HAVA ATIŞI YAPILDI: EUROLEAUGE SEZON AÇILIŞI

İnsanın yenemediği en güçlü duygulardan biri meraktır, bu duygu bireye indirgendiğinde onaylanma ihtiyacı doğurur. Fikirlerinden duygularına, sahip olduklarından dış görüşüne kadar hemen her şey bu ihtiyacın muhatabı olabilir. Kaldı ki bir ihtiyaç her zaman bir başkasının fikri beklenerek giderilmez. Bazen kişi kendi kendini de ikna edebilir. İşte bu kişisel ikna sürecinin en sadık yaverlerinden biri tam da kültürümüze uygun olarak bu topraklarda, Anadolu’da bulunmuştur.

Arkeolog James Melleart tarafından obsidyen kalıntılarının incelenmesiyle tespit edildiği halde, kendimizi ikna ederken en yakın dostumuz olan ayna ilk kez Çatalhöyük kazılarında rastlanan haliyle yaklaşık on dört yüzyıldır bizimle. İlk haline nazaran büyük evrimler geçirse de amaç hep bir şekilde merak duygusunu giderme ve bu sayede ikna olmaktır. Ayna her zaman görevini en iyi şekilde yapmaya çalışır, çalışır çalışmasına da bu bizim her zaman ikna olmamıza yol açmaz. Bir sabah uyandığımızda, en şık kıyafetlerimizle aynanın karşısına geçer ve kendimizi çirkin buluruz. Ertesi sabah eşofmanları üstümüze geçirip apar topar kendimizi dışarı atmaya ramak kala gözümüz yine ona ilişir ve gördüklerimiz bizi çok mutlu edebilir, o görüntü bizi olmadığımız biri gibi uğurlar ve günümüzü gün eder.

Biz de şöyle bir kendimize bakıp çeki düzen verdiysek izninizle aynayı bir süreliğine almak istiyorum. Yok kendim için istemiyorum, ekim ayının başlangıcı Avrupa’da basketbolun habercisidir. Zirve organizasyon Euroleauge açılışı yapar. Yine öyle oldu ama bu kez bir farklılık var. Takımlarımız Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko yine katılımcılar orada bir değişiklik yok ama bu kez Amerika maceralarını tamamlamış üç lejyonerimiz de yolculuklarına Avrupa’da devam edecek. Aynayı onlara doğru şöyle bir çevirelim, onlar aynaya biz de yansıyana bakalım.

Fenerbahçe Galibiyetle Başladı

Türk takımlarımız için açılışı kendi evinde Yunan rakibi Olympiacos karşısında yapan Fenerbahçe Beko, mücadeleden 82-71 galip ayrıldı. Görece sessiz bir yaz geçiren ve özellikle Nick Calathes, Yam Madar ve geçtiğimiz sezon sahaya çıkamayan Raul Neto’nun ayrılıkları sonrası yerlerini doldurmakta geç kalan Fenerbahçe, oyun kurucu eksikliğini koç Šarūnas Jasikevičius’un, Boban dışında herkesin topu yere vurabildiği bir beş ile maça başlamasıyla gidermeye çalıştı. Ancak temsilcimiz şanslı ki maç hikayesini asistler ile değil ribaundlarla anlatmayı tercih etti.

Hem top kayıpları hem de asistler olarak iki takım da birbirlerine üstünlük sağlayamazken maç Olympiacos’un 24 ribaunduna karşın temsilcimizin afaki farkla 44 ribaund alması ile lehimize bir kırılma yaşadı. İki ekibin birbirini yakın takip ettiği ilk üç periyotta Fenerbahçe’yi maçta tutan yazın en sükseli hamlesi ve 19 sayı ile maçın en skoreri olan Wade Baldwin oldu. Son çeyrek ise Saras, Bartzokas’ı mat etti. Ribaund konusundaki üstünlüğümüzün perçinlenmesini sağlayan eski dost Nicolo Melli, tek hücumda üst üste üç kez hücum ribaundu alıp Litvanya’lı koçun onu maç sonuna saklamasının ödülünü almasını sağladı. Galibiyetin coşkusuyla soyunma odasında kendini aynamızın başında bulan Saras ise aynada endişe dolu gözler buldu. Kısa rotasyonun darlığına bir de ilk çeyrekte Scottie Wilbekin’in muhtemelen sezonu kapatacağı sakatlığı aynaya fısıldamışsa demek.

Anadolu Efes İtalya’dan Kazanıp Döndü

Rakibi Virtus Bologna karşısında son çeyreğe kadar baş baş giden temsilcimiz, son periyot karar alıcı pozisyona geçti ve maçı 67-76 galip kapadı. Diğer temsilcimiz Fenerbahçe gibi çok sessiz bir yaz geçiren Efes, en büyük hamlesini takımın yıldızı Shane Larkin’e 4 yıllık kontrat vererek yapan Efes geçtiğimiz sezonu 9. sırada bitiren kadroya yalnızca 4 ekleme yaptı. Bu tereddütlü atmosferde, ligin güçlü kadrolarından Bologna karşısında maçın ekibimiz adına en iyi ikilisi Dan Oturu ve Elijah Bryant oldu. Oturu maç boyu birebir eşleştiği Zizic ve yardıma gelen Shengelia’ya üstünlük sağlamakta zorlanmadı. Elijah ise zaman zaman skor üretmekte zorlanmasıyla Larkin’in omzuna binen yükü ondan bile iyi sırtladı ve maçın hemen her karar alıcı anında potayı bulmakta oldukça cesur davrandı. Yüzde yetmiş beş gibi epey yüksek bir isabetle ikilik üzerinden bir oyunla 12 sayı bulan Bryant, istatistik kağıdını aldığı 3 ribaund, yaptığı 3 asist ve 1 blokla doldurdu ve maçın x faktörü oldu.

İki temsilcimiz de geçirdikleri kuşkulu yazların ardından seyircilerine keyifli dakikalar sunduğu maçlarla içlere biraz su serpmiş gibi. Hele ki NBA’in Avrupa üzerinde kurduğu dominant yapı sonucu hemen her yeteneğini Amerika’ya uğurlayan Euroleauge’de hiçbir takım çok da dominant gözükmezken ciddi kadrolardan biri olan Bologna karşında Efes’in deplasman galibiyeti umut verdi. Maçın ardından üstünü değişip uçak için otobüse atlamadan önce aynamızın önünde kıyafetlerine çeki düzen veren Elijah Bryant şok içinde otobüse bindi. Aynaya bakan kendisi, yansıyan ise Efes taraftarının sevgilisi, eski x faktör Krunoslav Simon’du.

Furkan, Cedi ve Ömer Neler Yaptı?

NBA’de rolleri epey daralan Furkan Korkmaz ve Cedi Osman ile pek de rol alamayan Ömer Faruk Yurtseven özellikle milli takım adına basketbol severleri ümitlendirecek haliyle Avrupa’ya döndü. Cedi ve Ömer, Yunanistan’da kurulan, koçu Ergin Ataman olan Türk takımı Panathinaikos’a katılırken Furkan’sa kendini Monaco’da buldu. İlk haftanın en iddialı maçlarından Monaco ile Milano’yu karşı karşıya getiren eşleşmede Fransız ekibi sahadan galip ayrılırken temsilcimiz Furkan maçı 10 sayı ve 8 verimlilik puanı ile tamamladı. Öte yandan zayıf rakibi Alba Berlin karşısında zorlanmayan Pana’da Cedi 5, Ömer ise şut kaçırmadan 8 sayı ile mücadeleyi noktaladı. Türkiye yıllarından çok vaatkar bir atlet olan ama NBA’de son yıllarını düşük yüzdeli bir şutör olarak geçiren Furkan, günden güne rolü çok azalan ve LeBron’lu Cavs günleri sonrası yüzü pek de gülmeyen; son tecrübesinde Spurs’te takıma ağabeylik eden Cedi ve alt yapılardaki parlak yıldız olarak görülen, sansasyonel bir kararla profesyonel olarak çok az maçı varken Heat’in yolunu tutan Ömer için Avrupa macerası ciddi bir soru işareti. Milli takımda da Amerika günlerinden çok daha fazla rol alması gereken 3 isim için de basketbol severler merakta. Onlar için aynamız da görevini yapmakta zorlanıyor. Ama en iyi arkadaşımıza güvenimiz tam, çünkü:

“Ayna benim en iyi arkadaşımdır. Çünkü ben ağladığımda, o asla gülmez.”

Charlie Chaplin

Görseller Euroleauge, Basket Dergisi ve Anadolu Efes SK sayfalarından alınmıştır.

KAYNAKÇA

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/aynanin_icadi

https://www.euroleaguebasketball.net/en/euroleague/

https://www.eurohoops.net/tr/trademarks-tr/1678062/basketbol-super-ligi-transfer-dosyasi-2024-2025/

Leave a Reply