşlu da form tutarak bu oyuncular arasına katıldı ve Trabzonspor devre arasına daha rahatlamış bir şekilde girdi.

Çalımbay’ın gelmesi ile birlikte takım, üstündeki ölü toprağını attı.

İkinci yarıda ise işler eskiye döndü diyebiliriz. Art arda alınan beraberlikler ve Başakşehir ile Beşiktaş gibi şampiyonluk adayı ekiplere karşı alınan mağlubiyetler sonrasında Muharrem Usta, hedeflerinden uzakta kaldığını düşünerek olağanüstü kongre kararı aldı. Bunda yönetim için anlaşmazlık yaşayıp ayrılan isimlerin Usta’yı güçsüz bırakmasının da etkisi vardır elbet, fakat asıl sebep sportif başarısızlıktan başka bir şey değil diyebiliriz. Kongre süreci sırasında daha başarılı sonuçlar elde eden Bordo-Mavili takım, şu anda 45 puan ile Spor Toto Süper Lig’de 5. sırada.

Ahmet Ağaoğlu’nun işi çok zor, avantajı ise tüm Trabzon’un arkasında olması.

Son olarak yeni seçilen başkan ve yönetimden söz edip, beklentilerden bahsederek yazıyı tamamlayalım. Trabzonspor’un yeni başkanı Ahmet Ali Ağaoğlu camianın elbirliği ile seçildi diyebiliriz, kendisine en yakın adaydan 1000 oy fazla almış bir başkan olmayı başardı. Kendi hayatının büyük bir kısmını golf sporuna ayırdığı ise artık herkesin malumu. Finansal olarak eli bol diyebileceğimiz bir isim olan Ağaoğlu’nun yönetiminde ise Hayrettin Hacısalihoğlu gibi önceden de hizmette bulunmuş ve Trabzon’un köklü ailelerinden birini temsil eden bir isim de var. Ek olarak yönetime girmeyen eski başkan adaylarından Celil Hekimoğlu gibi isimler de yeni yönetime kayıtsız şartsız desteğini ifade etti [4]. Yerel basında genel olarak optimist bir hava bulunurken Ağaoğlu da umutlu konuşmaktan çekinmiyor. “İşimiz hiç kolay değil biliyorum ama sizlerle aşamayacağımız engel yok” [5] diyen Ahmet Ağaoğlu’ndan beklenen, enkaz edebiyatından kaçınıp birlik ve beraberlik içinde bir yönetim sergilemesi, borçlarda rahatlama sağlaması, Fırtına’nın da ligi olabilecek en yukarı seviyede bitirip Avrupa vizesi alabilmesi. Bunun için ilk adım olarak Özkan Sümer’e futbol yönetimde yetki verilmesi konuşuluyor [6]. Yeni yönetimin bu hamleleriyle hedeflerine ulaşıp ulaşmayacağını ise zaman gösterecek.

*Kapak resmi tgrthaber.com.tr sitesinden, diğer resimler sırayla ajansspor.com (http://ajssarimg.mediatriple.net/mtresize/660/370/878998.jpg), trabzonhaber.com.tr, tskulis.com ve fanatik.com.tr (http://img-fanatik.mncdn.com/mnresize/980/565/images/16×9/2018/04/08/5307374.jpg) sitelerinden alınmıştır.

Referanslar

[1] https://www.ntv.com.tr/spor/trabzonsporda-ersun-yanal-donemi-sona-erdi,ASbD9roSokWY4dmZXme9nQ

[2] http://www.haberturk.com/trabzonspor-riza-calimbay-ile-anlasti-1676451-spor

[3] http://www.milliyet.com.tr/trabzonspor-da-riza-calimbay-imzayi-trabzonspor-2539306-skorerhaber/

[4] http://www.takagazete.com.tr/spor/neden-aday-olmadi-h175208.html

[5] http://www.takagazete.com.tr/spor/hirsimiz-bitmeyecek-h175216.html

[6] http://www.milliyet.com.tr/trabzonspor-da-ahmet-agaoglu-nun-trabzonspor-2644754-skorerhaber/

Leave a Reply